Корисні поради для тих, хто хоче продовжити термін зберігання продуктів
Холодильник є незамінним та найважливішим приладом на сучасній кухні, оскільки він підтримує низьку температуру для зберігання продуктів. Але більшість з людей не задумуються над тим, як правильно розташовувати продукти у холодильнику. І це часто стає причиною їх псування. Особливо у тих, хто полюбляє зберігати їх у дверцятах.
Як пише видання IFLScience, полиць у сучасних холодильниках дуже багато, але є люди як віддають перевагу тим, що розміщені на дверцятах. Вони там зберігають яйця, молоко, масло та інші продукти. Але це, за словами дієтологів з VNutrition, не накраще для них місце. Все тому, що кожен раз, коли відкривається холодильник, до нього потрапляє тепле повітря, найбільший вплив чиниться саме на дверці, а значить і на продукти, які на них знаходяться.

Але справа не лише у підвищенні температури всередині холодильника, а ще й у постійній її зміні. Це може спричинити розм’якшення та затвердіння масла знову і знову, що прискорює його псування та згіркнення. Молоко і яйця теж дуже чутливі до таких перепадів температури. І це може спричинити їх псування.
"Не зберігайте молоко, яйця, сире м’ясо, морепродукти, м’який сир і залишки їжі в дверцятах холодильника. Ці продукти дуже чутливі до перепадів температури, що може призвести до їхнього швидшого псування" – зазначили експерти.
Краще молочні продукти і яйця зберігати у задній частині нижньої полиці, яка зазвичай є найхолоднішою в холодильнику. Тут підтримується постійна температура, що робить цю частину холодильника ідеальним місцем для чутливих до температури продуктів. А ось для залишків їжі краще обрати верхню полицю. І цьому є пояснення. Справа в тому, що саме на цій полиці зазвичай зберігається мало продуктів, тож шанс забруднення іншими інгредієнтами мінімальний. Та й згори нічого не накапає.

Дверцята найкраще підходять для продуктів, які не чутливі до температури, таких як приправи, соління, джеми, соуси, майонез, гірчицю, а також напої в пляшках та лимони. Але і тут варто бути обережним. Бо баночки та пляшечки можуть випасти на підлоту та розбитись.
"В ідеалі все, що зберігається в дверцятах холодильника, повинно мати важку конструкцію знизу, щоб запобігти перекиданню та ковзанню", – відмітив експерт.
Варто зазначити, що у дверцях холодильника температура може досягати +10 °C, тоді як для більшості продуктів кращими показниками є +3+4 °C. А деякі взагалі варто розміщувати у "зоні свіжості" – це висувний ящик з температурою близько 0-1°C. А ос фрукти і овочі в холоді швидше втрачають смак, тому для них ідеальна температура близько +8 °C. Якщо у вашому холодильнику такого відсіку немає, то кладіть їх вище.