Помилка тих, хто викидає шкіру: що потрібно знати під час приготування курки

Одні шматочки можуть бути кращими за інші з погляду поживності

Курча, курка, м'ясо, птиця, продукти, харчування, їжа, корисні поради, лайфхак
Щкірка з курки - дуже жирна, проте здоровим людям можна їсти її, проте не щодня.

Курка є не тільки кулінарним фаворитом в багатьох країнах світу - це м'ясо здатне значно покращувати наше здоров’я. Зі зростанням занепокоєння щодо червоного м’яса та бумом дієт з високим вмістом білка, які обіцяють все - від підтримки м’язів до довголіття, легко зрозуміти, як курка зайняла почесне місце на нашому столі. Проте, насправді одні шматочки можуть бути кращими за інші з погляду поживності, пише The Telegraph.

Куряча грудка

Куряча грудка - найулюбленіша частина для багатьох.
На 100 г порції (смаженої, без шкірки): жир - 3,6 г; білок - 31 г; калорії - 165.

Вона давно вважається найкориснішим варіантом. Грудка містить менше жиру та калорій, тоді як темніше м’ясо, таке як стегна та гомілки, містять трохи більше жиру, але також більшу кількість заліза та цинку. Про це розповів Роб Гобсон, дієтолог та автор книжки "Не обробляйте своє сімейне життя".

Смажена куряча грудка без шкіри містить близько 3,6 г жиру на 100 г, має високий вміст білка - 31 г на 100 г - та є надійним джерелом вітамінів B3 та B6, що допомагають організму перетворювати їжу на енергію, підтримують функції мозку та нервів.

Вона також багата на селен, який підтримує функцію щитоподібної залози та імунної системи. Вона відповідає багатьом вимогам до м'яса, особливо для активних людей або тих, хто намагається наростити або підтримувати м’язи.

Ніжки та стегна

Коричневе м’ясо з ніг та стегон містить більше жиру!
На 100 г порції (смаженої, без шкірки): жир -10 г; білок - 31 г; калорії - 205.

Коричневе м’ясо з ніг та стегон містить більше жиру - майже 10 г на 100 г, включаючи майже втричі більше насичених жирів та більше холестерину. Але коричневе м’ясо також містить трохи більше цинку та заліза. Куряче м'ясо ніжок може містити майже вдвічі більше гемового заліза - типу, який найлегше засвоюється - ніж грудка.

Але з погляду поживних речовин, насправді немає великої різниці. Про це розповіла дієтологиня Джессіка Андерссон. Цинк підтримує імунітет, здоров'я кісток і функцію щитоподібної залози. Тоді як залізо допомагає підтримувати вироблення енергії та імунну функцію.

Куряча шкірка

Хрустка куряча шкірка - це неймовірно смачно.
На 100 г порції: жир - 40 г; білок - 20 г; калорії - 454.

Гарна новина полягає в тому, що вона може бути не така вже й шкідлива. Вона, безперечно, має високий вміст жиру - близько 40 г на 100 г - що збільшує кількість калорій у вашій недільній печені. Але близько 65% з цього - це ненасичені жири, які вважаються корисними, якщо вживати їх помірно, в рамках збалансованого харчування.

Якщо ви дотримуєтеся дієти з низьким вмістом жиру, знімайте шкірку. Але для тих, хто здоровий і загалом добре харчується, вживання курячої шкіри насправді не є проблемою, хоча їсти її багато щодня краще не слід.

Кістковий бульйон

Куряча тушка та кістки варяться на повільному вогні протягом шести-восьми годин, щоб колаген мав час розщепитися на желатин.
На 100 г порції: жир - 0,5 г; білок -2,6 г; калорії -18.

Куряча тушка та кістки варяться на повільному вогні протягом шести-восьми годин, щоб колаген мав час розщепитися на желатин. Желатин багатий на амінокислоти - будівельні блоки білка, такі як гліцин та пролін, які можуть підтримувати здоров'я суглобів, шкіри та кишечника.

Він також дбайливо впливає на травну систему та може допомогти підтримувати слизову оболонку кишечника, особливо під час хвороби або одужання. Ви також отримуєте білок, вітаміни групи В та мінерали, такі як кальцій, магній, фосфор і калій.

Це особливо поживно для людей з поганим апетитом, наприклад, внаслідок хвороби, і чудовий спосіб отримати максимальну цінність та корисні властивості від однієї птиці. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube