Для тих, хто вважає, що контролює час підсмажування тосту, це буде відкриття
Тостери – це популярний кухонний прилад для швидкого підсмажування хліба. Він широко використовується для приготування тостів на сніданок, а ще гарячих бутербродів, закусок, десертів. На ринку представлено багато різних моделей цього приладу, на деяких з них є налаштування, які часто не зрозумілі користувачам. Тож на допомогу прийшли експерти.
Як пишу видання IFLScience, більшість користувачів встановлюють режим "ступінь прожарювання" на тостерах після придбання, а потім лише користуються кнопкою "Увімкнення/Вимкнення". Здавалося б – все просто, але ні. Тут теж є певні нюанси, які навіть стали мемом. Йдеться про таймер.

Розвінчати найголовніший мем про тостери взявся блогер Том Скотт. Він зазначив, що "хвилини в тостері" та "ступінь підсмаженості" функціонально одне і те ж. Хоча цю абсурдність розуміють майже всі, хоча десь на підсвідомості можливо і не до кінця згодні. Він наголосив, що тостери не мають чіпів для синхронізації, бо вони занадто дешеві для цього
"Вони мають біметалічну смугу. Два шматки металу, з'єднані один з одним, які нагріваються і розширюються з різною швидкістю, тому смуга повільно згинається. За допомогою цих циферблатів ви змінюєте, наскільки смуга має вигнути, перш ніж спрацьовує механізм, щоб знову підняти тост", – зазначив блогер.
Він додав, що у більш сучасних тостерах конструкція інша. Біметалічна пластина замінюється конденсатором, а швидкість збору струму контролюється таймером: чим менше цифра на шкалі, тим менше опір в ланцюзі, а значить, в конденсатор одночасно може надходити більше заряду. Він її накопичує і при досягненні певної напруги ланцюг розмикається, і тост готовий. Тож, перемикаючи ручку, ми регулюємо таймер тостера.
Тож стверджувати, що режим "ступінь прожарювання" є певним замінником часу можна, але навряд чи це буквальні хвилини, написані на циферблаті. Скотт для того, щоб показати це наочно, провів експеримент. Він взяв кілька тостерів та поставити режим на "два". Тости з них вискакували в різний час.
"Нульове дотримання правила «одна хвилина на налаштування»: налаштування одного зайняло 1 хвилину 30 хвилин, щоб вискочити; другого – 1 хвилину 49 хвилин; третього – 2 хвилини 12 хвилин, четвертого – 2 хвилини 38 хвилин, і так до налаштування сьомого, якому знадобилося 3 хвилини 55 хвилин, щоб завершити процес підсмажування", – йдеться у повідомленні.
Тобто жоден з кроків між інтервалами не був однаковим. Вони не збільшувалися і не зменшувалися рівномірно. Це був, за словами самого дослідника, "довбаний безлад". Тобто циферблат регулює "рівень підсмажування".