Він має кілька назв Шамой чи Шамоя, або Чамой
Асортимент соусів дуже широкий. Існують сотні різних видів, кожен з яких має свої унікальні смакові характеристики. На їх тлі вирізняється один – мексиканський. Він має кілька назв "Шамой" чи "Шамоя", або "Чамой" (Chamoy). Це універсальний соус, що вирізняється ідеальним поєднанням солодкого та кислого, гострого та солоного. А ще він дуже універсальний, підійде як до солоних страв, так і до солодких. Його ще додають до фруктів (навіть кавуна) і морозива. Також соус можна використовувати як компонент до коктейлів та у якості маринаду.
Соус "Шамой" не є традиційним мексиканським, хоча і користується популярністю серед місцевого населення. Його часто використовують у стріт-фудах. Соус додає стравам пікантної нотки. Зазначається, що він відображає зв'язок між Азією та Америкою. Звісно соус "Шамой" можна придбати у магазинах, але його нескладно приготувати і вдома. Тим паче, що набір інгредієнтів доволі доступний та і часу на приготування потрібно небагато. Тож давайте готувати.
У середню каструлю вливаєте воду та додаєте цукор, курагу, чорнослив, манго, квіти гібіскуса та приправу чилі лайм. Ставите на вогонь та доводите до кипіння. Після закипання накриваєте кришкою, робите мінімальний вогонь і варите 30 хвилин. Як час вийде, вимикаєте вогонь і відкриваєте кришку. Даєте охолонути.
Потім перекладаєте цю суміш у блендер, додаєте сік лайма та перебиваєте до однорідності. Якщо потрібна більш рідка консистенція соусу, можна додати 1-2 ложки води. Перекладаєте у скляну ємкість з кришкою і можна споживати. Соус треба зберігати у холодильнику.
Поради від Інформатора: ви можете регулювати смак соусу, додаючи чи зменшуючу кількість лайму і приправи чилі. Замість кураги та чорносливу ви можете використати сливи і абрикоси, а замість лайма лимон. Манго можна замінити на ананас чи папайю.