Чим годують військових в Україні та Польщі
АВТОР: Олексій Турчак
Індивідуальний раціон харчування (ІРП) або сухпай - відмінна річ, яка дозволяє солдату харчуватися в бойових умовах, коли просто немає доступу до звичайної їжі або польовій кухні. У 2014 році ми або користувалися іноземними ІРП, які передавали на фронт волонтери, або харчувалися по два тижні одним галетним печивом і згущеним молоком.
Однак наша армія розвивається, і зараз у бійців є доступ до сучасних українських ІРП, які не поступаються за якістю західним аналогам (а східні і зовсім перевершують). Ми вирішили подивитися, наскільки змінився український сухпай і порівняти його з таким же добовим ІРП польського виробництва.
Чому порівнюємо з польським ІРП? Багато, хто стикався тим чи іншим чином з сухпайка (військові, страйкболісти, реконструктори, туристи), знайомі з американським MRE, на який вже існує безліч оглядів і порівнянь. Крім того, MRE армії США є разовим раціоном харчування, в той час як українська і польська армії використовують добові пайки (сніданок, обід і вечеря). Польща є західним партнером України - у 2009 році створили Литовсько-польсько-українську бригаду, яка складається з 3 полків і призначена для участі в міжнародних миротворчих і гуманітарних операціях. До того ж, Польща вступила до НАТО у 1999 році, тому це відмінна можливість порівняти вітчизняний ІРП з сухпайком країни-учасниці Північноатлантичного Альянсу.
Склад
Індивідуальний раціон харчування може бути корисний не тільки солдатам. Їм можуть харчуватися туристи під час довгих переходів, страйкболісти або реконструктори (для занурення в атмосферу), та й будь-якій людині. Особисто у мене в машині лежить один такий сухпай, і якщо десь на природі або під час тривалої поїздки захочеться поїсти НЕ хот-дог на заправці, а теплий суп - тут він і приходить на допомогу. Спочатку варто відзначити упаковку ІРП. В обох країнах сухпайком упаковані в щільні поліетиленові упаковки, які не пропускають вологу всередину, що не видають багато шуму (важливо для розвідників), і їх можна використовувати в якості пакету для сміття. В Українському сухпайку продукти розділені на сніданок, обід і вечерю по окремих пакетах, що вельми зручно. Полякам же доводиться самостійно розбиратися, коли що їм їсти, однак на допомогу їм всередині знаходиться інструкція з описом страв.
Маса українського ІРП становить 2 492 грама, основне блюдо важить 500 грам, а гарніри по 350 грам (стандарти НАТО). Існує 7 різних варіантів меню, до нас же потрапило меню номер 6 ДПНП-П-6 (Добовий польовий набір продуктів посилений), до складу якого входять:
Польський ІРП також має 7 варіантів меню, у нас виявилося меню номер 3. До його складу входить:
Крім того, в кожному польському ІРП є:
Тепер перейдемо до проб самих страв. Весь процес готування і дегустації ви можете подивитися в цьому відео.
Варто відзначити, що всупереч всім стереотипам, Україна навчилася робити сухпайки, які можуть за якістю обійти ІРП багатьох інших країн. Смак страв нагадує домашню кухню, маса приведена під стандарти НАТО, і ці зміни відбулися за якісь 5 років, коли інші країни проходять довгий шлях еволюції ІРП. Одне блюдо на сніданок, суп і гарнір на обід і тушонка на додаток до страви на вечерю роблять український ІПР вельми об'ємним, адже разом виходить 1 750 грам їжі, не рахуючи галет і смачненького. Всі страви якісні, дуже смачні і мають смак свіжоприготованих навіть незважаючи на закінчення терміну придатності. Окремо хочеться сказати про якість тушонки, яка, без перебільшення, зросла у кілька десятків разів. Також величезним плюсом є наявність беспламенного разігрівач, який дозволяє розігріти їжу в будь-яких умовах, і при цьому не привертаючи особливої уваги. Незаперечним плюсом є і те, що всі страви знаходяться в реторт-пакети, що більш сучасно і зручно, а їжа займає менше місця.
З мінусів можна відзначити те, що смак страв досить одноманітний. Мабуть при готуванні використовується один набір спецій, і горох з овочами, ячна каша і картопля мають практично однаковий смак. Ще до мінусів можна віднести невелику кількість напоїв і ласощів, а якість чаю або кави залишає бажати кращого.
Польський сухпай має більш незвичні для нас страви. Ті ж тефтелі в шпинатному соусі або ковбаски з капустою мають приємний, але незвичайний смак. До плюсів польського ІРП можна віднести велику кількість напоїв, ласощів і дріб'язку, аж до туалетного паперу і одноразових стаканчиків. Однак на таку кількість ізотоніки та інших напоїв потрібно багато води, що не завжди зручно в польових умовах.
Однозначним мінусом буде кількість страв. На обід в польському ІРП присутнє всього одне блюдо, а на вечерю тільки тушонка, коли в українському ІРП на обід можна їсти суп і гарнір, а на вечерю, крім тушонки, є картопля з м'ясом. Умовним мінусом можна назвати відсутність беспламенного розігрівача. Полякам доводиться гріти свою їжу за допомогою таганку і сухого спирту, що в бойових умовах не завжди зручно і може демаскувати позицію. Плюс страви зберігаються в консервних банках і займають більше місця. Виходить, що при практично однакових розмірах пакетів в українському ІРП просто більше їжі. Справедливості заради також відзначимо, що якість чаю і кави в польському сухпайку нітрохи не краще аналогічних напоїв в українському ІРП.
Ми вважаємо, що український ІПР здобуває перемогу в цьому змаганні. Польський ІРП має велику кількість дріб'язку, напоїв та ласощів, проте в українському ІРП просто більше їжі, та й на смак вона набагато звичніше і приємна серцю і шлунку. Ми дуже раді, що українські солдати мають доступ до якісної їжі, яка відповідає всім сучасним світовим стандартам.
Фото, відео: Гліб Пархомець, Максим Якушев