Нічна помилка - названо найгірший спосіб мити посуд

Брудний посуд на кухні краще не залишати на ніч, бо це може мати негативні наслідки, і справа не тільки у запаху

Посуд
Кухонна мийка – найбільш заражене мікробами місце у будинку.

Купа брудного посуду після свят – знайоме кожній господині явище. Не завжди її хочеться мити одразу, завжди є спокуса залишити її до ранку. Але цього не варто робити. Все через ризики для здоров'я, які в собі несе ця погана звичка.

Як пише видання IFLScience, посилаючись на дослідження вчених, мийка – одне з найбільш заражених мікробами місць у вашому домі. Воно не найкраще, де варто накопичувати посуд. Адже поверхні мийки часто контактують із сирою їжею та брудними руками, ще до цього додається волога, що створює ідеальні умови для життя та розмноження бактерій.

Які бактерії мешкають у мийці та поряд з нею?

Краще посуд мити образу, не залишаючи його у мийці
Краще посуд мити образу, не залишаючи його у мийці.

Вчені з Кардіффського метрополітенського університету (Велика Британія) провели дослідження, в рамках якого взяли мазки з кухонних поверхонь 46 будинків. Вони показали, що найбільші обсяги бактерій були виявлені в кухонних мийках і ручках крана. Серед найпоширеніших видів бактерій були Enterobacter cloacae, інші види Enterobacter, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, а ще Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Staphylococcus spp та Micrococcus spp.

Всі ці бактерії є патогенними і можуть викликати різні захворювання. Тож залишати посуд у мийці не найкраща ідея. Ще гірше, якщо тарілки, вкриті залишками їжі, залити гарячою водою і лишити так на ніч. У цьому середовищі бактерії будуть розвиватись ще швидше, бо рештки їжі у гарячій воді просто гниють, тим самим створюючи їдеальні умови для їх розмноження. З іншого боку, просто залишити їх на ніч без замочування теж не набагато краще. Бо їжа може привабити комах, які рознесуть мікроби по всій кухні.

Вчені наголосили, навіть якщо потім добре терти посуд, то мікроби прибрати буде складно. Дослідження показало, що використання води з температурою до 60 °C, агресивних миючих засобів та правильне сушіння не прибрали такі бактерії як Salmonella, Campylobacter і E. coli. Навіть миття у посудомийній машині не позбавить повністю бактерій. Хіба що використання машини з гарячою парою, яка може прогрівати посуд щонайменше 25 секунд.

З цього можна зробити висновок, що найкращий спосіб зберегти чистоту кухні – це якнайшвидше мити посуд та не допускати накопичення його у мийці. Якщо це не вдається, то слід регулярно дезінфікувати раковину.

Слідкуйте за нами у Telegram

Image
Оперативні новини та разбори: Україна, світ, війна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити