Різновиди та особливості виробництва текіли

При покупці алкоголю звертайте увагу на написи на етикетках

Текіла
Текіла

Відповідно до закону Мексики, виробляти текілу можна тільки в п'яти штатах. Напій містить сік блакитної агави. Його міцність становить 35–55%. 

Особливості виробництва

Блакитну агаву збирають вручну. Смакові та ароматичні властивості рослини залежать від місця розташування плантації. Кущі, що ростуть у низині, мають яскраво виражений трав'янистий смак. На високогір'ї вони більші, солодші й ароматніші.

Із запеченого листя з допомогою великого кам'яного колеса видавлюють сік. Далі він проходить ферментацію в сталевих або дерев'яних чанах.

У mosto (суслі) міститься малий відсоток алкоголю. Після першої перегонки виходить ordinario. Друга перегонка дає змогу отримати прозору текілу.

Класифікація текіли

Під час купівлі алкоголю звертайте увагу на написи на етикетках. Якщо побачите 100% puro de agave, це означає, що текіла має вищу пробу, не містить домішок. У складі напоїв, помічених як Mixta, є очеретяний або кукурудзяний спирт, ароматизатори та барвники.

Деякі різновиди текіли розливаються в пляшки без витримки. Розлита в бочки рідина проходить процес старіння від двох місяців до трьох років, впродовж якого стає м'якшою та отримує золотисте забарвлення. Тара найчастіше виконана з французького або американського дуба. Деякі виробники вважають за краще використовувати чани з-під бурбона або хересу.
З урахуванням особливостей витримки виділяють такі різновиди текіли:

  • Silver. Напій слабкої витримки або взагалі без неї. У ньому містяться добавки, включно зі спиртами. Міцність сягає 49%. Прикладом є Sierra Silver — невитриманий напій без кольору з бадьорим смаком.
  • Oro, Gold, Joven. Невитриманий різновид алкоголю з барвниками, обсяг яких не перевищує норму. Представник — Mexican Dream Gold зі свіжим, м'яким і щільним смаком, в якому чути нотки блакитної агави і тростинної патоки.
  • Platinum, Plata, White, Blanco. Безбарвний напій без витримки з агавовим смаком, якому віддають перевагу мексиканці. Складається тільки з агави. Наприклад, Cenote Blanco перебуває в дубовій тарі всього три тижні.
  • Reposado. Така текіла старіє в чанах від двох місяців до року. Її відмінності — збалансований смак, природний золотистий колір, як у Patron Reposado.
  • Añejo. Елітна текіла з виразним бурштиновим відтінком, яскравим смаком і післясмаком витримується від року до трьох років. Під час її виробництва використовують чани до 600 л. Приклад такого напою — Cenote Anejo, замовити який до свята або в подарунок можна в маркеті МАУДАУ.
  • Extra Añejo. Напої, що мають максимальну витримку, належать до елітного колекційного алкоголю. Період їхнього зістарювання становить понад три роки. Готова текіла має золотистий колір із червоним відтінком, багаті аромат і смак, що можна відчути на прикладі Sierra Milenario Extra Anejo.

Гарантією купівлі якісного продукту є також абревіатури на етикетці DO, NOM. Це означає, що його вироблено згідно з нормами і стандартами. Вироблений у Мексиці напій має штрихкод, який починається із цифр 750.

 

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube