Комбуча, кімчі чи кефір - королівський лікар з'ясував, що корисніше

Альтернативою цим продуктам є тверді сири та йогурт, кажуть дієтологи

Здоров'я, їжа, продукти, харчування, корисні поради, дієта
Ферментовані продукти можуть підійти не всім, будьте обережні!

Ці модні продукти – комбуча, кімчі чи ароматизований кефір – наповнені поживними речовинами, щоб покращити наш мікробіом. Експерти пояснюють, що найкраще, і пропонують дешевші альтернативи, йдеться в публікації The Telegraph. Отже, спільним для всіх цих продуктів, крім першої літери, звісно, є те, що це ферментовані продукти, наповнені мікробами, які, як вважають, покращують здоров’я кишечника.

Лікар із функціональної медицини британської королівської родини, доктор Віджай Мурті нагадав, що здоровий кишечник – це гарне травлення, здоровий мозок, серце та імунітет, відсутність ризику раку й деменції, а також вісутність запору, здуття живота, діареї та інших проявів розладу травлення. Тут розглянемо переваги кожного з цих продуктів для здоров’я.

Кефір

Виготовлений із кислого молока, кефір – це напій, що має консистенцію йогурту, але гострий смак. Кефір чудово досліджений, краще за кімчі та комбучу. Його здебільшого можна пити людям з непереносимістю лактози. Купуючи ж кефір, як правило, краще обирати напій без смаку. 

Кефірс прияє розвитку лактобактерій у кишечнику людини, чим, власне, корисний. Кефір також може допомогти полегшити інші проблеми з травленням, такі як діарея та запор. Він таокж може підтримувати здоров’я кісток.

Оскільки він схожий на йогурт, багато людей п’ють кефір вранці під час сніданку, що може бути не найкращою ідеєю. Краще пити кефір в обід чи на вечерю.

Кімчі

Кімчі є звичайним гарніром до їжі в країнах Південно-Східної Азії, виготовлений шляхом квашення капусти або редиски з додаванням часнику, цибулі та перцю чилі. Його можна зробити вдома, і він має такі ж переваги для покращення роботи кишечника, як і кефір.

Дослідження показали, що кімчі може допомогти покращити травлення та зменшити здуття живота і запор. Ймовірно, це пов’язано з вмістом пробіотиків і клітковини в овочах. Було виявлено, що кімчі має імуностимулюючі властивості. Кімчі може мати протизапальну дію, бути корисним для загального здоров’я та зниження ризику хронічних захворювань. Причому кімчі на основі капусти корисніше, ніж кімчі на основі редьки.

Чайний гриб

Комбуча – це напій, виготовлений шляхом ферментації чайного гриба. Останніми роками він став популярною альтернативою алкоголю для тих, хто його не вживає, з численними твердженнями про його зміцнюючий ефект. Однак немає переконливих даних про те, що чайний гриб корисний для здоров’я кишечника або мікробіома кишечника.

Одним із потенційних позитивних моментів чайного гриба є те, що він містить антиоксиданти, які допомагають запобігти пошкодженню клітин, зменшити запалення та можуть сприяти омолодженню. Однак перш ніж замінити всі свої напої на чайний гриб, пам’ятайте, що він також містить кофеїн, менше, ніж кава та чай, хоча це залежить від бренду. А деякі підсолоджені варіанти комбучі містять забагато цукру!

Що найкорисніше: кефір, комбуча чи кімчі

Найкорисніший, схоже, кефір, але не варто пити його зранку.
Найкорисніший, схоже, кефір, але не варто пити його натщесерце.

Ще одна цікава річ полягає в тому, що кефір, кімчі та чайний гриб є кислими за своєю природою. Якщо ви вживаєте їх з іншими продуктами, це спонукає кишечник виробляти муцин, який діє як захисний шар у кишечнику, щоб запобігти запаленню та нетравленню від кислоти.

Проте з усіх трьох кімчі має найвищий вміст солі, і це може спричинити власні проблеми, особливо у тих, хто схильний до високого рівня холестерину або в сімейному анамнезі. Отже, з наявних досліджень більшість вказує на те, що кефір є найкращим для вашого кишечника.

Однак важливо пам’ятати, що ферментовані продукти можуть підійти не всім. Якщо ваша травна система вже страждає від бактеріального дисбалансу, тоді додавання бактерій через ферментовану їжу може погіршити симптоми. Як і молочні продукти чи глютен, користь залежить від того, чи може людина їх переносити.

Кефір, кімчі та чайний гриб містять високий рівень гістаміну, хімічної речовини, яка зазвичай виробляється в організмі, щоб допомогти йому реагувати на алергени. Якщо у когось спостерігається гіперактивність гістаміну, у нього можуть виникнути кропив’янка, висипання, мозковий туман і навіть порушення сну, тому будьте обережні.

В останні пару років комбуча стала модно. і її можна знайти майже в кожному супермаркеті.
В останні пару років комбуча стала модною, і її можна знайти майже в кожному супермаркеті.

Як їсти ферментовані продукти

Експерти кажуть: повільно. Прийміть одну столову ложку продукту, бажано з їжею, наповненою клітковиною, і перевірте вплив на себе. Спершу може виникнути легка адаптація зі здуттям живота тощо. 

Зазвичай ваше тіло адаптується протягом приблизно 72 годин, тому, якщо ви почуваєтеся добре до того часу, зїжте чи випийте ще одну столову ложку. Столова ложка будь-якої ферментованої їжі кожні два-три дні має бути достатньою для дорослої людини.

Майте на увазі, що можна споживати занадто багато ферментованої їжі. Це може викликати гази та навіть нудоту й діарею. Це пов’язано зі збільшенням кількості пробіотиків і можливістю їхньої взаємодії з існуючими кишковими бактеріями.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube