Харчування відіграє важливу роль при серцевих захворюваннях
Харчування відіграє надзвичайно важливу роль у профілактиці і лікуванні серцево-судинних захворювань. Правильний раціон може знизити рівень холестерину та артеріальний тиск, зменшити запалення та ризик утворення бляшок в артеріях. І якщо одні продукти покращують стан, то інші навпаки – призводять до погіршення.
Індонезійські лікарі з Mandaya Hospital Group дали ряд рекомендацій стосовно тих продуктів, які не варто споживати при проблемах з серцем. Адже вони можуть або порушити його роботу, або погіршити захворювання, яке вєже наявні. За словами лікарів, виключити з раціону варто дев'ять видів продуктів.
Надмірне споживання солі, цукру, насичених жирів та рафінованих вуглеводів може збільшити ризик серцевих нападів й інсультів. Тож якщо ви турбуєтеся про здоров'я серця, краще обмежити або виключити ці продукти зі свого раціону.
Надмірне споживання яловичини, баранини та іншого червоного м'яса збільшує ризик серцевих захворювань і діабету. Це пов'язано з високим вмістом насичених жирів, які можуть підвищувати рівень холестерину в організмі.
Якщо ви віддаєте перевагу червоному м'ясу, то краще обирайте нежирні шматки, наприклад, вирізку.
Не зловживайте хлібобулочними виробами, такими як печиво або кекси, оскільки вони часто містять велику кількість доданого цукру, що призводить до збільшення ваги. Ці продукти також пов'язані з підвищенням рівня тригліцеридів, що може сприяти розвитку серцево-судинних захворювань.
Ще одна категорія продуктів харчування, яких слід уникати при серцево-судинних захворюваннях, – оброблене м'ясо. Це хот-доги, ковбаси та салямі. Оброблене м'ясо вважається найшкідливішим для здоров'я серця через високий вміст солі та значну кількість насичених жирів.
Білий рис, хліб, макарони, а також закуски з рафінованого борошна містять мало клітковини, вітамінів та мінералів. Натомість в організмі вони перетворюються на цукор, який потім відкладається у вигляді жиру, в тому числі на животі. Саме цей тип ожиріння пов'язаний із серцево-судинними захворюваннями і діабетом 2 типу.
Картопля фрі та інша смажена їжа, містить багато насичених та трансжирів, які шкідливі для здоров'я серця. Крім того, вона, як правило, містить багато солі, що ще більше загрожує здоров'ю серцево-судинної системи.
Піца може бути здоровою стравою, якщо її приготувати з правильних інгредієнтів. Однак в промислових масштабах, особливо в ресторанах швидкого харчування, вона часто містить надмірну кількість натрію, жиру і калорій. Тому ця страва може збільшити ризик серцево-судинних захворювань.
Одна банка газованої води містить більше цукру, ніж рекомендована добова норма для людини. Це може призвести до набору ваги та підвищити ризик ожиріння, діабету 2 типу, високого кров'яного тиску (гіпертонії) та серцевих захворювань.
Надмірне споживання алкоголю може сприяти високому кров'яному тиску, серцевій недостатності, інсульту та збільшенню ваги. Тому його також варто виключити з раціону.
Вершкове масло містить багато насичених жирів, які можуть підвищити рівень "поганого" холестерину і збільшити ризик серцевих захворювань. Замініть його на оливкову олію або овочеві спреди, які містять мононенасичені та поліненасичені жири.
Тож, як бачите, перелік продуктів невеликий і від них цілком можна позбавитись, замінивши на більш корисні. Тим паче що виключення їх з раціону дозволить не тільки знизити ризик виникнення серцевих захворювань, а й інших, наприклад, діабету.