Різдво по МастерШефу: Ектор Хіменес-Браво приготував алкогольну кутью

Головний суддя шоу лишив незмінними основні інгредієнти куті, але додав до них нові, які зробили кутю просто неперевершеною

Рецепт
Ектор Хіменес-Браво урізноманітнив традиційну кутю.

Наближається Різдво – одне з найважливіших християнських свят року. Для вірян це день народження Ісуса Христа, що символізує надію, світло та спасіння людства. В Україні починаючи з 2023 році його святкують 25 грудня. Напередодні відзначають Святвечір, головною стравою якого є кутя.

Кутя – обрядова страва, що символізує родючість та зв'язок поколінь. Саме з куті розпочинають трапезу цього вечора, споживаючи її першою. Загалом, згідно з традиціями, на столі має бути 12 пісних страв. Кутя готується із пшениці (або рису, пшона) з додаванням маку, меду, горіхів та сухофруктів. Але є і цікавіші рецепти. Саме такими поділився головний суддя "МастерШеф" Ектор Хіменес-Браво.

Він лишив незмінними основні інгредієнти куті, але додав до них нові, які зробили кутю просто неперевершеною. Тож давайте готувати. 

Кутя з лікером

Така кутя виходить дуже ароматною
Така кутя виходить дуже ароматною.

Вам знадобиться:

  • пшениця – 400 г
  • апельсин – 100 г
  • мак – 100 г
  • горіхи пекан – 100 г
  • сухофрукти – 150 г
  • лікер – 1 ст.л.
  • сушені яблука та груші – 50 г
  • цедра апельсина
  • мед

 Як готувати:

Найперше, поставте варити узвар. Візьміть сушені фрукти, залийте їх 200 мл води та доведіть до кипіння. Зніміть з плити і дайте настоятись протягом 2 годин. Також поставте варитись пшеницю. Мак залийте кип'ятком, а потім перетріть.

Горіхи та сухофрукти наріжте на невеликі шматочки, натріть цедру апельсина, а м'якоть очистіть від плівок та подрібніть. Коли пшениця звариться і трохи охолоне, з'єднайте її з сухофруктами, цедрою та маком. Мед розмішайте в узварі і залийте кутю. Перед подачею додайте лікер.

Поради від Інформатора: Щоб зерна пшениці були розсипчастими, але м'якими, замочіть їх на 30 хвилин перед варінням. Солодкість меду краще розкриється, якщо у пшеницю додати дрібку солі. Крім родзинок, додайте дрібно нарізану курагу або вишні, попередньо вимочені в тому ж лікері або коньяку. Для поціновувачів густих і солодких варіантів можна додати трохи тертої халви або шоколадної крихти

Кокосова кутя

Кокос додасть страві цікавого смаку
Кокос додасть страві цікавого смаку.

Вам знадобиться:

  • рис – 200 г
  • кокосове молоко – 100 мл
  • вода – 200 мл
  • журавлина сушена – 50 г
  • фісташки – 100 г
  • манго заморожений – 100 г

 Як готувати:

Рис залийте водою та кокосовим молоком і варіть до готовності. Подрібніть горіхи та наріжте манго на шматочки. Змішайте всі інгредієнти. Кутя має вийти рідкою. 

Поради від Інформатора: Кокосову стружку перед додаванням краще підсмажити до золотистого кольору. Це вивільнить ефірні олії і додасть страві горіхового аромату. Для кремової текстури використовуйте жирне консервоване кокосове молоко. Ще варто додати спеції. Кокос ідеально поєднується з кардамоном, корицею або ваніллю.

Читайте нас у Facebook

Image
Оперативні новини: Україна, світ, війна. Підпишись 👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити