Економісти переважно сходяться в думці, що ціни на свинину до осені залишатимуться на підвищеному рівні, за оптимістичним сценарієм, приріст може сповільнитися, але суттєвого здешевлення очікувати не варто
Ціни на м’ясо у 2025 році зростають. Впродовж останніх трьох місяців роздрібна вартість свинини не опускалася нижче 250 грн/кг. Зокрема, у червні середня ціна сягнула 253,2 грн/кг, що майже на 32% вище порівняно з аналогічним періодом торік (191,9 грн/кг). Про це заявили в Асоціації “Свинарі України”. Фахівці пояснюють таку динаміку насамперед підвищенням закупівельних цін на промислову свинину. Що відбувається і яких цін чекати споживачам?
Якщо подивитися на динаміку цін, то за рік м'ясопродукти зі свинини додали щонайменше 29%. Наприклад, якщо 2024 року стегно вартувало приблизно 175 грн, то зараз 225 грн. А такий найдоступніший варіант для українців як лопатка, торік коштував 160 грн. Зараз — 190-210 грн. Аналітики Асоціації “Свинарі України” пов'язують здорожчання свинини значною мірою із підвищенням цін закупівлі промислової свинини.
“Торік вища пропозиція свинини на тлі зниження ємності внутрішнього ринку спричинила значне зниження цін на живець свиней забійних кондицій”, — кажуть там і додають, що у січні–травні 2025 року внутрішнє виробництво свинини в Україні скоротилося на 11% загалом, а серед промислових виробників на понад 15%.
Саме ці великі оператори забезпечують понад половину пропозиції свинини на ринку. Спостерігається тривалий спад у приватному присадибному секторі, який історично забезпечував значну частку м’яса на внутрішньому ринку.
“Скорочення пропозиції живця пов’язане з зниженням поголів’я, що тривало протягом кількох останніх років під тиском економічної нестабільності, військових дій та біологічних ризиків, зокрема поширення АЧС (Африканська чума свиней)”, — пояснюють в АСУ.
Також спостерігається тривалий спад у приватному присадибному секторі, який історично забезпечував значну частку м’яса на внутрішньому ринку. За словами аналітиків АСУ, посилюють дефіцит і сезонні коливання. Вони зазначають, що літня спека також ускладнює виробничу ситуацію. Через уповільнення росту тварин у спекотну пору року, виробники змушені або зменшувати розміри партій живця, або відтерміновувати їх продаж, що додатково зменшує обсяг доступної продукції.
“Така ситуація є звичною сезонною зміною пропозиції, яка цьогоріч підсилила вже наявний брак живця на ринку”, — підкреслили в АСУ.
Економісти додають, що зростання цін на м’ясо цього року спричинено також загальними інфляційними процесами, збільшенням витрат виробників через здорожчання енергоносіїв, ветеринарних препаратів і транспортних послуг.
“Маємо ситуацію, коли свинина в роздрібі подорожчала на понад 30% за рік. Це пов’язано не лише з сезонними чинниками, а й зі зменшенням внутрішнього виробництва. Поголів’я скоротилося, а імпорт дорощає через валютні коливання”, — коментує ситуацію економіст, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
Думку економіста підтверджує і консультант з агробізнесу, підприємець Дмитро Рожко.
“За роки війни всі традиційні чинники, які раніше слугували надійними індикаторами цін та активності збуту, за моїми спостереженнями, в більшості своїй перестали працювати. Очікувані прогнози не виправдалися. Єдиною стабільною тенденцією залишається сезонне зростання споживання м’яса восени - щороку саме цей період демонструє підвищену активність покупців. Щодо цін, то сьогодні ми спостерігаємо аномальну волатильність, яка перевищує навіть сезонні коливання попиту, що традиційно визначали динаміку ринку. Наразі навіть при збільшенні попиту фіксуємо факти падіння цін і навпаки, після зростанні цін спостерігали підняття попиту”, — зауважив Дмитро Рожко.
За роки війни всі традиційні чинники, які раніше слугували надійними індикаторами цін та активності збуту, за моїми спостереженнями, в більшості своїй перестали працювати. За словами експерта, зростання цін на свинину у вересні може пришвидшитися, проте говорити про це напевно не варто.
"Це не факт, адже зараз складно прогнозувати ціни за попитом”, — сказав експерт агроринку.
Тим часом економісти переважно сходяться в думці, що ціни на свинину до осені залишатимуться на підвищеному рівні. За оптимістичним сценарієм, приріст може сповільнитися, але суттєвого здешевлення очікувати не варто. Адже здорожчання свинини в Україні зумовлене поєднанням внутрішніх та зовнішніх факторів. Так, на думку аналітиків інвесткомпанії Eavex Capital, значний вплив на формування цін має і зміцнення євро.
“Одним з суттєвих факторів для подорожчання продуктів є підвищення курсу євро. Імпортні продукти часто виступають як орієнтир цін і тому вітчизняні виробники схильні підвищувати ціни, коли ціни на конкурентну продукцію йдуть вгору", — зазначає директор аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чурін.
Як повідомляв Інформатор, ціна на картоплю поточного сезону буде вигідною для фермерів, але створить додаткове навантаження на споживачів. Про це в інтерв'ю виданню SEEDS заявив комерційний директор компанії "Ван Дайк Технікс" Андрій Марущак.