Любителі чорного перцю здивуються – мало хто знає, що він таке насправді

Нічим не примітний тропічний фрукт став справжнім королем спецій

Чорний перець
Чорний перець додасть смаку будь-якій страві.

Чорний перець – це найвідоміша, найуніверсальніша та найпопулярніша спеція у світі. Вона має сильний смак і тонкий аромат, додає гостроти майже всім стравам, від супів до м'яса. Також ця спеція є джерелом корисних речовин, тому вона використовується в медицині та навіть косметології. Попри такі властивості мало хто знає звідки вона та яку має історію.

Як пише видання IFLScience, чорний перець використовують майже у всіх країнах світу. Він росте на квітучій лозі під назвою Piper nigrum і є фруктом. Так-так, це не овоч, а тропічний фрукт, який є рідним для узбережжя Малабару на південному сході Індії. Він нагадує ліану, що чіпляється за опори і тягнеться вгору на 15 метрів.

Чорний перець – особливості та звідки береться

Ця спеція використовуєтьс тисячі років
Ця спеція використовується тисячі років.

Популярну спецію отримують із незрілих зелених плодів, які збирають та обдають окропом, а потім сушать на сонці. Внаслідок цього перець чорніє та зморщується. Білий перець, навпаки, готують зі стиглих зерен. Їх замочують у воді, щоб зняти зовнішній шар. Є також зелений перець, який збирають недозрілим і консервують (засолюють) або сушать на повітрі, щоб зберегти зелений колір. Червоний перець — це повністю дозрілі ягоди, які зазвичай зберігають у розсолі для збереження яскраво-червоного відтінку.

Батьківщиною чорного перця є тропічні ліси Індії (Південно-Західне узбережжя). Але його вирощують і у В'єтнамі, Бразилії, Індонезії, Шрі-Ланці, інших країнах із тропічним кліматом. Ця багаторічна ліана потребує високої вологості і тепла. Використовують чорний перець в азійській кухні вже тисячі років. До Європи його завезли після завоювань Олександра Великого у IV столітті до н.е. І з того часу вона стала найважливішою та найпоширенішою у світі.

Корисні властивості чорного перцю

Чорний перець має безліч корисних властивостей
Чорний перець має безліч корисних властивостей.

Як і багато інших спецій, чорним перцем торгували по всій Азії та Європі через Шовковий шлях. Багато хто намагався отримати монополію над реалізацією та отримати фінансові прибутки. Перець називали "чорним золотом" через надто високий попит.

Окрім здатності додавати пікантного смаку й особливого аромату стравам, чорний перець також має ряд корисних властивостей. Все завдяки активному компоненту піперину, який є потужним стимулятором травлення, антиоксидантом, а ще має протизапальну дію. Екстракт чорного перцю може допомогти знизити рівень "поганого" холестерину (LDL) і запобігти його відкладенню на стінках судин, тим самим зменшуючи ризик серцево-судинних захворювань.

Піперин ще позитивно впливає на функції мозку та може бути корисним при хворобах Альцгеймера і Паркінсона. Перець допомагає організму ефективніше поглинати деякі вітаміни і мінерали, сприяє росту корисних бактерій у кишківнику, що зміцнює імунну систему та допомагає боротися з хронічними хворобами.

Читайте нас у Facebook

Image
Оперативні новини: Україна, світ, війна. Підпишись 👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити