13 найкращих маринадів для шашлику з курятини, свинини та телятини

Читать на русском

Використовуйте смачні рецепти й маленькі хитрощі, щоб приготувати найсмачніший шашлик

Читать на русском
Шашлик
Від підібраних інгредієнтів буде залежати смак й аромат страви

Використовуйте смачні рецепти й маленькі хитрощі, щоб приготувати найсмачніший шашлик

Приготувати смачний маринад для шашлику – доволі складна задача. Адже від підібраних інгредієнтів буде залежати смак й аромат страви. Крім того, важливі такі нюанси, як вид м'яса, посуд для маринування та майстерність смаження на вугіллі. Ці та інші питання й розкриємо у статті.

Як вибрати м'ясо для шашлику?

Курячі стегенця, філе, крильця, свиняча шия, реберця і вирізка, ніжна телятина… Є багато видів м'яса, які підходять для шашлику. Насамперед воно має бути якісним (краще охолодженим або замороженим один раз), з приємним запахом, однорідною структурою волокон, поверхнею без слідів крові, кісткової крихти чи пошкоджень. 

Обов'язковою умовою є наявність жиру – саме він робить шашлик соковитим. Рекомендується вибирати м'ясо виключно молодих тварин, адже воно набагато м'якше.

Частини м'яса, які найкраще підійдуть для смаження на мангалі:

  • курка: стегно, гомілка, крила, ціла тушка невеликого курчати;
  • свинина: шия, корейка, ребра, вирізка;
  • баранина: корейка, поперекова частина, задня частина, ребра;
  • телятина: кострець, вирізка і філейний край;
  • яловичина: корейка, тонкий край, лопатка з жировим прошарком.

Досвідчені кулінари радять обирати м'ясо у перевірених м'ясників. Професіонал завжди із задоволенням підкаже, що краще купити, й, можливо, розповість вам, як посмажити смачний шашлик.

У якому посуді маринувати шашлик?

Важливо розуміти, що маринувати м'ясо можна виключно в посуді, матеріал якого стійкий до окислення. Таким чином, не підійдуть різні металеві каструлі та миски, зокрема, алюмінієві й емальовані зі сколами. 

Оптимальний вибір – ємність із кераміки чи скла. Емаль – тільки в тому випадку, якщо немає сумнівів щодо цілісності покриття. Бажано не використовувати пластмасу, особливо кольорову. Важливо, щоб посуд був ще й придатний до транспортування, і ви могли прямо в ньому принести м'ясо на місце пікніка.

Маленькі хитрощі у приготуванні шашлику

Маринад

Маринад для шашлику – гарантія смачного і соковитого м'яса. Під час приготування треба дотримуватись деяких правил:

  • Не пересолюйте м'ясо. Воно може віддати багато соку, і шашлик вийде досить сухим. Найкраще солити після подачі на стіл.
  • Не зловживайте спеціями. Не на кожну спецію знайдеться свій любитель, до того ж смак м'яса може бути повністю перебитий.
  • Присвятіть маринуванню кілька годин. Дайте настоятися м'ясу – й тоді ваш відпочинок на природі вийде по-справжньому смачним.

Вугілля

Смак і ступінь прожарювання м'яса багато в чому залежить від того, як ви вмієте поводитися з вугіллям. Необхідно смажити на вже прогорілих білих вуглинках, що дають не жар, а рівне м'яке тепло.

Якщо ваше вугілля згасло, не встигнувши розгорітися, просто обдайте його свіжим повітрям і чекайте, поки воно почервоніє. Через деякий час злегка поворушіть вміст мангала, щоб вуглинки, які слабо розгорілося, запалали з новою силою.

Процес приготування

Здавалося б, 50% справи вже зроблено: м'ясо обране, замариноване, вугілля розгоряється. Однак сам процес приготування теж не такий простий і потребує деяких знань.

  • Враховуйте вид м'яса. Якщо ви готуєте шашлик з різних видів м'яса, пам'ятайте, що шматочки яловичини та баранини для збереження соковитості краще насаджувати один до одного якомога ближче. Це не стосується курятини й свинини – тоді, навпаки, велика відстань між шматками гарантує прожареність та швидке приготування.
  • Регулярно повертайте шампури. Це потрібно для того, щоб шашлик був рівномірно прожарений з усіх боків і мав апетитну рум'яну скоринку.
  • Уникайте вогню. Звичайно, здається, що чим жаркіше полум'я, тим смачніше і соковитіше м'ясо. Насправді це не так. Вогонь дозволяє шашлику просмажитись і навіть підгоріти зовні, але залишає його абсолютно сирим усередині.
  • Досягніть рівномірного жару від вугілля. Якщо це не виходить, просто поміняйте шампури.
  • Не знімайте м'ясо з шампура відразу, як вам здасться, що воно готове. Дайте шашлику трохи «відпочити», так із нього витече менше соку.
Є багато видів м'яса, які підходять для шашлику. 
Є багато видів м'яса, які підходять для шашлику. 

Як замаринувати шашлик?

Любителі шашлику розходяться в думках, скільки часу потрібно тримати м'ясо в маринаді. Щоб воно добре просочилося, стало м'яким і ніжним, йому в середньому потрібно побути 12 годин в холодильнику.

Для деяких рецептів достатньо трьох годин. У цьому випадку м'якість м'яса додасть сік ківі, грейпфрута, гранату або ананасу, а також терта цедра лимона. Ніжнішим м'ясо стає за додаванням чорного перцю та меленої зіри. 

Обов'язково використовуйте улюблені спеції: перець, коріандр, сушену та свіжу зелень, чилі, базилік, лавровий лист. Тільки не змішуйте приправи з різних рецептів – це може зіпсувати страву. 

Декілька рекомендацій від професіоналів, як зробити м'ясо не тільки смачним, але й соковитим:

  1. Будь-який маринад повинен складатися з трьох елементів: олія для соковитості, кислота для м'якості та спеції для смаку та запаху.
  2. Чим довше маринується м'ясо, тим воно смачніше. Оптимальний час – 12 годин. А ось мінімальна становить не менше 4 годин.
  3. Не варто додавати сіль у маринад, оскільки вона зв'язує рідину. Як ми писали вище, солити страву після подачі на стіл. 
  4. Треба помірно використовувати оцет. Якщо ви додасте занадто велику кількість, м'ясо вийде сухим й жорстким.
  5. Найпопулярнішим інгредієнтом маринаду є цибуля. Варто знати, що на кілограм м'яса – 500 г цибулі.

Найсмачніші маринади для м'яса, покрокові рецепти та поради від кулінарів розглянемо далі. 

Маринад для шашлику на вині

Для будь-якого виду м'яса маринад готують лише на сухому вині. Солодкі, напівсолодкі та навіть напівсухі для цього не підходять. А ось якість не дуже важлива, тому доцільно вибирати недорогі ординарні напої.

Вино надає пікантності, яка зберігається навіть після смаження. Непокоїтися, що м'ясо матиме смак та аромат спирту, не потрібно – вони зникнуть під час приготування шашлику, тому готову страву можна їсти й дітям, й дорослим. 

Інгредієнти:

  • Свиняче філе – 500 г
  • Біле сухе вино – 200 г (1 склянка)
  • Цибуля – 160 г (2 шт.)
  • Часник – 8 г (4 зубчики)
  • Рослинна олія – 34 г (2 ст. л.)
  • Приправа для шашлику – 4 г (1 ч. л.)
  • Соль – 5 г (0.5 ч. л.)

Щоб зробити шашлик у вині кориснішим, замість свинини візьміть куряче філе.

Приготування:

  1. М'ясо помийте, обсушіть та розріжте на порційні шматки невеликого розміру. Цибулю і часник почистьте. Огірок і помідор помийте, наріжте кружальцями.
  2. Замаринуйте м'ясо. Шматки свинини покладіть у глибоку тару. Цибулю наріжте півкільцями. На зубчики часнику натисніть плоскою стороною ножа, щоб вони тріснули. До м'яса покладіть цибулю та часник, додайте шашличну приправу та сіль, влийте олію та вино. Все перемішайте та залиште в холодильнику на 4 години.
  3. Приготуйте шашлик. Шматки м'яса нанижіть на шампури. Смажте на вугіллі 25 хвилин, регулярно перевертаючи й поливаючи маринадом.

Подавайте шашлик на стіл гарячим із нарізкою з огірків і помідорів та свіжою зеленню.

Шашлик у гранатовому соку

Маринад для шашлику з телятини у гранатовому соку – універсальний варіант. Адже м'ясо, просочене ним, виходить соковитим, ніжним, пряним та з дивовижним смаком.

Інгредієнти:

  • Гранатовий сік – 500 мл
  • Телятина – 1 кг
  • Сухий базилік, паприка, чорний мелений перець – на свій смак
  • Сіль – 2 ст. л. 
  • Соняшникова олія – 1 ст. л.
  • Цибуля – 2 шт.

Приготування:

  1. Цибулю почистьте та наріжте півкільцями. М'ясо промийте, просушіть та поріжте на порційні шматочки. 
  2. Цибулю помніть руками, щоб вона пустила сік. Додайте до неї м'ясо.
  3. Посоліть та поперчіть шашлик на свій смак. Додайте паприку, сухий базилік, інші спеції та олію. Перемішайте м'ясо та цибулю зі спеціями.
  4. Тепер найцікавіше: шашлик залийте гранатовим соком. М'ясо має бути повністю покрите рідиною, щоб воно добре просочилося нею. Потім накрийте миску харчовою плівкою або кришкою і поставте в холодильник мінімум на 6 годин (краще залишити на ніч).
  5. Нанизуйте шашлики на шампури вздовж волокон, щоб шматочки прилягали один до одного. Не радимо одразу нанизувати цибулю на шампур – вона може згоріти та обвуглитися. Шампури викладайте, коли вугілля у мангалі вже буде без вогню.
  6. М'ясо готуйте 10-15 хвилин, повертаючи шампури та періодично поливаючи маринадом. Щоб перевірити, чи готовий шашлик, надріжте один шматочок і подивіться на сік. Якщо він прозорий, то можна знімати з шампурів і подавати на стіл. Якщо сік рожевий – потримайте м'ясо ще кілька хвилин над вогнем.

Варто визнати, що шашлик у гранатовому соку виходить дуже незвичайним на смак. Телятина вбирає солодкі нотки граната і гостроту паприки та від цього стає ще смачнішим.

Маринад на кефірі

У рецепт маринаду на кефірі легко вносити коригування, змінюючи концентрацію і перелік спецій. М'ясо підходить будь-яке – від свинини й телятини до птаха й кролика. Кисломолочне середовище чудово розм'якшує волокна, надає приємного смаку та зберігає соковитість.

Інгредієнти:

  • Свинина – 1 кг
  • Цибуля – 2 шт.
  • Половина лимона
  • Кефір – 1 л
  • Вершкове масло
  • Спеції 

Етапи приготування:

  1. М'ясо помийте й наріжте на шматочки. Покладіть у каструлю, куди додайте цибулю, порізану кільцями.
  2. Полийте соком половини лимона, додайте сіль, перець та інші спеції. Залийте кефіром і ретельно перемішайте. Залиште каструлю на ніч у холодильнику.
  3. При приготуванні шашлику використовуйте секретний інгредієнт – вершкове масло. Обмажте шматочки м'яса вже на шампурах кілька разів під час смаження. Олія зробить його м'яким та ароматним.
У рецепт маринаду на кефірі легко вносити коригування
У рецепт маринаду на кефірі легко вносити коригування

Маринад із соєвим соусом, зеленню та йогуртом

Використовуючи цей маринад для шашлику із кролика, ви зробите м'ясо ніжним і соковитим.

Інгредієнти:

  • М'ясо кролика – 2 кг
  • Цибуля – 5 шт.
  • Кінза – 1 пучок
  • Соєвий соус – 3 ст. л.
  • Натуральний йогурт – 4 ст. л.
  • Адигейська сіль – на смак

Приготування:

  1. Помийте м'ясо, розріжте на шматочки й покладіть у каструлю. Цибулю, порізану кільцями, необхідно пом'яти, щоб вона пустила сік, потім додати до м'яса.
  2. В окремій ємності до однорідності змішайте соєвий соус, йогурт, кінзу та адигейську сіль.
  3. Шашлик залийте сумішшю і залиште маринуватися мінімум на 5 годин у прохолодному місці.
  4. Розпочинайте приготування. М'ясо нанизуйте вздовж волокон і готуйте на розпаленому вугіллі 10-15 хвилин. Після приготування шашлик подавайте з улюбленими овочами та соусами.

Маринад для шашлику з ківі

На цьому маринаді шашлики будуть найсоковитішими та найм'якішими! Він підійде для будь-якого м'яса: свинини, яловичини, баранини, курки. Готується легко і просто, а рецепт не вимагає особливих додаткових продуктів – все доступно і завжди є під рукою.

Інгредієнти:

  • Свинячий ошийок – 1 кг
  • Ківі – 1 маленький незрілий (або половинка великого)
  • Сіль - 2 ч. л.
  • Цибуля солодка – 1 шт.
  • Приправи та спеції – на свій смак

Приготування:

  1. М'ясо добре вимийте та обсушіть паперовими рушниками, а потім наріжте кубиками 2-3 см.
  2. Тонкими півкільцями наріжте солодку цибулю.
  3. Ківі очистьте і потріть на дрібній тертці (яку використовують для дерунів) або подрібніть блендером.
  4. Спеції перетріть у ступці.
  5. Змішайте пюре ківі зі спеціями та замаринуйте м'ясо на пів години.
  6. Насадіть шматочки на шпажки та приготуйте шашлик.
  7. Зніміть свинину в миску із нарізаною цибулею, посоліть, накрийте кришкою і добре потрясіть.
  8. Зачекайте 10 хвилин, щоб м'ясо увібрало сіль, а цибуля – м'ясний сік.

Маринад на мінеральній воді

Відмінною основою для маринаду є і звичайна мінералка, яка чудово розм'якшує будь-яке м'ясо. Особливо чудовим виходить такий маринад для шашлику зі свинини.

Корисні поради:

  • Мінеральна вода має бути натрієва або калієва, із сильним чи середнім вмістом газів.
  • Оскільки мінералка не додає ніяких смакових відтінків, то до вибору спецій потрібно поставитися відповідально.
  • З обережністю використовуйте кислі інгредієнти – сік лимона або сухі вина. Їх зайва кількість зробить м'ясо жорстким, а зм'якшувальний ефект мінеральної води зведеться до мінімуму.
  • Якщо використовуються трави, набагато практичніше додавати їх в маринад гілочками, бо надалі вони простіше видаляються.
  • Солити сам маринад не рекомендується, це необхідно відкласти до обсмажування шашликів.
  • Маринування шашлику можливе тільки в тарі зі скла, столового фаянсу, кераміки чи харчового пластику.
  • Мінеральну воду необхідно наливати по стіні посудини, а не лити прямо на її вміст.
  • Замаринувати шашлик швидко не вийде. Мінералка м'яко впливає на м'ясні волокна – доведеться маринувати мінімум 10-12 годин.

Розглянемо класичний маринад для шашлику зі свинини на мінеральній воді.

Інгредієнти:

  • Свинина – 1 кг
  • Цибуля – 1 кг
  • Вода мінеральна – 1 л
  • Олія рослинна будь-яка – 2 ст. л.
  • Мелений перець, сіль та інші спеції – на смак

Процес приготування:

  1. М'ясо помийте, розріжте на шматочки та складіть у відповідну тару.
  2. Цибулю подрібніть – з неї слід вичавити чистий сік, яким залити м'ясо.
  3. Додайте перець, спеції або трави.
  4. Усе залийте мінералкою і знову перемішайте.
  5. Маринуйте щонайменше 12 годин, тобто приблизно цілу ніч, у прохолодному місці.
  6. Витягніть м'ясо з маринаду, посоліть, перемішайте з олією і відправте на мангал для обсмажування.

Маринад на пиві

Пиво – найкращий маринад для шашлику. Завдяки йому м'ясо стає готовим до смаження в рекордно короткі строки. Виходить смачна страва із солодко-кислим смаком. Найкращий гарнір до неї – картопля у будь-якому вигляді. 

Інгредієнти:

  • Свинина чи інше м'ясо – 1 кг
  • Пиво – 2 ст.
  • Яблучний оцет – 1 ст.
  • Родзинки – 2 ст. л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сало копчене – 20 г.
  • Вершки – 2 ст. л.
  • Запашний перець, гвоздика та сіль – на смак

Спосіб приготування:

  1. Пиво змішайте з оцтом, додайте родзинки, гвоздику, сіль, перець і залийте отриманим маринадом підготовлене м'ясо. Залиште на добу, потім м'ясо дістаньте та обсушіть.
  2. Цибулю відчистьте й дрібно пошаткуйте. Сало наріжте й розтопіть на сковороді, додайте цибулю та м'ясо, смажте до появи рум'яної скоринки.
  3. Влийте проціджений маринад і тушкуйте під кришкою 1,5 години.
  4. М'ясо вийміть, наріжте на шматки та викладіть на блюдо. Шашлик полийте соусом, додавши в нього сіль, перець і вершки.

Апельсиновий маринад для шашлику

Апельсиновий сік – вдалий маринад для курячого шашлику. Цитрусова нотка ідеально підкреслює смак соковитого, просмаженого м'яса, надає йому легкої пікантності та свіжості. 

Пам'ятайте про те, що в апельсиновому соку присутня кислота, а це означає, що маринувати м'ясо в ньому потрібно максимум 4 години. За цей час воно встигне «втягнути» в себе і цитрусовий аромат, і весь букет смаків спецій та цибулі. Найкраще вичавити сік зі стиглих апельсинів, відмовившись від магазинного нектару.

Інгредієнти:

  • М'ясо птиці – 1 кг
  • Свіжовичавлений апельсиновий сік – 2 ст.
  • Червоний гострий перець – 1 стручок
  • Часник – 2 зубчики
  • Чорний мелений перець – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.

Приготування:

  1. М'ясо помийте та розріжте на шматочки.
  2. Часник розділіть на половинки, стручковий перець подрібніть.
  3. Усі спеції – часник, червоний і чорний перець та сіль – перемішайте  і натріть шматочки м'яса, які потім залийте апельсиновим соком.
  4. Поставте у холодильник на 2 години.
  5. М'ясо нанижіть на шампурі та готуйте до появи золотистої скоринки.

Перед приготуванням шматочки м'яса можна посипати зверху насінням кунжуту.

Маринад із майонезом

Майонез та оцет – смачний маринад для шашлику. М'ясо виходить дуже ароматним, соковитим, ніжним, з приємною хрусткою скоринкою, а в поєднанні з приготованими на вугіллі овочами – просто чудовим!

Інгредієнти:

  • Свинина – 6 кг
  • Майонез – 200-250 г
  • Гірчиця – 100 г
  • Оцет 9% – 100 г
  • Цибуля – 1,5 кг
  • Кип'ячена холодна вода – 1 л
  • Сіль, чорний свіжозмелений перець – на свій смак

Процес приготування:

  1. М'ясо наріжте шматочками потрібних розмірів.
  2. Цибулю очистьте та поріжте великими кільцями.
  3. Додайте до м'яса майонез, гірчицю, сіль, чорний перець.
  4. Влийте оцет, воду і ретельно все перемішайте.
  5. Додайте до свинини цибулю, перемішайте, досоліть й поперчіть за бажанням.
  6. Поставте м'ясо «під вантаж» (наприклад, трилітрову наповнену водою банку) і залиште шашлик маринуватися на 7-10 годин (на ніч).
  7. Готуйте смачний свинячий шашлик із двох сторін до золотистої скоринки.

Шашлик, замаринований в оцті та майонезі, виходить дуже апетитним. Можна подавати його гарячим з овочами та улюбленими соусами.

Готову свинину подавайте зі свіжими овочами, зеленню та соусами.
Готову свинину подавайте зі свіжими овочами, зеленню та соусами.

М'ятний маринад

Любите готувати шашлик з баранини? Тоді ви знаєте, який специфічний запах вона має. Маринад на основі цибулі та свіжої м'яти не лише надасть страві нового смаку, але ще й повністю нейтралізує запах м'яса. 

Плануючи маринувати баранину всю ніч, приберіть лимонний сік зі списку інгредієнтів, тому що в маринаді з кислотою м'ясо тримають до 3-4 годин (потім кислота починає впливати на колір й м'якість). За бажанням можна додати мед і порошкову гірчицю (пастоподібну).

Інгредієнти:

  • Баранина – 1 кг
  • Лимон – половинка
  • Соєвий соус – 100 мл
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Чорний мелений перець – 4-5 щіпок
  • Свіжа м'ята – 0,5 пучка

Приготування:

