Окрім звичної води, бульйону та лимона є ще безліч способів полегшити стан під час хвороби
Зима – час застуд. Не встигаеш озирнутись, як вже вхопив якийсь вірус чи сильно промерз. Як наслідок – висока температура, біль у горлі, нежить, слабкість та інші симптоми. Звісно є багато різних медичних препаратів, які допомагають зняти біль та покращити самопочуття, але народні методи також гарно працюють. Їх не игнорують навіть професійні лікарі та кухарі.
Як пише видання The Guardian, лікарі та кухарі мають свої власні секрети боротьби з застудами. Звісно не обійшлось без всім відомого бульйону, меду і лимону. Але є й інші аспекти, які працюють не гірше, допомагаючи швидше стати на ноги під час застуди й не тільки. Цікаво, що від різних симптомів у професіоналів є власний спосіб для їх усунення чи полегшення.

Лікарі радять пити багато рідини. Це можу бути вода, вода з лимоном або медом, також чай та різні морси. Можна зробити чай з чебрецю – гарний заспокійливий і антимікробний засіб, який допомагає зменшити подразнення, підтримує дихальне здоров'я. Чай з коренем алтея також чудово впливає на слизові оболонки.
Харчовий засіб потрібно підбирати відповідно до типу кашлю. Від сухого кашлю гарно допомагає чай з медом, лимоном та м'ятою. Також гарно працює натерта морква з цукром. Її потрібно залишити на ніч у холодильнику, вранці видавити сік та вживати його, як сироп. Він покриває горло плівкою, прибираючи лоскотання. При сильному кашлі теплий чай із кореня лакриці та продукти з бромелайном, як свіжий ананас.
Під час хвороби треба їсти щось тепле, і не має значення що саме. Це може бути томатний суп, курячий суп, карі, запечена курка тощо. Їжа стимулює виділення слини та слизу з дихальних шляхів, тому кашель проходить швидше. Так само діє смоктання льодяника.

Куркума – корисна спеція. Вона має протизапальні властивості і гарно працює при поєднанні з молочними жирами. Тому при сильній застуді варто вживати молоко з куркумою. Воно заспокоїть біль у грудях та надасть сил.
Супи при застуді – це чудово, але бульйони з курки ще краще. Вони поживні і багаті на білок, який забезпечує швидке відновлення. А якщо у нього додати рис, то суп дасть і енергію завдяки вуглеводам. Часник — антибактеріальний, а м'ята діє як природний дегустант. Тому вони також можуть бути складовими страви.
Також гарно працюють під час хвороби супи з гарбузом та морквою, багаті на бета-каротин, який підтримує імунну функцію.
Чай з лимоном допомагає зменшити закладеність носа та додає трохи вітаміну C, куркума має протизапальні властивості, а мед заспокоює горло, водночас маючи противірусні та антибактеріальні ефекти. Також можна приготувати цитрусово-імбирний шот зі щіпкою каєнського та чорного перців.

Смузі із заморожених ягід та кефіру можуть бути заспокійливими. Морозиво також прибирає подразнення і втамовує біль у горлі, даючи полегшення. Навіть грецький йогурт в охолодженому вигляді може зняти біль.
Їжа під час хвороби має бути м'якою і не подразнювати горло. Це може бути йогурт або смузі, картопляне пюре чи суп-пюре. Вони легко випиваються, не по дряпаючи і не подразнюючи тканини горла.
Міцний масала-чай зі свіжим імбиром і подрібненим чорним перцем заспокоює горло. Імбир і перець — покращують кровообіг, очищають пазухи і допомагають боротися з інфекцією.

У разі отруєння, кишкової інфекції спочатку не варто їсти, краще зробити перерву. Потім поступово додавати суху їжу, на кшталт крекерів. Згодом супи та каші. А ось молочні продукти не треба вживати у перші дні хвороби.
Добре допомагає відновитись імбирний чай, а ще вода з дрібкою солі та краплею яблучного оцту. Також сприяють відновленню трав'яні чаї та чай із насінням фенхелю.
Під час шлункової інфекції краще їсти просту їжу, таку як тости, рис чи банани. Вони не подразнюють кишківник, дають енергію і поживні речовини, які допомагають організму відновлюватися.
Для пришвидшення відновлення мікробіома до раціону варто додати живий йогурт чи кефір, вівсянку та тушковані яблука, цільнозернові продукти, а трохи згодом горіхи і насіння.

Похмілля вимагає поступового відновлення. Спочатку треба наповнити організм водою та вітамінами. Тому можна зробити сік або смузі з селери, петрушки та яблука. Ще можна додати імбир для насиченості. Згодом чашку міцної кави, потім яйце з салатом і сиром.