Чи дійсно жири та вуглеводи шкідливі для нашого здоров'я. Чи варто їсти після 18:00. Хіба треба їсти маленькими порціями
Міфів про правильне харчування більше, ніж у Древньому Римі. Нам радять пити тільки воду і зелений чай, їсти селеру замість картоплі та відмовитись від харчування після 18:00.
Чи дійсно нам потрібно виключити жири та глютен з раціону, яке молоко пити, читайте в матеріалі Інформатора.
Вуглеводи — важлива частина раціону. Вони є основним джерелом для виробництва енергії в нашому організмі. Існують різні форми вуглеводів — прості і складні. Прості вуглеводи містяться в продуктах, які зазвичай не мають великої поживної цінності, таких як чіпси, газована вода, цукерки та інші солодощі. У складних вуглеводах більше корисних поживних речовин і містяться вони в здоровіших продуктах, таких як фрукти, овочі, цільнозернові продукти, горіхи та боби. Зменшення споживання простих вуглеводів і збільшення кількості складних вуглеводів у раціоні може допомогти підтримувати здорову масу тіла, зберігаючи відчуття ситості довше і забезпечуючи організм поживними речовинами.
Лягати спати у момент, коли процес перетравлення в самому розпалі – дійсно погана ідея. Це може призводити до поганого засвоєння їжі і затримки її у шлунку чи кишечнику. Результатом буде поганий сон і відчуття втоми з самого ранку. Але не їсти після шостої варто лише тим, хто лягає спати о 9 вечора.
Існує міф, що коричневі яйця корисніші за білі, але харчова різниця між ними відсутня. Головне, щоб яйця були свіжими, а колір не має значення. Також багато фітнес-тренери радять з'їдати тільки варений білок, а ось жовток викидати. Нібито вживання жовтків варто уникати через високий вміст в них холестерину. По-перше, в межах своєї норми холестерин сприяє захисту оболонок клітин вашого організму, поліпшенню метаболізму, допомагає синтезувати кислоти, а також переробляти жири. Згідно з результатами дослідження, яєчні жовтки підвищують так званий "хороший" холестерин і не впливають на розвиток серцевих захворювань у більшості людей.
Найбільш поширений тип несприйняття лактози – той, який може розвиватися з віком у результаті зниження активності лактази (гіполактазія у дорослих), тому варто подивитися, як ми реагуємо на молоко. Якщо ви помітили тривожні, повторювані симптоми діареї після вживання молока або молочних продуктів, зверніться до лікаря. Однак виключення молока з раціону дорослої людини без виявлення несприйняття є не найкращим рішенням.
Інститут продовольчих ресурсів НААН України наполягає, що молоко і молочні продукти є кращим джерелом легкозасвоюваного кальцію. Тому абсолютне виключення молока з раціону харчування без відповідних замінників з аналогічним змістом ключових інгредієнтів може збільшити ризик розвитку остеопорозу.
Глютен, або клейковина – це суміш рослинних білків на кшталт глютеніну і гліадину, що містяться в деяких зернах злаків, наприклад, пшениці, жита, ячменю. Давно було виявлено, що виключення глютену з раціону без жодних медичних показань несе більше ризиків, ніж користі. Безглютенова дієта загрожує браком багатьох вітамінів і мінералів, зокрема заліза, кальцію, вітамінів групи В, цинку, магнію. Але часто відсутність в раціоні клейковини стає причиною постійних закрепів.
Виключення з раціону харчування глютену виправдано тільки за наявності медичних показань, наприклад, виявлення у пацієнта целіакії – запального захворювання кишківника. Целіакія викликана помилковою імунною відповіддю на білок глютену і фермент в організмі, який розщеплює його. Оскільки донині немає медикаментозного лікування хвороби, основна терапія зводиться до дотримання довічної безглютенової дієти.
Існує думка, що рослинне молоко , наприклад, виготовлене з вівса, мигдалю, рису та конопель, є більш поживним, ніж коров’яче. Але це неправда. Як правило, коров’яче молоко містить близько восьми грамів білка на чашку, тоді як, наприклад, мигдальне молоко зазвичай містить близько одного-двох грамів на чашку, а вівсяне молоко - близько двох-трьох грамів на чашку. Також в рослинне молоко зазвичай додають більше цукру, тому воно навпаки вважається не таким корисним, як тваринне.
Вважається, що завдяки наявності у фруктах вітамінів і мінералів їх можна вживати без будь-яких обмежень. Між тим фруктоза, що є простим цукром, який міститься у фруктах, може бути небезпечною для організму – особливо у великих кількостях. Надлишок в раціоні фруктози, навіть отриманої з фруктів, може призвести до ожиріння та діабету 2 типу, а також збільшує ризики серцево-судинних захворювань і подагри.
Тим не менш, фруктоза, яка, природно, зустрічається в плодах і вживається в невеликій кількості (не більше 300 г фруктів і обов'язково в першій половині дня) надає позитивний вплив на здоров'я.
Дієтологи часто критикують картоплю через її високий глікемічний індекс, що означає, що вона містить швидкозасвоювані вуглеводи, які можуть підвищити рівень цукру в крові. Проте картопля насправді може бути корисною для здоров’я. Вона багаті вітаміном С, калієм, клітковиною та іншими поживними речовинами, особливо якщо їх споживати разом зі шкіркою. Вони також недорогі та доступні протягом усього року в продуктових магазинах. Більш здорові способи приготування включають запікання та відварювання.
Дослідження показують, що негативних калорій не існує, тим паче в грейпфрутах. Так, грейпфрут – продукт з низьким вмістом калорій, він прискорює обмін речовин, сприяє спалюванню жиру і очищенню організму від вільних радикалів. Грейпфрути мають низький глікемічний індекс, а завдяки вмісту пектину знижують рівень глюкози в крові. Тому вони є найбільш рекомендованими до вживання фруктами для людей з цукровим діабетом.
Червоні грейпфрути більш ефективні в нормалізації рівня ліпідів, ніж інші сорти. В них також більше за все лікопіну і каротиноїдів – потужних антиоксидантів, які захищають від атеросклерозу і продовжують молодість.
Для підтримки високого рівня метаболізму часто радить приймати їжу протягом всього дня, але невеликими порціями. Насправді ж, згідно з дослідженнями, 2-3 прийому їжі впливають на загальну кількість спалених калорій за день точно так само, як 5-6 невеликих. Більше того, занадто часте вживання їжі може провокувати накопичення жиру в області живота і печінки.
Нашому організму потрібні жири для отримання енергії, засвоєння вітамінів, забезпечення здоров’я серця й мозку та багатьох інших функцій. Деякі жири корисніші за інші. Мононенасичені та поліненасичені жири — це здорові жири, які можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань, у тому числі інсульту. Мононенасичені жири містяться у складі оливкової олії, авокадо та мигдалю, тоді як поліненасичені жири можна отримати з насіння льону, жирної риби та тофу.
Нездорові жири включають трансжири і насичені жири. Джерелами насичених жирів є жирні молочні продукти, червоне м’ясо тощо, і їх слід споживати в помірних кількостях. Проте трансжири вважаються шкідливими для здоров’я і містяться в оброблених продуктах, таких як чіпси, тістечка, печиво, маргарин та ін. Радимо уважніше вивчати етикетки харчових продуктів. Зверніть увагу на те, що гідрогенізовані або частково гідрогенізовані олії містять трансжири.
Нагадаємо, раніше Інформатор повідомляв, в яких продуктах міститься найбільша кількість йоду. Також ми писали, від яких продуктів потрібно відмовитись, щоб краще спати.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.