  1. Лимон розріжте навпіл, вичавіть з половини сік пресом у глибоку ємність. Якщо лимона немає, його можна замінити апельсином або лаймом, але першого потрібно вдвічі більше, а другого – удвічі менше через різницю у смаку та кислоті.
  2. Очистьте цибулину і розріжте навпіл. Натріть на дрібній тертці в глибоку тару. На жаль, ні зеленою цибулею, ні цибулею-порей замінити ріпчасту не можна – для приготування необхідна гіркота і той самий аромат!
  3. Перелийте в цибульне пюре вичавлений лимонний сік. Можна замінити його розведеним концентрованим соком.
  4. Всипте сіль та мелений чорний перець. У рецепті представлені класичні спеції, ви ж можете додати й інші на свій смак: хмелі-сунелі, зіру, мелену паприку, мелений червоний перець і т.д.
  5. Залийте в глибоку ємність соєвий соус. На цьому етапі можна додати гірчицю чи мед будь-якого ґатунку.
  6. Свіжу м'яту помийте у воді та зірвіть зі стебел листочки (стебла використовувати не потрібно).
  7. Дрібно наріжте м'ятну зелень і додайте в ємність до інших інгредієнтів. За бажанням вміст посудини можна збити в пюре занурювальним блендером, перетворивши на однорідну масу. 
  8. Обережно все перемішайте – й маринад готовий.
  9. Викладіть його у креманку, термін придатності – 1 доба. Якщо м'ясо нарізане, можна відразу залити його маринадом і перемішати, залишити на 3-4 години в холодильнику, витягти за пів години до обсмажування й дати прогрітися при кімнатній температурі.

Цей маринад підходить не тільки для шашлику, але й для запікання баранини та тушкування її в казані.

Маринад з імбиром та соєвим соусом

М'ясо в гострому імбирному маринаді підійде для дружньої вечері на відкритій терасі або дачних недільних посиденьок. Соєвий соус покращує імбирний смак, додає пряності. Багато хто не відразу вгадує запечений імбир, вважаючи гостроту похідною якогось незвичайного сорту перцю. Соєво-імбирне м'ясо вважається класичною закускою до пива, але можна використовувати й більш сучасний варіант.

Інгредієнти:

  • Курячі крила – 600 г
  • Корінь імбиру – 6 см
  • Соєвий соус – 100 мл
  • Соняшникова олія – 40 мл
  • Соль – 1/2 ч. л.
  • Чорний перець – 1/2 ч. л.
  • Зерна коріандру – 1,5 ч. л.

У маринад також кладуть лише свіжий імбирний корінь, адже висушений порошок не зможе створити необхідний ефект гостроти.

Спосіб приготування:

  1. Спочатку позбавтеся маленьких суглобиків, потім помийте крила.
  2. Корінь імбиру помийте, очистьте і натріть на дрібній тертці.
  3. Додайте роздавлені зерна коріандру, чорний перець та трохи солі.
  4. Імбирний маринад розбавте олією та перемішайте.
  5. Курячі крила з усіх боків натріть імбирним маринадом, поставте на декілька годин у холодильник.
  6. Укладіть у керамічну форму та полийте соєвим соусом.
  7. Форму на 35-40 хвилин поставте у духовку, температура – ​​190°C. Під час запікання поливайте курячі крила соєвим соусом, зачерпуючи його чайною ложкою з дна форми. Це дозволить отримати гарну скоринку. Імбирну курку запікають у відкритій формі, без фольги та кришки. 

Крильця вийдуть із пікантним гострим присмаком, який не буде обпалювати ротову порожнину.  

Маринад для шашлику із соком грейпфрута

М'ясо, запечене в грейпфрутовому маринаді, виходить ніжним, а головне з незвичайним цитрусовим ароматом. Основний час йде на маринування і запікання страви. Її можна подати як на святковий стіл, так і на сімейну вишукану вечерю. Ви зможете здивувати навіть найвибагливішого гурмана.

Інгредієнти:

  • Свинина – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста – 4-5 шт.
  • Натуральний гранатовий сік – 600 мл
  • Рослинна олія – 2 ст. л.
  • Сіль та спеції – на свій смак

Спосіб приготування:

  1. Складіть нарізане м'ясо із  цибулею в каструлю і перемішайте.
  2. Зверху насипте спеції та сіль, влийте гранатовий сік та олію. Усе ретельно перемішайте.
  3. М'ясо накрийте перевернутою тарілкою та придавіть пресом – воно має бути повністю покрите маринадом. Шашлик повинен маринуватися 1-2 доби у холодильнику.
  4. Готову свинину подавайте зі свіжими овочами, зеленню та соусами.

Продумуєте меню пікніка? Готуєтеся до дачного сезону? А може, нарешті, купили мангал і згадуєте всі відомі вам рецепти страв на грилі? 

Якщо хоча б на одне із питань ви відповіли ствердно, тоді ці поради стануть вам в пригоді! Ми зібрали найвідоміші рецепти маринадів для будь-якого виду м'яса, серед яких ви точно знайдете ті, що вам до смаку.

Готуйте на радість собі та рідним! Смачного!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.