Поїли домашнього сала: у Рівному стався спалах ботулізму, до лікарні потрапила будівельна бригада

Робітники працювали на будівництві у Києві та харчувались домашніми заготовками, які привезли із собою

Банка із салом
Збудник смертельного ботулізму часто живе у домашніх консерваціях

У Рівненській області зафіксували спалах смертельно небезпечної хвороби - ботулізму. Троє місцевих чоловіків поїхали на будівельних роботи до Києва та захворіли, повечерявши домашнім салом, яке привезли із собою. Вони повернулися додому, де їх відразу ж госпіталізували. 

Про спалах ботулізму в області повідомив Роман Сафонов, директор Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Під час брифінгу він проінформував, що у чоловіків є хороший прогноз на виживання. 

"Бригада будівельників з шести осіб з Рокитного, перебуваючи на будівельних роботах в Києві, добре повечеряла привареним солоним свинячим м'ясом з прошарками сала домашнього приготування без термічної обробки. З шести троє захворіли на ботулізм", - сказав він.  

За словами медика, цю хворобу потрібно починати лікувати у перші дні клінічних проявів. Анатоксин бажано ввести до п'яти днів, інакше людина може загинути. Але чоловіки з Рокитного звернулись до медиків досить пізно: один на сьомий день, двоє інших - аж на одинадцятий. Попри те, лікарі зробили все можливе, щоб врятувати їх. 

"Усі три випадки були лабораторно підтверджені, хворим введений анатоксин ботулінічний і наразі всі живі, продовжують лікуватись з хорошим прогнозом в стаціонарі", - зазначив Сафонов. 

Отруєння, від якого двоїться в очах

Ботулізм - смертельно небезпечна інфекційна хвороба. Але її симптоми найчастіше з'являються поступово. Немає різких підйомів температури тіла. Людину нудить, може бути закреп або ж діарея - і вона думає, що це просто кишковий розлад та лікується сама. Такі яскраві клінічні симптоми, як порушення зору, подвоєння в очах, тихий гугнявий голос, сильна сухість в роті, запаморочення і слабкість м'язів можуть з'явитися лише на четвертий день. Без лікування ботулізм призводить до паралічу і смерті. 

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, можуть бути зараженими. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. В'ялена чи копчена риба, будь-які вироби з м'яса (ковбаси, шинки, паштети) теж можуть бути заразними, ососбливо, якщо їх неправильно зберігали. Здута кришка чи консервна банка - яскрава ознака того, що до продукту потрапив токсин. Таку їжу не можна давати навіть тваринам. 

Спалахи небезпечних інфекцій в Україні

Нагадаємо, в Україні також вирує гепатит А. Його вже зафіксували у Вінницькій, Тернопільській, Івано-Франківській та Дніпропетровській областях. На Вінничині ситуація найгірша - тут хворіє 300 людей

Також понад пів мільйона українців хворіють зараз на сезонні ГРВІ, грип та Covid-19. Зафіксовано 45 смертельних випадків від коронавірусу. Серед померлих є трирічна дитина. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube