У пасти є прихована сила – і це вода, яку кухарі називають рідким золотом
Макарони – одна з найпопулярніших страв у світі, відома своєю універсальністю, доступністю й простотою приготування. Їх полюбляють мільйони людей в усіх куточках планети, включно з Україною. Але більшість людей не знає, що не треба викидати воду, в якій вони варились. Вона наповнена крохмалем й тому може ще знадобитись для інших страв.
Як пише видання IFLScience, шеф-кухарі називають воду з-під макаронів "рідким золотом" і цьому є просте пояснення. Вся справа у високому вмісті крохмалю, який при нагріванні проходить желатинізацію, змінюючи в'язкість і структурні властивості води. Ця густина допомагає жирам у воді співіснувати, і це незамінно при приготуванні соусів. Вони виходять більш насиченими, липкими та однорідними.

Кухарі вже давно не виливають воду з-під пасти. Вони заявляють, що варіння її класичним італійським способом фактично стає створенням соусу в реальному часі. За їх словами, крохмаль у рідині не лише дає густину, а і покращує смакові властивості соусу. А ще такий соус краще поєднується з макаронами та не стікає з них.
Для того щоб перевірити слова знавців кухні, Даніель Грітцер, головний редактор Serious Eat, провів експеримент. Він відварив три види макаронів, а потім до одних просто додав соус, інші переклав у соус і ретельно перемішав, а до третіх додав соус, приготований на воді, в якій вони варились. Продегустувати їх Грітцер запропонував своїм колегам.

Висновок не змусив себе довго чекати. З великим відривом перемогла паста, яку відварили, а потім додали соус, приготований з додаванням воді з-під них. Смак такої пасти виявився найбільш виразним і насиченим. Тоді редактор вирішив провести ще один експеримент. Цього разу для соусу він взяв дуже крохмалисту воду, помірно крохмалисту та звичайну. Додавав до неї він лише оливкову олію.
Жодний з соусів не став однорідним по консистенції, але той варіант, де додавали сильно крохмалисту воду був найбільш глянцевим. Для того щоб його зв'язати, Грітцер кинув трохи натертого сиру. Вийшло ідеально. Тож заяви, що вода з-під макаронів – це "рідке золото" цілком виправдовує себе.
Окрім приготування соусів воду з-під макаронів можна ще додавати в тісто для хліба, піци, млинців для м'якості, тушкувати овочі чи варити рис. В побуті цією водою можна поливати рослини (але якщо вона не солена) та робити маски для волосся, оскільки крохмаль є чудовим емульгатором та загущувачем.