Суперечка навколо лаврушки. Так класти, чи не класти в консервацію

Не всім відомо про токсини, які виділяються з лаврушки при тривалій термічній обробці

Консервація та лаврове листя
Яку користь або шкоду несе лаврове листя?

У безліч страв додають лавровий лист, наприклад, ця спеція - атрибут консервації. При правильному використанні ця спеція не тільки робить наші страви смачнішими та ароматнішими, але ще й приносить користь здоров'ю. Але не всім відомо про токсини, які виділяються з лаврушки при тривалій термічній обробці. Про те, яку користь або шкоду несе лаврове листя, розповість Інформатор.

Плюси лаврового листа 

  • Завдяки антисептичним властивостям лавровий лист широко використовують у маринадах, закрутках та кулінарії, для приготування м'яса, риби, маринадів, супів, у тому числі фруктових та молочних, овочів, додають у ковбаси та соуси, а також у лікери, медовуху та чай. 
  • Варто зазначити, що у лавровому листі міститься чимало корисних елементів: вітаміни В, С, А, РР, мідь, селен, калій, марганець та залізо. 
  • Взагалі це універсальна пряність, листя якого дуже ароматне, і це його основне призначення, адже лист не додасть ні гостроти, ні гіркоти. 
  • Пряність просто незамінна в огіркових та томатних маринадах. В цілому, важко уявити будь-яке квашення, копчення або соління без цієї дивовижної спеції.
  • Крім того, він покращує обмін речовин в організмі, зміцнює судини, попереджає застій крові, допомагає усунути набряки, виводить шлаки та токсини, допомагає нормалізувати артеріальний тиск, впливає на красу шкіри, покращує імунітет.

Мінуси лаврового листа 

З корисними властивостями ми розібралися, проте листя може не тільки позитивно позначитися на здоров'ї, але і бути небезпечними.

  • Зловживати лавром у жодному разі не можна. Надмірне вживання лаврового листа може призвести до проблем із шлунково-кишковим трактом.
  • У великій кількості лаврушка стає для нас отрутою. Оптимальне співвідношення - 1-2 листочки на 1 літр рідини. Якщо використовувати більше, це може призвести до загострень деяких захворювань: гастриту, виразки, хвороб печінки та нирок.
  • Лавровий лист - потужний алерген, тому його з обережністю потрібно вживати людям із підвищеною чутливістю.
  • Також не варто мати справу з цими прянощами, якщо є хвороби печінки, тяжкі захворювання серця та судин.
  • Прянощі можуть бути отруйними для вагітних. Також варто обмежити вживання мамам, що годують. Наприклад, у мами чи малюка лавровий лист може викликати алергію та розлад травлення.

Застосування відварів, чаїв, масел, компресів, екстрактів та інших форм на основі лавра не повинно бути безконтрольним. Керувати процесом завжди повинен фахівець, оскільки помилки у дозуваннях та індивідуальні протипоказання можуть призвести до небезпечних наслідків.

Раніше Інформатор писав про спеції в консервації, які все зіпсують.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube