Голубці з Одещини внесли до переліку нематеріальної спадщини України: подробиці

Читать на русском

В Одеській області в залежності від села чи району зміст голубців та їх назва може мінятись

Читать на русском
Голубці, їжа, готування
Голубці мають різні варіанти приготування, колаж "Інформатор"

В Одеській області в залежності від села чи району зміст голубців та їх назва може мінятись

Наказом міністерства культури та інформаційної політики до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини внесли "Приготування української традиційної страви "Голубці". Це страва місцевої кухні, яка поширена серед нацменшин регіону. Її готують не тільки українці, а й болгари, молдовани та гагаузи.

Про це йдеться в наказі Міністерства культури та повідомляють в Одеському обласному центрі української культури. За їх даними, це одна з основних страв місцевої кухні Одещини.

"Голубці - це одна із основних страв місцевої кухні Одещини. Знання, вміння та практики приготування та споживання голубців широко поширені як серед українців, так і серед  національних спільнот болгар, молдован, гагаузів та інших народів нашого краю", - йдеться у повідомленні.

Для Одещини голубці не лише "конвертик" з капусти. На півночі регіону, на Кодимщині, під час приготування їх на весілля, господині сідають по колу, співають народні та обрядові пісні й "крутять" голубці. У повідомленні зауважили, що зазвичай це до 10 горщиків по 8-10 літрів.

До речі, в залежності від села чи району зміст голубців може мінятись. В Одеському обласному центрі української культури навели приклади:

  • у селі Глибочок поблизу Куяльницького лиману до начинки господині додають три види м’яса, а тушкують голубці обов'язково в томатному соку домашнього приготування;
  • на півдні Одеської області в селі Орлівка голубці мають назву "cармале" що в перекладі з турецької означає "обмотувати", додають в центрі української культури, їх переважно готують зі свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’яке. Начинку готують із рису, свиного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогню;
  • в болгарському селі Городнє голубці мають ще іншу назву - "гушки", їх готують з пропареного листя винограду, однак начинка складається з рису чи булгуру з додаванням низки трав, зокрема, кропу, петрушки та м’яти.

 

Зміни у переліку культурної спадщини

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.