Спробуйте трюк з морквою: що вибирають кухарі та лікарі при застуді, болю в шлунку та похміллі

Окрім звичної води, бульйону та лимона є ще безліч способів полегшити стан під час хвороби

Лікування
Меню проти хвороби

Зима – час застуд. Не встигаеш озирнутись, як вже вхопив якийсь вірус чи сильно промерз. Як наслідок – висока температура, біль у горлі, нежить, слабкість та інші симптоми. Звісно є багато різних медичних препаратів, які допомагають зняти біль та покращити самопочуття, але народні методи також гарно працюють. Їх не игнорують навіть професійні лікарі та кухарі.

Як пише видання The Guardian, лікарі та кухарі мають свої власні секрети боротьби з застудами. Звісно не обійшлось без всім відомого бульйону, меду і лимону. Але є й інші аспекти, які працюють не гірше, допомагаючи швидше стати на ноги під час застуди й не тільки. Цікаво, що від різних симптомів у професіоналів є власний спосіб для їх усунення чи полегшення.

Сильний кашель

Не лише курячий бульйон: що обирають професійні кухарі і лікарі, коли хворіють 1
Теплі напої та їжа є гарними рятівниками від кашлю.

Пийте воду та чай

Лікарі радять пити багато рідини. Це можу бути вода, вода з лимоном або медом, також чай та різні морси. Можна зробити чай з чебрецю – гарний заспокійливий і антимікробний засіб, який допомагає зменшити подразнення, підтримує дихальне здоров'я. Чай з коренем алтея також чудово впливає на слизові оболонки.

Спробуйте трюк із морквою

Харчовий засіб потрібно підбирати відповідно до типу кашлю. Від сухого кашлю гарно допомагає чай з медом, лимоном та м'ятою. Також гарно працює натерта морква з цукром. Її потрібно залишити на ніч у холодильнику, вранці видавити сік та вживати його, як сироп. Він покриває горло плівкою, прибираючи лоскотання. При сильному кашлі теплий чай із кореня лакриці та продукти з бромелайном, як свіжий ананас.

Стимулюйте апетит

Під час хвороби треба їсти щось тепле, і не має значення що саме. Це може бути томатний суп, курячий суп, карі, запечена курка тощо. Їжа стимулює виділення слини та слизу з дихальних шляхів, тому кашель проходить швидше. Так само діє смоктання льодяника.

При жахливій застуді

Не лише курячий бульйон: що обирають професійні кухарі і лікарі, коли хворіють 2
Спеції творять дива при простуді.

Ефект куркуми

Куркума – корисна спеція. Вона має протизапальні властивості і гарно працює при поєднанні з молочними жирами. Тому при сильній застуді варто вживати молоко з куркумою. Воно заспокоїть біль у грудях та надасть сил.

Рятівний бульйон

Супи при застуді – це чудово, але бульйони з курки ще краще. Вони поживні і багаті на білок, який забезпечує швидке відновлення. А якщо у нього додати рис, то суп дасть і енергію завдяки вуглеводам. Часник — антибактеріальний, а м'ята діє як природний дегустант. Тому вони також можуть бути складовими страви.

Також гарно працюють під час хвороби супи з гарбузом та морквою, багаті на бета-каротин, який підтримує імунну функцію.

Вживайте заспокійливі чаї

Чай з лимоном допомагає зменшити закладеність носа та додає трохи вітаміну C, куркума має протизапальні властивості, а мед заспокоює горло, водночас маючи противірусні та антибактеріальні ефекти. Також можна приготувати цитрусово-імбирний шот зі щіпкою каєнського та чорного перців.

Сильний біль у горлі

Не лише курячий бульйон: що обирають професійні кухарі і лікарі, коли хворіють 3
Холод для горла добре.

Холодний комфорт

Смузі із заморожених ягід та кефіру можуть бути заспокійливими. Морозиво також прибирає подразнення і втамовує біль у горлі, даючи полегшення. Навіть грецький йогурт в охолодженому вигляді може зняти біль.

М'яка структура

Їжа під час хвороби має бути м'якою і не подразнювати горло. Це може бути йогурт або смузі, картопляне пюре чи суп-пюре. Вони легко випиваються, не по дряпаючи і не подразнюючи тканини горла.

Ароматні спеції

Міцний масала-чай зі свіжим імбиром і подрібненим чорним перцем заспокоює горло. Імбир і перець — покращують кровообіг, очищають пазухи і допомагають боротися з інфекцією. 

Коли шлункова інфекція

Не лише курячий бульйон: що обирають професійні кухарі і лікарі, коли хворіють 4
Забудьте про перекуси та різномаїття їжі.

Дієта – потім їжа

У разі отруєння, кишкової інфекції спочатку не варто їсти, краще зробити перерву. Потім поступово додавати суху їжу, на кшталт крекерів. Згодом супи та каші. А ось молочні продукти не треба вживати у перші дні хвороби. 

Заспокійливі напої

Добре допомагає відновитись імбирний чай, а ще вода з дрібкою солі та краплею яблучного оцту. Також сприяють відновленню трав'яні чаї та чай із насінням фенхелю.

Обережно з перекусами

Під час шлункової інфекції краще їсти просту їжу, таку як тости, рис чи банани. Вони не подразнюють кишківник, дають енергію і поживні речовини, які допомагають організму відновлюватися.

Відновіть свій мікробіом

Для пришвидшення відновлення мікробіома до раціону варто додати живий йогурт чи кефір, вівсянку та тушковані яблука, цільнозернові продукти, а трохи згодом горіхи і насіння.

Сильне похмілля 

Не лише курячий бульйон: що обирають професійні кухарі і лікарі, коли хворіють 5
Спочатку вода і соки, а потім все інше.

Похмілля вимагає поступового відновлення. Спочатку треба наповнити організм водою та вітамінами. Тому можна зробити сік або смузі з селери, петрушки та яблука. Ще можна додати імбир для насиченості. Згодом чашку міцної кави, потім яйце з салатом і сиром. 

Стежте за нами у Viber

Image
Оперативні новини та розбори: Україна, світ, війна. Підпишиться👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити