У світі очікують великий дефіцит скумбрії - The Guardian радить, чим її замінити

Експерти стверджують, що запаси скумбрії близькі до критичної точки через перелов

Скумбрія Фото: Getty Images
Скумбрія Фото: Getty Images

Світові запаси скумбрії наближаються до критичних значень, а популяції риб у деяких регіонах незабаром не зможуть підтримувати своє відтворення, повідомляє 9 квітня The Guardian з посиланням на дані британської НКО Marine Conservation Society (MCS). Причина у хронічно надмірному вилові цієї риби одразу у кількох країнах. Дослідники наводять приклад атлантичної скумбрії — раніше її популяція вважалася стійкою та численною, але за останні чотири роки вилов наблизився до 25 відсотків. Країни не дотримуються рекомендацій щодо контролю за уловом, з 2009 року показник надлишкового видобутку риби сягав 80 відсотків. 

Суспільство охорони морського середовища (MCS) заявило, що натомість людям слід їсти оселедець, оскільки в таких країнах, як Норвегія та Великобританія, як і раніше, ведеться надмірний вилов скумбрії. 

Щороку MCS випускає Good Fish Guide, в якому ранжирує вибір за рівнем перелову, використовуючи систему світлофора для споживачів та шкалу від 1 до 5 для підприємств. Система кодує кожен рейтинг кольором залежно від того, де і як ловиться або вирощується вид: зелений (рейтинг 1 або 2) для варіантів «кращого вибору», бурштиновий (рейтинг 3 або 4) для необхідних покращень та червоний (рейтинг 5) для «риби, яку слід уникати». Рекомендується, щоб підприємства, включаючи ресторани та супермаркети, мали лише морепродукти з рейтингом від 1 до 3.

Тепер північно-східноатлантична скумбрія, виловлена ​​середньоглибинним тралом, була переміщена з 3 на 4, що означає, що ресторанам і підприємствам рекомендується не продавати її. Цей метод лову риби найчастіше використовується постачальниками в супермаркети та ресторани. Скумбрія, виловлена ​​в північно-східній Атлантиці на гачок та волосінь, переміщена з 2 на 3.

Риба, що виловлюється Норвегією, Ісландією, Фарерськими островами та Великобританією, продовжує її переловлювати. Загальні ліміти вилову (ОДП), встановлені всіма сторонами, постійно перевищували рівні, що науково рекомендуються, на 5–80% з 2009 року. У період з 2020 до 2024 року ОДУ в середньому на 39% перевищували наукові рекомендації.

За словами експертів, оселедець із Північного моря та східної частини Ла-Маншу є більш екологічною альтернативою скумбрії, як і сардини з Корнуолла. Морський чорт, виловлений у Північному морі, був підвищений з янтарного до зеленого кольору, а блакитний марлін виключено з червоного списку. 

Які морепродукти можуть замінити скумбрію без шкоди для довкілля

  • Мідії. MCS називає мідії, що вирощуються у Великій Британії, «супергероями серед морепродуктів», оскільки вони вирощуються з використанням методів, що мають мінімальний вплив на морське середовище, і збираються вручну.
  • Відмовтеся від «великої п'ятірки». Найпопулярніші морепродукти, що споживаються у Великій Британії, відносяться до великої п'ятірки: тріска, пікша, лосось, тунець та креветки. Менш відомі види, такі як коли і хек, зазвичай надходять із більш рясних запасів, що робить їх стійким варіантом.
  • Обирайте консерви. Експерти рекомендують сардини з Корнуолла та анчоуси з Біскайської затоки.
  • Купуйте цілу рибу. Замість попередньо нарізаного філе розгляньте можливість покупки цілої риби, наприклад, хека чи камбали. Ціла риба часто доступніша, і кожна її частина, включаючи кістки та шкіру, може бути використана для приготування домашніх бульйонів. Експерти рекомендують цілу камбалу чи камбалу із Північного моря.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube