Кухарі виступили проти Клопотенка, адже скоро Новий рік

Суддя МастерШев Ольга Мартиновська розповіла, чому з наших святкових столів не обов'язково прибирати радянські страви

Ольга Мартиновська, Євген Клопотенко
Ольга Мартиновська вступилася за Олів'є та розкритикувала позицію Клопотенка.

Одна з суддів “МастерШефОльга Мартиновська вступила в суперечку з Євгеном Клопотенко. Вона вирішила захистити класичні святкові радянські страви - “Олів’є” та “Оселедець під шубою”. Ольга пояснила, чому Євген закликає від них відмовитися і чому цього робити не варто. Про це вона розповіла в інтерв’ю на YouTube-каналі LIGA Life.

Я на боці Ярославського

Мартиновська підтримала Ярославського у суперечці з Клопотенко
Мартиновська підтримала Ярославського у суперечці з Клопотенко.

Клопотенко неодноразово заявляв про свою позицію, що треба відмовлятися від таких салатів, як “Олів’є”, “Оселедець під шубою” чи “Мімоза”, бо все це спадок від Радянського Союзу. І ще гірше те, що вони у нас досі асоціюються зі святами. Свого часу в цю суперечку вмішався інший кухар, один з суддів “МастерШеф” Володимир Ярославський. Він проти категоричності колеги і вважає, що ці страви для багатьох вже стали смаком дитинства від якого не потрібно відмовлятися.

“Я в цьому питанні на боці Вовчика Ярославського. Нам же ж не доводиться відмовлятися від щів, бо за радянських часів ми не їли ці помиї. А “Олів’є” чи “Шубу” ми ж не запозичила і нам їх не нав’язували. Так склалося територіально та історично, що ми їх готували, бо ми це створили і ми це їли.

Більше того, це нам подобалося і подобається і тому для мене тут немає ніякого конфлікту з точку зору гастрономічної дипломатії чи гастрономічних інтересів. В СРСР жили наші батьки та бабусі з дідусями. Вони це їли і давали нам з любов’ю та абсолютно щиро. Вони привили нам цей смак і в цьому смаку немає протистояння”, - каже Мартиновська.

Бажання відмовитися від радянських салатів, на її думку. виникає суто на психологічному рівні, коли не хочеться мати нічого спільного з ворогом.

“Просто принципово не хочеться мати нічого спільного з цим народом. І ось на цій фазі, коли є тригер, що я зараз в новорічну ніч їм цей “Олів’є” і вони в той же час роблять так само, мені не хочеться бачити цю страву на столі. Хочеться, щоб все було інакшим. Просто біль зараз настільки сильний, що від цього може постраждати ця олів’єшка чи оселедець під шубою.

Але якщо це дійсно смак дитинства, мій тато любить сісти та з’їсти “Олів’є” раз на рік, то чому ні? Ми робимо його зі своїх продуктів. “Олів’є” не винне. Тому, якщо комусь хочеться, то без зазорів сумління готуйте і їжте. Є речі більш впливові. Коли воно тебе тригерить - не їж, не замовляй, не думай про це”, - вважає Ольга.

Для моєї доньки Олів’є не буде смаком дитинства

Клопотенко та й ведуча вважають, що рецепти цих страв в майбутньому просто зникнуть, тому що посилюється мода на більш здорове харчування. У нового покоління вже немає на столах майонезних салатів чи ковбаси.

“Подивись, скільки людей зараз роблять “Олів’є” з бужениною чи індичкою, чи солоною рибкою. А майонез вже ледве не кожна господиня готує домашній. В домашньому майонезі, немає стабілізаторів, а відповідно, нічого злого. Там та ж сама олія якою ти заправляєш хелсі-салатик. Справа тільки в кількості, мірі та наповнені. Ми кладемо в нього відварені моркву та картоплю.

Це не є таким вже злобним салатом, який відкладеться, якщо ти з’їж його цілу каструлю. Туди вже не кладуть ковбасу, бери класне м’ясо. Ми рухаємося в дуже класному напрямку. У нас розвивається харчова культура. Тому моя донька Віра вже не їсть “Олів’є” і це не буде смаком її дитинства", - переконана Мартиновська.

Слідкуйте за нами у Telegram

Image
Оперативні новини та разбори: Україна, світ, війна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити