На тлі масштабного нашестя сарани на півдні України, зокрема у Дніпрі та Запоріжжі, місцеві кухарі вирішили перетворити проблему на гастрономічний експеримент - у ресторанах Дніпра почали подавати страви з цієї комахи
На тлі масштабного нашестя сарани на півдні України, зокрема у Дніпрі та Запоріжжі, місцеві кухарі вирішили перетворити проблему на гастрономічний експеримент. У містах почали подавати страви з цієї комахи. Так, у Дніпрі кухарі почали робити страви з сарани, яку раніше вважали виключно сільськогосподарським шкідником.
Кухар Дмитро Горбачов розповідає, що вперше експериментує з цим інгредієнтом. Для приготування він використовує комах, зібраних у Запорізькій області, де наразі спостерігається активне скупчення сарани, пише suspilne.media.
"Зробимо дві страви, перша - в клярі, використаємо кукурудзяний крохмаль і звичайне борошно. Друга - просто на сковорідці з часничком посмажимо, по-українськи, по-домашньому", - каже кухар.
До тренду долучаються і ресторани азійської кухні. Бренд-шеф Андрій Чманов каже, що цвіркуни, зоофобуси та інші комахи вже давно є в меню його закладу, але сарана - це новий досвід, навіть для нього.
Тим часом біологи б’ють на сполох: зграї сарани не лише знищують рослинність і міські насадження, а й можуть викликати алергічні реакції у людей. У Дніпрі особливо потерпають південно-східні райони, зокрема Перемога-6. Біологи пов’язують це нашестя із руйнуванням Каховського водосховища, що змінило мікроклімат регіону.
Раніше науковці також заявили, що нашествію сарани, жаб та інших незвичних видів сприяє війна та екологічна дестабілізація. А тим часом інша загроза наближається вже з моря: синій американський краб, хижак із Атлантики, просувається до узбережжя України з боку дельти Дунаю. Як повідомляє Держекоінспекція, він загрожує місцевій морській фауні, але його м’ясо вже встигли оцінити в Італії, Туреччині та Греції.
Екологи зазначають, що контрольований вилов краба може не лише зменшити його вплив на екосистему, а й стати новим джерелом доходу - це справжній делікатес. Можливо, Україна стоїть на порозі нової хвилі альтернативної гастрономії, де на тарілці - не лише борщ і вареники, а й… сарана та краби.