Достатньо однієї ложки: улюблена українцями страва робить світ щасливішим - харчові експерти

Квашена капуста містить необхідні кишечнику здорові ферменти - для його тонусу та імунітету

Кишечник, квашена капуста, продукти, пробіотики, їжа, харчуввання, дієта, здоров'я, корисні поради
Дослідження показує, що старомодний основний продукт - квашена капуста - має потужний пробіотичний ефект!

Ми знаємо про кімчі, кефір та комбучу і їхню користь для кишечника. Втім, старомодна квашена капуста має не менш потужний ефект. Нове дослідження Каліфорнійського університету показало, що ложка квашеної капусти значно покращує здоров'я нашого кишечника, пише The Telegraph.

Квашена капуста доступна за ціною, проста у приготуванні та поєднує в собі корисні для кишечника живі бактерії. Спеціалістка з харчування кишечника Ханна Річардс пояснює, що ферменти квашеної капусти підтримують імунну регуляцію та зменшують запалення. Це навіть запобігає раку, каже вона. 

Ця страва вперше виникла в Китаї понад дві тисячі років тому. Квашена або, як її ще називають, кисла капуста була улюбленим продуктом харчування в Німеччині та Східній Європі протягом сотень років. А завезли її до Європи монголи - у XIII та XIV століттях. Згодом її культурний вплив був настільки потужним, що під час Першої світової війни слово kraut стало сленгом для німців. Отже, час перелічити всі переваги квашеної капусти для кожного з нас. 

Покращує травлення

Під час ферментації квашена капуста насичується природними ферментами, що виробляються молочнокислими бактеріями. Ці ферменти допомагають розщеплювати їжу на простіші, легші для засвоєння форми. Це полегшує доступ до всіх вітамінів і мінералів у їжі для вашого організму й дає більше користі від поживних речовин.

Крім того, сама капуста є хрестоцвітим овочем, тобто вона природно багата на неперетравлювані волокна, відомі як пребіотики. На відміну від пробіотиків, які є живими бактеріями, пребіотики допомагають процвітати існуючим кишковим мікробам. Адже вони ніби добриво для кишкової екосистеми.

Зміцнює імунну систему

Понад 70% імунної системи людини живе саме в кишечнику. Збалансований кишковий мікробіом - мільйони мікробів, включаючи бактерії, віруси та грибки, які природним чином живуть всередині нас, і всі вони є важливим.

Дослідження показують, що пробіотичні штами квашеної капусти сприяють саме цьому і, водночас, зміцнюють слизову оболонку кишечника. Це зменшує потрапляння запальних токсинів, таких як ліпополісахариди, у кров.

Маючи більше бактерій, ви маєте більш збалансований мікробіом і сильнішу імунну систему. Запалення ж може серйозно пошкодити наші клітини, що призводить до серцево-судинних захворювань, раку, діабету та аутоімунних розладів.

Робить вас щасливішими

Немає миттєвого рішення чи чудодійної добавки, коли наше психічне здоров'я погіршується. Серотонін - це гормон, відповідальний за регулювання настрою, сну й апетиту, а ті, хто має його дефіцит, відчувають симптоми тривоги або депресії.

Оскільки вражаючі 95% запасів нашого організму виробляються в кишечнику, це означає, що турбота про його мікробіом має бути головним пріоритетом, коли йдеться про психічне благополуччя.

Дослідження вказують, що певні штами пробіотичних бактерій - Lactobacillus helveticus та Bifidobacteria longum - можуть покращувати симптоми тривоги та депресії. Ці бактерії виробляють сполуки, що допомагають зменшити запалення. А посилене запалення може призвести до вищого рівня тривожності.

Квашена капуста також багата на пробіотики, що балансують настрій і мінерали, як от магній і цинк. Саме вони зазвичай використовуються дієтологами для лікування розладів настрою.

Підтримує здоров'я серця

Кишечна мікробіота відіграє важливу роль у регулюванні та зниженні рівня холестерину. Коротколанцюгові жирні кислоти допомагають регулювати рівень жирів у крові, включаючи зниження рівня холестерину ЛПНЩ, так званого поганого його виду, який може закупорювати артерії та провокувати хворби серця.

Водночас здоровий кишечник може підтримувати рівень холестерину ЛПВЩ - хорошого його виду, який допомагає переносити надлишок холестерину назад у печінку для переробки. Щасливіший кишечник означає здоровіше серце - і це ще одна причина стежити за своїм раціоном.

Може знизити ризик раку

Капуста природно багата на глюкозинолати, які мають протиракові властивості. Це потужні сполуки, які переживають процес ферментації та допомагають детоксикувати канцерогени, захищаючи клітинну ДНК у цьому процесі.

Дослідження також вказують на роль квашеної капусти в захисті клітин товстої кишки від оксидативного стресу завдяки вмісту протизапальної клітковини та антиоксидантних вітамінів С і К.

Ложки буде достатньо

Додавайте ложку квашеної капусти до гарніру щодня. Цього убде достатньо для того, аби вона проявила свій позитивний ефект на здоров'я. Якщо переборщити, вона може спричинити проблеми з травленням, здуття живота та кислотний рефлюкс, особливо у людей з надмірним розмноженням бактерій тонкого кишечника.

Тобто її доречно розглядати як добавку або як лікувальний засіб. Достатньо столової ложки - приблизно 10-15 г. Можна змішувати її з салатом, додавати в лаваш з нарізаною куркою чи індичкою, у рагу чи в супи.

Збільшуйте кількість вживаної квашеної капусти поступово. Квашена капуста має високий вміст солі, тому не варто досолювати її. Якщо ж ваш рецепт вимагає солі, використовуйте якісну морську сіль, а не оброблені альтернативи.

Висновок

Квашена капуста неймовірно поживна, і вживання столової ложки, приблизно 10 г, на день зміцнить мікробіом вашого кишечника. Квашена капуста має високу протизапальну дію.

Вона містить антиоксиданти, які допомагають боротися із запаленням, викликаним пошкодженням клітин. Це пояснюється тим, що вони борються з молекулами, що пошкоджують клітини, відомими як вільні радикали.

Найздоровіше їсти квашену капусту сирою та в невеликих кількостях, бажано безпосередньо перед або під час їжі, щоб забезпечити пробіотичну користь.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube