Відтік клієнтів і ріст оренди: що руйнує ресторанний бізнес Львова, чому там зачиняються ресторани

Ресторатори Львова переживають складні часи. Через економічні виклики, мобілізацію та зміну споживчих звичок у місті закрилися десятки закладів

Львів
У Львові відсутність туристів і переселенців вплинула на ресторанний бізнес. Фото міста без світла - Андрія Садового

У Львові продовжує загострюватися криза у сфері ресторанного бізнесу. За даними дослідження ринку, яке провів холдинг !Fest, цього року вже закрилися понад 50 закладів, ще стільки ж готуються припинити діяльність. Аналітики й ресторатори пов’язують це з посиленням мобілізації та виїздом з міста переселенців.

Співвласник !Fest Юрко Назарук зазначив, що ситуація у сфері гостинності стає дедалі важчою. За його словами, на заклади негативно впливають економічні фактори, комендантська година, відсутність клієнтів і зростання витрат, пише "Forbes Україна".

Як пояснює Ольга Насонова, директорка аналітичного центру "Ресторани України", відчутним стає падіння попиту, особливо через виїзд переселенців і активізацію мобілізації. У Львові поменшало туристів, а місцеві мешканці рідше відвідують ресторани.

"У місті поменшало переселенців і туристів, містяни рідше виходять з дому", - констатувала експертка.

За її даними, з 2022 року у місті закрилося вже 50 зі 150 новостворених закладів. Водночас відновлення діяльності або відкриття нових ресторанів сповільнюється.

Додатковим викликом для власників стало зростання орендної плати. Директор мережі Open та Rebro Назар Береза наголосив, що в лютому 2024 року оренда в центрі Львова зросла на 50%, що повернуло її до рівня доковідного періоду. Деякі ресторатори намагаються адаптуватися, відкриваючи заклади у спальних районах, де оренда дешевша, а клієнти активніші. Проте загальна ситуація залишається складною.

Експерти радять рестораторам знижувати ціни, впроваджувати програми лояльності та робити акцент на утриманні постійних клієнтів. Водночас Юрко Назарук вважає, що галузь потребує більшої уваги з боку міської влади та підтримки для збереження ресторанного бізнесу у Львові. Ця ситуація вже стала викликом для статусу Львова як гастрономічної столиці України.

Колишня франчайзі закладу "Супкультура" Лідія Бахівська зауважила, що у 2024-му зникло близько 70% постійних відвідувачів. У закладі можна було скуштувати суп у їстівній тарілці. По буднях основними відвідувачами були працівники сусідніх офісів, а на вихідних - сім’ї. Бахівська зазначає, що найбільший спад заклад відчув саме на вихідних.

"До квітня 2024-го працювали в нуль. Далі зрозуміли, що це кінець", - каже підприємиця.

Ситуація з обстрілами та вимкненням світла погіршує становище

На Львівщині 28 листопада ворог атакував об'єкти енергетичної інфраструктури. Особливу увагу у соцмережах звертають на ймовірне влучання у критично важливий енергетичний хаб на заході України, через який здійснюється імпорт електроенергії. У Стрию Львівської області зафіксовано влучання, і саме це, за словами аналітиків, могло спричинити різке погіршення ситуації з електропостачанням по всій країні. У цей об'єкт критичної інфраструктури російські окупанти цілять вже не вперше - в березні сюди також було влучання ворожих ракет

Внаслідок ворожого удару 28 листопада у 14 регіонах пошкоджено енергетичні об'єкти. Найбільше постраждали Львівська, Рівненська, Київська, Вінницька, Хмельницька та Волинська області. Без світла залишилися сотні тисяч людей, зокрема понад пів мільйона споживачів на Львівщині та понад 200 тисяч на Вінниччині.

За офіційними даними, Повітряні сили України збили 90% крилатих ракет, однак ця статистика спричинила гучний скандал в інформаційному просторі. Експерти відзначили, що кількість засобів повітряного нападу РФ під час масованих атак значно перевищує можливості української ППО.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube