Чому не їсти у спеку чи їсти критично мало - небезпечно
Ви, напевно, помічали, що в спеку часто буває складно змусити себе з'їсти хоч щось. Дехто з нас тижнями готовий сидіти на соках, смузі з льодом чи фруктах, не в силах проковтнути бодай щось калорійніше. Інформатор пояснить, чому так відбувається, чи варто йти на поводу у власного організму, та як правильно тримати баланс в "тропічні" дні.
Бойкот миски, назвемо це так, відбувається у людей з тієї ж причини, що і, до прикладу, в домашніх улюбленців. Теплокровні так влаштовані: їхній організм насичується їжею задля забезпечення себе паливом, калоріями. Останні переробляються з тим, аби, в тому числі, тримати температуру тіла. Тож, коли організм розуміє, що перегріватись не варто через високу температуру довкола, він просто вимикає апетит.
Втім, якщо котики голодують день, а тоді знову починають поглинати улюблені смаколики з подвійною енергією, в людини апетит може повернутись тільки зі зниженням температури. То як бути увесь той час, що надворі спекотно?
Спокуса знизити вагу в спекотний час не повинна затьмарювати тверезий розум. Критично мало їсти - загрожує виснаженням (зниженням артеріального тиску, загальною слабкістю, стомлюваністю тощо). Крім того, з їжі ми отримуємо ту ж, таку необхідну за високих температур рідину.
Тож баланс потрібно тримати, і ось як це правильно робити.
Влітку ми особливо потребуємо рідини: на 20-30% більше, ніж в прохолодні періоди. Це відбувається з тієї причини, що велика кількість вологи випаровується через шкіру. Тому потрібно більше пити.
Найкраще для цього підійде вода, а от солодкі, газовані чи алкогольні напої тільки погіршують стан справ. Крім води, корисними будуть відвари з трав і фруктів, бажано несолодкі. Також не зловживайте солодощами і жирною їжею, вживайте поменше випічки.
У спеку краще їсти:
Однак останні краще вживати в першій половині дня і окремо від іншої їжі, аби не викликати бродіння. А от велика кількість фруктових фрешів чи пакетованих соків через надмірний вміст цукру здатна спровокувати зайві кілограми та навіть харчову алергію.
Попереджаємо! В спеку на фруктах та овочах може утворюватись цвіль. При ураженні цвіллю утилізації підлягає весь продукт!
Раніше Інформатор писав про те, що в Україну з Європи вже прийшла аномальна спека.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.