Завдяки корисним властивостям кімчі швидко здобула популярність по всьому світу
Кімчі – це національна страва у Кореї, де її вживають майже щодня вже протягом багатьох століть. Ферментована капуста є невід'ємною частиною ідентичності цієї країни. Але останнім часом страва набула популярності далеко за її межами. І це не дивно, враховуючи чудовий смак і корисні властивості, перелік яких зростає.
Як пише видання ScienceAlert, якщо раніше була доведена науково лише користь кімчі для кишківника, то тепер дослідження показало, що страва може сприяти зміцненню імунної системи. Вона допомагає їй більш ефективно реагувати на загрози, не викликаючи при цьому надмірного запалення.

У дослідженні взяли участь тринадцять дорослих людей з надмірною вагою, яких розподілили на три групи. Одна група отримувала плацебо, а дві інші – різні види порошку кімчі. Перший тип порошку кімчі був ферментований природним шляхом з використанням мікроорганізмів, присутніх в навколишньому середовищі. Другий тип – ферментувався за допомогою спеціальної бактеріальної культури. Кількість цього порошку була приблизно еквівалентна вживанню 30 грамів свіжого кімчі.
Дослідження тривало протягом 12 тижнів. В учасників взяли зразки крові до нього та після. Воно показало, що кімчі цілеспрямовано впливає на імунну систему. Воно підвищує активність антигенпрезентирующих клітин (АПК). Це імунні клітини, які поглинають патогени, переробляють їх та виставляють фрагменти на поверхні, щоб Т-хелпери (координуючі загальну імунну відповідь) знали, як реагувати на ці патогени.
Також з'ясувалось, що кімчі підвищує активність генів, які діють як перемикачі, тим самим допомагаючи імунним клітинам посилати більш чіткі сигнали Т-клітинам. Але і це не все, завдяки кімчі відбулися генетичні зміни в Т-хелперних клітинах, вони стали швидше реагувати на фактори, що викликають імунну відповідь. Зміни означають, що імунні клітини будуть ефективніше боротися з інфекціями. Щодо інших клітин, то на них кімчі не подіяло.
Тож вчені зробили висновки, що страва впливає тільки на Т-хелпери, а не активує всю імунну систему. І це добре, бо виходить, що іменна система ефективно реагує на загрози, не викликаючи надмірного запалення. В учасників дослідження такий ефект викликали обидва види порошку кімчі, але на основі закваски ефект був більш виражений. У тих, хто приймав плацебо, змін в імунітеті не спостерігалося.
Висновок такий – щоденне вживання кімчі вказує на потенційну користь для захисту від вірусів, підвищення ефективності вакцин та регулювання запалення.

Проведене дослідження було зосереджено на змінах в імунних клітинах, а не на реальних результатах для здоров'я. Тому чітко сказати чи знизить вживання кімчі кількість інфекцій або запалень в повсякденному житті поки не можна. Варто зазначити, що кімчі не єдиний ферментований продукт, що може благотворно впливати на імунітет. Серед інших можна відмітити йогурт, кефір, квашену капусту, місо і комбучу. Вони також містять живі мікроби і метаболіти, які позитивно впливають на мікробіом і можуть впливати на функцію імунної системи.
Різні ферментовані продукти можуть чинити різний вплив на імунну систему. Все через мікроорганізми, які в них містяться. Тому ідеально включати у раціон різні, так буде корисніше для здоров'я. Точних рекомендацій за кількості вживання цих продуктів поки немає. Єдине можна сказати, що учасники експерименту вживали еквівалент 30 грамів кімчі і це дало гарний результат. Хоча вивчення властивості триває, тож очікуємо на нову цікаву інформацію щодо ферментованих продуктів.
До речі, кімчі можна приготувати і самостійно. Для цього потрібно взяти пекінську капусту і спеції та дотримуватись інструкції. Головне – дати страві визріти, тільки після циклу ферментації вона стає корисною, а не просто смачною.