Тоді я жила в Києві на орендованій квартирі, - пригадує Наталка. - “Вересень” написався під емоціями, як це зазвичай буває. Але я відклала цю пісню в довгу шухлядку, з часом забула про неї. І згадала аж тепер.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після вживання зараженої їжі
Минулого тижня (18-24 січня) в Україні зафіксували 3 випадки ботулізму - в Кіровоградській, Одеській і Львівській областях. У МОЗ розповіли про симптоми захворювання, і що робити в разі отруєння.
Про це повідомляє Інформатор з посиланням на прес-службу Центру громадського здоров'я України .
Ботулізм - це важке харчове отруєння. Збудники хвороби (ботулотоксини) розмножуються в анаеробному стані (без доступу кисню) і через неправильні умови зберігання або транспортування продуктів харчування.
Основні фактори ризику захворювання - споживання в'ялених, копчених або консервованих м'яса, риби, рідше - овочів.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після вживання зараженої їжі. Однак чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. Відповідно, симптоми можуть проявитися вже через 2 години, або ж значно пізніше - через 4 доби і більше.
У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, яка є причиною смерті при ботулізмі.
«При найменшій підозрі на ботулізм необхідно негайно звернутися до лікаря. Госпіталізація обов'язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання», - йдеться в повідомленні.
Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров'я назвали п'ять кращих продуктів, які здатні підтримувати і покращувати імунну систему людини .