Страви на Різдво: що прийнято ставити на стіл

У Святвечір подають 12 пісних страв

Страви на Різдво: що прийнято ставити на стіл

В Україні Різдво вважається одним з головних християнських свят, в який за святковим столом збирається вся родина. Традиційно готують дванадцять страв, вони символізують дванадцять апостолів.

Інформатор зібрав традиційні страви на Різдво.

Головними обрядовими стравами є - кутя та узвар.Основною вимогою є те, що страви повинні бути пісними. Страви, що готуються в святвечір (варіюються в залежності від регіону):

Кутя (каша із зерен пшениці з різними добавками)

Різдвяну кутю готують із пшениці, маку, волоських горіхів, родзинок і меду. Додають узвар, шоколад, курагу, чорнослив, родзинки або халву. Кутя може бути рідкою або густою, іноді її вважають за краще готувати з рису.

Узвар (компот з сухофруктів)

Компот із сухофруктів, обов'язково повинен бути присутнім на українському різдвяному столі. Він символізує очищення тіла і душі. Його готують із сушених яблук, груш, чорносливу, додають цукор або мед. За бажанням перед подачею узвар можна прикрасити цедрою лимона або апельсина.

Вареники (з капустою або картоплею)

Вареники готують з капустою або картоплею - вони символізують достаток. Їх подають з луковою піджаркою.

Голубці

Голубці готують з гречкою, грибами, м'ясом або з рисом і овочами. Голубці символізуються з Божою любов'ю і Святим Духом.

Тушкована капуста з грибами

Тушкована капуста з грибами. Капуста символізує єднання навколо однієї основи.

Грибна юшка з вушками

Грибний суп з вушками. Вушка - це маленькі пельмені з начинкою з грибів або капусти. Ця страва символізує продовження роду і плодючість. Подавати необхідно в глибокій тарілці.

Квасоля або горох

Страви з квасолі та гороху символізують весну і відродження. Готують зазвичай в томатній підливі з цибулею і морквою.

Оселедець, запечений короп або маринована скумбрія

Готують або запечений короп, мариновану скумбрію або оселедець. Вона символізує християнство.

Вінегрет і домашні соління

Вінегрет - це салат з відварених овочів: картоплі, моркви, буряка, а також цибулі, зелені і солоних огірків. З солінь воліють квашену капусту, мариновані помідори і огірки, перці або баклажани.

Хліб або пиріг

Предки пекли домашній хліб з часником і горохом, його називали паляницею. На ній можна намалювати візерунки. Горох в цій страві символізував багатство, а часник - відганяв злих духів.

Гарнір (картопля або рагу з овочів)

Тушкована картопля з цибулею і морквою, можна також приготувати рагу з овочів (кабачки, цибуля, помідори, морква, картопля).

Пісний борщ або капусняк

Капусняк готують з пшона і овочів, родзинкою якого є квашена капуста. Також можна приготувати з рису. Борщ повинен бути пісним, без м'ясного бульйону. Він символізує кров дітей, убитих у Вифлеємі.

Десерт

Традиційно запікають у духовці яблука з медом і горіхами.

На столі обов'язково повинна стояти свічка,запалювати яку повинен господар будинку. Вважається, що її вогонь очищає будинок від зла.

Нагадаємо, в Україні відзначили Різдво західного обряду. Крім того, рятувальники нагадали про правила безпечного використання свічок під час святкування Різдва.

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube