В Україні ціни на м'ясо в останні місяці дещо змінилися і певна категорія буде дорожчати – деталі – Інформатор Україна
Скорочення поголів’я худоби через повномасштабну війну, перебої з електропостачанням та інші фактори, сильно вплинули ціни на кінцеву вартість м’яса та іншої продукції тваринного походження. Українці все менше можуть дозволити собі курятину, свинину, а тим більше яловичину. Які прогнози щодо вартості м’яса цієї весни?
На думку експертів, ціна на яловичину найімовірніше залишиться стабільною. А от свинина може подорожчати навесні. Аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев вважає, що ціна яловичини не зазнає різких змін.
"Яловичина буде стабільно дорогою, не буде сильно рухатися ціна ні вгору, ні вниз, але варто розуміти, що в нас яловичини класичної м'ясної не існує. В основному це побічний продукт молочного тваринництва. Тобто корова давала молоко, її зарізали, і потім це яловичина. В нас нема культури споживання і немає багато грошей, щоб купувати стабільно і щоб був попит. Можемо говорити про стабільність чи якесь, можливо, зростання ціни", – каже експерт.
А от ціна на свинину може вирости навесні. Подорожчання цього м'яса може спричинити підвищення цін на корми. Оскільки близько 60-70% собівартості у виробництві свинини складають саме корми.
"Зараз трохи призупинилася "зернова угода", тому трохи просіли, але все ж може бути дефіцит кормового зерна, макухи. І структура посівних площ вказує на те, що може бути протягом наступних місяців дефіцит кормового зерна. Це не дозволить розширити поголів'я", – пояснив Мартишев.
В свою чергу, аналітики асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" вважають, що ціни на яловичину будуть зростати. Причина в тому, що з нового року закупівельні ціни на бичків понад 400 кг зросли на 8%, а на корову — на 10% і становлять залежно від регіону 58,00-62,00 грн/кг з ПДВ та 49,00-54,00 грн/кг з ПДВ відповідно. Тенденція до зростання вартості почала спостерігатися на другому тижні лютого і буде продовжуватися.
Раніше ми писали, що в Україні стрімко зростає вартість овочів – цибулі, моркви та капусти. В Україні оптова вартість цибулі досягла 40 гривень за кілограм – це втричі дорожче, ніж минулого сезону. За словами експертів найближчим часом цінники піднімуться ще на 20% – до 50 гривень за кілограм. У роздробі цибулю вже продають по 60-80 гривень, а в деяких супермаркетах і по 100 гривень. І це, ймовірно, ще не межа - 200 грн за кг є реальною перспективою. Значному зростанню цін на білокачанну капусту, за словами учасників ринку, сприяє високий попит. Але запаси цієї продукції в українських господарствах порядком виснажені.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.