Світ божеволіє по підводному шампанському. Може купити на Новий рік

Читать на русском

Дайвери випадково відкрили новий напрямок у виробництві алкоголю

Читать на русском
Вино та корабель
Ця інновація в індустрії вже приносить галузі 7,3 млрд. доларів на рік

Дайвери випадково відкрили новий напрямок у виробництві алкоголю

Все почалося у 2010 році, колм дайвери виявили непошкоджені пляшки з шампанським на кораблі, що зазнав аварії в 1852 році у Аландського архіпелагу Фінляндії. І це підштовхнуло виноробів відкрити новий напрямок у виробництві шипучого алкоголю - підводну витримку.

Група дайверів виявила 145 пляшок шампанського на глибині майже 50 метрів, пише The Guardian. Відкривши одну з пляшок, дегустатори виявили, що ігристе вино мало приємний смак.

Всі етикетки змилися, але винні детективи довели, що деякі вина зробив будинок Juglar, який зник у 1829 році, а 47 пляшок - шампанський будинок "Вдова Кліко". За словами професора харчової біохімії Філіпа Жанде, пляшки були ще сповнені і напій гарний за смаком.

"Я ніколи в житті не пробував такого вина. Аромат залишався в роті протягом трьох-чотирьох годин після дегустації, хоча я спробував лише кілька крапель", - розповів Філіп.

Через два роки після знахідки 11 пляшок було продано на аукціоні в Марієхамні, за 156 000 доларів. Одна з пляшок Veuve Clicquot стала головним лотом і була продана за 15 000 євро. 

Чоловік наливає воду з пляшки Veuve Clicquot

Одна з пляшок Veuve Clicquot була продана за 15 000 євро.

Експерти винного будинку "Вдова Кліко" настільки вразилися смаком вина 170-річної підводної витримки, що вирішили відтворити умови, в яких знаходилися пляшки на судні, що затонуло. Вони навмисно та контрольовано втопили десятки пляшок у тому ж місці на Аландському архіпелазі. Деякі пляшки простоять там 40 років, оскільки фахівці будинку шампанських вин вважають, що морські глибини могли б стати ідеальним середовищем для відпочинку шампанського.

"Завдяки низькій солоності, яка в 20 разів нижча, ніж в Атлантичному океані, та постійній температурі 4 градуси Цельсія Балтійське море забезпечує оптимальні умови для витримки", - вважають у компанії.

За даними експерта з шампанського Люсі Едвардс, підводна витримка є областю, що найбільш швидко розвивається, у виробництві шампанського. Такий спосіб пробують більшість великих виробників і навіть невеликі будинки. І люди справді зацікавилися таким способом збереження алкоголю. Так, ця важлива подія у галузі вже приносить 7,3 млрд. доларів на рік.

Едвардс також сказала, що більшість індустрії підводних сховищ знаходиться біля берегів Бретані. Крім того, вона зазначила, що такий спосіб витримки не просто маркетинговий трюк. 

"Я маю сказати, що пробувала деякі вина, і різниця є, нехай і невелика", - сказала Люсі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.