Хто заробить на цибулі і чому вона буде дорожчати

Читать на русском

Чекати на якісну та дешевшу українську цибулю ще зарано

Читать на русском
Хто заробить на цибулі і чому вона буде дорожчати
На цибулі цього року будуть заробляти "всі, кому не лінь"

Чекати на якісну та дешевшу українську цибулю ще зарано

Протягом останнього місяця українці обговорюють ціни на цибулю. З початку її вартість стрибнула майже втричі. Вирощувати цибулю тепер хочуть усі. Як пересічні українці, так і агропідприємства. Чи варто сподіватися на низькі ціни цього року?

Експерти кажуть, що потенціал зростання цін на цибулю ще не повністю вичерпано, хоча падіння попиту стримуватиме попередню динаміку. Суттєвий стрибок буде перед Великоднем, а далі – до початку літа, незначне подорожчання.

"Зростання буде до червня, коли почне приходити суха українська цибуля. Але до цього часу ми зможемо побачити цибулю і по 100 гривень за кілограм", – вважає експерт, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Через появу нових гравців наповнення ринку українці побачать і ранню цибулю.

"Але ціни будуть високими, адже заради них новачки й прийшли на цей ринок. Втім, високими вони будуть максимум тиждень – два, допоки ринок не заповниться цибулею не з теплиць, а з грунту. Але у вересні – жовтні ціни будуть цілком прийнятними", - упевнена експерт Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова.

Олег Пензин впевнений, що оскільки ціни на цибулю для фермерів наразі дуже привабливі, садити її цьогоріч будуть "всі кому не лінь". З цим погоджується й Оксана Руженкова. За її словами, сьогодні в сегмент цибулі заходить дуже багато виробників. Наприклад, зерновиків. Минулого року вони не змогли реалізувати у повному обсязі свій врожай. Тому багато хто через високі ціни на цибулю і моркву вирішив піти в овочівництво.

"Промислове овочівництво в Україні – високомаржинальний бізнес. Тут і досі можна отримувати 300-400% прибутку. Тому новачків значно побільшає", – впевнена Руженкова.

Втім, навіть за умови збільшення кількості гравців, нинішній дефіцит цибулі покрити швидко буде неможливо. На думку Руженкової, навіть якщо сюди зайдуть виробники з центральних та східних регіонів України, довоєнні обсяги продукції за один рік не надолужити. Річ у тім, що цибуля і морква, яка майже так само зараз зросла у ціні, складні для вирощування, якщо порівнювати з зерновими. Тому їх врожай 2023 року буде далеко не найкращим за якістю.

Руженкова пояснює – щоб навчитися вирощувати гарну цибулю, що гарно зберігається, агроном має попрацювати щонайменше три роки. Плюс, потрібні добрива під спецкультури, які також у дефіциті. Потрібні якісне крапельне зрошення на заміну зруйнованого. До того ж, якщо минулого року у собівартості овочів на зрошення припадало до 4%, то цьогоріч буде до 10%, впевнена Руженкова.

Раніше ми писали, що в Україні оптова вартість цибулі досягла 40 гривень за кілограм – це втричі дорожче, ніж минулого сезону. За словами експертів найближчим часом цінники піднімуться ще на 20% – до 50 гривень за кілограм. У роздробі цибулю вже продають по 60-80 гривень, а в деяких супермаркетах і по 100 гривень. І це, ймовірно, ще не межа - 200 грн за кг є реальною перспективою. 

Також раніше ми писали, що в Україні вже традиційно підвищуються ціни на продукти, які найбільше купують до свят. Така тенденція спостерігатиметься напередодні Великодня. Очікується, що подорожчають не лише м'ясо та яйця, а й овочі, фрукти, хліб, крупи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.