6 вправ, які допоможуть вам полюбити несмачну їжу

Розширювати карту смаків важливо для укріплення здоров'я. Існує кілька стратегій для цього

Життя, їжа, продукти, харчування, лайфхак
Чим більше їжі ви любите, тим легше вам буде навчитися подобатися іншим

Всім добре знайома часто повторювана ситуація: ви йдете з друзями на піцу й, перш ніж її замовити, години півтори сперечаєтесь щодо того, з яких інгерієнтів вона має складатись. Одні наполягають на оливках та анчоусах, інші на курці та ананасах. Погодьтеся, домовитись буває складно. Звіжси виникає цілком доречне питання, чи можна привчити свої смакові рецептори насолоджуватися їжею, яку ви раніше не любили. Відповідь - так. Адже це як тренувати м’язи в тренажерному залі.

Як насолоджуватись продуктами, смак яких вам не подобається

  1. Їжте і продовжуйте їсти. Лише невелика порція потрібна, щоб з часом сформувати симпатію до певного смаку. Може знадобитися 10–15 спроб або більше, перш ніж ви зможете сказати, що їжа вам "подобається".
  2. Маскуйте гіркоту, вживаючи її з іншими продуктами або інгредієнтами, що містять сіль або цукор. Наприклад, ви можете поєднати гірку руколу з солодкою заправкою для салату.
  3. Вживайте їжу неодноразово в позитивному контексті. Це може означати трапезу після занять улюбленим видом спорту або з людьми, які вам подобаються.
  4. Їжте новий смак з продуктами, які вже полюбили. Їжте, коли голодні. У голодному стані ви з більшою готовністю приймете смак, який вам може не сподобатися на ситий шлунок.
  5. Нагадайте собі, чому ви хочете насолодитися цією їжею. Можливо, ви змінюєте свій раціон через стан здоров’я або через те, що ви переїхали в іншу країну та відчуваєте труднощі з місцевою кухнею. Ваш розум допоможе мотивувати вас.
  6. Пробуйте нові смаки якомога частіше. Пам’ятайте: чим більше їжі ви любите, тим легше вам буде навчитися подобатися іншим!
Головний принцип простий: щоб трюфель сподобався, його потрібно зїсти!
Головний принцип простий: щоб трюфель сподобався, його потрібно з'їсти!

Що визначає "смак"

Смак - це складна система, що допомогає людині орієнтуватися в навколишньому середовищі. Він допомагає нам вибирати продукти з поживною цінністю та відкидати все потенційно шкідливе. Разом з тим це те, що сприймають смакові рецептори на вашому язиці. А от аромат – це вже поєднання того, як щось пахне та смакує, пише Sciencealert. 

Вирішальну роль у визначенні харчових уподобань відіграють два фактори - генетика та середовище. Дослідження близнюків показують, що генетика має помірний вплив на харчові переваги - від 32 до 54% у дітей, підлітків і дорослих. Наше культурне середовище та вживана їжа формують уподобання, які ми переважно й засвоюємо.

Процес набуття смаку

Харчові уподобання змінюється між дитинством і дорослим життям. Для дітей основним фактором є домашнє середовище, оскільки на них частіше впливає їжа, приготована та з’їдена вдома. Фактори зовнішнього середовища, що впливають на дорослих і підлітків, більш різноманітні.

Так, кава та пиво є гарними прикладами гіркої їжі, до якої люди набувають смаку, коли виростають. Здатність подолати неприязнь до них багато в чому зумовлена соціальним контекстом, бо на каву та пиво ходять з друзями!

У якості висновка

Збалансоване та різноманітне харчування має важливе значення для міцного здоров’я. Вибагливість у їжі може стати проблемою, якщо вона призводить до дефіциту вітамінів і мінералів, особливо якщо ви уникаєте цілих груп продуктів, наприклад овочів.

У той же час, вживання занадто великої кількості смачної, але енергетично високої їжі може збільшити ризик хронічних захворювань, включаючи ожиріння. Розуміння того, як сформувалися ваші харчові уподобання та як вони можуть розвиватися, є першим кроком до того, щоб стати на шлях здоровішого харчування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube