Цей підсолоджучав міститься у великій кількості продуктів - від гумок до дієтичних газованих напоїв
Підсолоджувач аспартам може підвищувати ризик захворювання на рак. До такого висновку дійшов Напівнезалежний комітет Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Його використовують у великій кількості продуктів в усьому світі.
Про це повідомили в CNN. Рішення винесли на офіційному рівні. Ґрунтувалося воно на заявах Міжнародного агентства з дослідження раку (IARC). Його працівники провели обсерваційні дослідження на людях. Загалом споживання аспартаму було пов’язане зі збільшення випадків раку печінки. ВООЗ заявила, що аспартам потрібно класифікувати, як “Можливо канцерогенний для людини”.
В Управлінні з продовольства і медикаментів США (FDA) не погоджуються з цими даними. У ньому заявляють, що всі стандарти, згідно з якими підсолоджувач є безпечним, було дотримано.
“У вчених FDA немає хвилювань щодо проблем із безпекою, коли аспартам використовується в схвалених умовах”, – заявили на сайті.
Окремо в FDA додали, що обрана класифікація не надто відповідає заявам. Справа в тому, що клас “можливо канцерогенний для людини” не означає, що аспартам пов’язаний з раком. Вона вказує лише на можливий вплив в окремих випадках, і не обов’язково саме на ракові захворювання.
Подібних висновків притримується і асоціація American Beverage. Вона представляє індустрію безалкогольних напоїв. Тут теж пролунали заклики виконання попередніх умов.
“У науковому та регуляторному співтоваристві існує широкий консенсус щодо того, що аспартам безпечний. Це висновок, до якого знову і знову приходять агентства з безпеки харчових продуктів у всьому світі”, – зазначили в American Beverage.
Цікаво, що навіть другий комітет ВООЗ теж не змінив своєї думки про аспартам. Згідно з деяких розрахунків, людина вагою 70 кілограм могла випивати 12 банок содової з цим підсолоджувачем на день, і все одно уникнути раку.
Загалом декларацію ВООЗ називають історичною подією. Це вперше відома міжнародна організація висловила публічні звинувачення щодо спірного інгредієнта. Також заявлялося і про можливі спотворення результатів в бік тих, хто споживав більшу кількість дієтичних напоїв.
Доктор Франческо Бранка, директор ВООЗ, все ж додав, що людям, які споживають велику кількість продуктів з аспартамом, варто замислитися над переходом на воду. Це має допомогти уникнути зайвих різиків щодо спірного продукту.
“Наші результати не вказують на те, що випадкове вживання повинно становити ризик для більшості”, – заявляє він.
Це один із шести підсолоджувачів, які були схвалені регуляторними органами США. Його можна знайти приблизно в 6 тисячах різних продуктів – від гумок та дієтичних напоїв до чаїв та йогуртів. Навіть у фармацевтичних продуктах його можуть використовувати.
Його в основному використовують через низькокалорійність. Дозвіл він отримав ще в 1974 році, але його періодично призупиняли через окремі дослідження. Не дивлячись на те, що в підсумку дозвіл продовжили, дослідження не зупинялися.
У 2022 році у Франції заявили, що люди, що споживають продукти з підсолоджувачами, частіше хворіють на рак. Проте, це дослідження було спостережним, люди самі пригадували, що вони їли та пили, тож воно не може бути вагомим доказом, а лише приводом для більш детальних досліджень.
Крім цього, в 2020 році вчені повідомили, що аспартам викликає лейкемію та лімфому у мишей та щурів. Щоправда, цього виявилося недостатньо, оскільки аргументи парувалися іншими дослідженнями на тваринах, що не показали таких результатів.
Нагадаємо, що експерти пояснили, які пільги доступні для захисників в питанні отримання ліків.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.