Вчені знайшли головний фактор ожиріння: в усьому винна фруктова складова

Читать на русском

Вчені зрозуміли, як і чому людина набирає надмірну вагу.

Читать на русском
Ожиріння, причини
Фруктозу називають маленьким демоном, що згубно впливає на метаболізм людини.

Вчені зрозуміли, як і чому людина набирає надмірну вагу.

Поширеною основною причиною ожиріння є фруктоза, дійшли висновку вчені. Річ в тім, що фруктоза викликає бажання їсти жирнішу їжу у великих кількостях. Вони називають її маленьким демоном, що згубно впливає на метаболізм людини. 

А отже, щоб схуднути, мало виключити чи зменшити вживання жирів. Слід зробити те саме й з фруктозою, переконані дослідники з університету Колорадо. Вчені розглянули різні дієтичні гіпотези й дійшли висновку, що їх можна об'єднати довкола гіпотези щодо фруктози, йдеться в матеріалі Sciencealert. 

Фруктоза - це тип цукру, який природним чином можна знайти у фруктах. Організм і сам може виробляти невелику кількість фруктози з вуглеводів. Тож, яблуко, банан і апельсин не стануть для нас проблемою завдяки збалансованому вмісту вітамінів і клітковини в них. А от велика кількість підсоложувачів на фруктозі - вже проблема!

Метаболізм фруктози в організмі спричиняє зниження енергії в клітинах людського тіла. Коли цей рівень знижується, людина відчуває голод і починає їсти. Активується режим низької потужності, навіть якщо під рукою є запас палива. Навіть коли є накопичений жир, фруктоза блокує організм від використання цього запасу. Вчені назвали це "гіпотезою виживання фруктози".

"Фруктоза змушує наш метаболізм переходити в режим низької потужності та втрачати контроль над апетитом, а жирна їжа стає основним джерелом калорій, що сприяє збільшенню ваги", - пояснили вчені, як працює механізм набору надмірної ваги.

Цей еволюційний механізм використовується для допомоги тваринам у накопиченні жиру, коли їжа ще доступна. Так для ведмедів, які готуються до зимової сплячки, це добре, адже вони можуть зберегти свої жирові запаси, поїдаючи фрукти. Але споживання солодкої їжі та напоїв людьми - є шляхом до нездорової надмірності, кажуть дослідники.

"Цей шлях призначений для виживання в короткостроковій перспективі, та з хронічною надмірністю він веде від користі до розвитку багатьох сучасних захворювань", - резюмують вчені.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.