Що їсти для користі серця: медики переглянули перелік продуктів

Половина всіх смертей від серцево-судинних захворювань пов'язана з неправильним харчуванням

Хвороби серця
Фрукти та овочі, нежирні білки і невелика кількість цукру – ключ до здорового серця.

Статистика серцевих нападів невтішна. Саме серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності як в Україні, так і у світі в цілому. З кожним роком хвороби серця частіше вражають все молодше населення і це робить проблему ще більш актуальною. Причини нападів різні: куріння та надмірне вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя та неправильне харчування, а ще депресія та постійні стреси. 

Щоб не стати частиною статистики, запобігти серцево-судинним захворюванням та знизити ризик серцевого нападу, важливо змінити звичний спосіб життя, додавши фізичної активності та відмовившись від шкідливих звичок. Ще потрібно правильно харчуватися, піклуючись про своє серце. Фрукти та овочі, нежирні білки і невелика кількість цукру – ключ до здорового серця. Але, як пише видання The Telegraph, є перелік продуктів, вживання яких є особливо важливим для профілактики серцевих нападів.

Які продукти допоможуть мінімізувати ризик серцевого нападу?

Вживання цих продуктів позивно вплине на стан серця
Вживання цих продуктів позитивно вплине на стан серця.

Яблука

Одне яблуко містить близько 15 мг флаван-3-олов, а також кверцетин – ще один флавоноїд, відомий протизапальними властивостями, захистом від слабкості та зниженням артеріального тиску. Також вони містять велику кількість клітковини, яка зв'язується з холестерином і виводить його з крові, та пектин. Це пребіотик, він може поліпшити здоров'я кишківника та знизити ризик серцево-судинних захворювань. Тобто сумарно одне яблуко несе у собі велику кількість корисних для серця речовин.

Виноград

Виноград містить також поліфеноли і флавоноїди. Щоб покрити добову їх норму потрібно вживати 80 г винограду на день. У цій кількості містить приблизно 6 мг флаван-3-олов. Але мова йде саме про свіжі фрукти, родзинки не несуть користь серцю. Варто обирати виноград різних кольорів, бо у них різний потенціал корисних речовин. 

Вівсянка

Вирішальне значення для здорового харчування серця має взаємодія поживних речовин, що містяться у свіжих продуктах і злаків. Порція цільнозернової вівсянки забезпечує організм великою кількістю бета-глюкану – розчинна клітковина, яка важлива для зниження рівня шкідливого холестерину. Саме рівень "поганого" холестерину є ключовим фактором ризику серцево-судинних захворювань.

Ще вівсянка містить магній і калій, які є необхідними для контролю артеріального тиску. Також крупа надовго зберігає відчування ситості та зменшує ризик ожиріння, а, як відомо, зайва вага є ще одним фактором ризику серцево-судинних захворювань.

Оливкова олія

Оливкова олія, на відміну від іншої рослинної олії та топленого масла, має у складі ненасичені жири. Вони допомагають знизити рівень холестерину, зменшити ризик серцево-судинних захворювань. Також оливкова олія містить олеїнову кислоту, яка допомагає поліпшити ліпідний профіль крові.

Мигдаль

Мигдаль багатий жирами, але в основному ненасиченими, а також клітковиною, білком, вітамінами та мінералами, які важливі для загального здоров'я. Також у ньому висока концентрація флаван-3-ола і лінолеву кислоту, яка здатна знижувати рівень шкідливого холестерину в крові. А вітамін Е, який є гарним антиоксидантом, захищає серце від пошкоджень. Добова норма горіхів – 25-30 грамів.

Лосось

Омега-3 – поживна речовина, відома своїми серцево-захисними властивостями. Велика кількість цих жирів міститься у жирній рибі, такій як лосось, скумбрія та інші.  Омега-3 знижує рівень тригліцеридів у крові тим самим запобігаючи нападам. 

Чай

Чай, чорний або зелений, з молоком чи без, дуже корисний для здоров'я серця. Щоденне вживання чаю може знизити ризик серцево-судинних захворювань до 20%. Це пов'язано з високим вмістом флаван-3-ола – близько 280 мг в одній чашці. Особливо корисний зелений чай, оскільки він містить з'єднання EGCG – потужний антиоксидант. Молоко у чаї дасть додаткову користь у вигляді кальцію, який також важливий для здоров'я серця.

Темний шоколад

Гіркий темний шоколад багатий поліфенолами. Три квадратика темного шоколаду містять близько 30 мг флаван-3-олов, приблизно стільки ж, скільки два невеликих яблука, а також безліч інших корисних для серця сполук. Але, щоб відчути користь, він має містити не менше 70% какао-продуктів.

Тож харчуйтесь правильно і серце скаже вам дякую, бо буде захищене від нападів.

Стежте за нами у Viber

Image
Оперативні новини та розбори: Україна, світ, війна. Підпишиться👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити