У Європі фальшива випивка щорічно спричиняє втрату продажів на три мільярди євро.
Вчені навчили алгоритм штучного інтелекту відстежувати походження вина на основі хімічних аналізів. Так вони визначатимуть вина-підробки. Дослідникам давно відомий той факт, що виноград і ґрунт конкретного місця впливають на концентрацію сполук, що містяться у винах.
Тож, дослідники створили інструмент ШІ, за допомогою якого можна визначити, що саме міститься у тій чи іншій зароркованій пляшці. Це дозволить сомельє відстежувати вина не тільки до певних регіонів, але й винних ферм, звідки ті походять, переконані дослідники, пише The Guardian.
"Навколо багато шахрайства з вином: люди роблять щось у своїх гаражах, друкують етикетки та продають їх за тисячі доларів. Ми вперше демонструємо, що маємо достатньо чутливі хімічні методи, щоб визначити різницю", - заявили в швейцарському університеті.
За допомогою роздільної методики вчені проаналізували 80 вин, зібраних протягом 12 років із семи різних маєтків у регіоні Бордо у Франції. Програма не відокремлює різні види вин, натомість групує їх за певними ознаками, а саме сполуками з землі, де було вирощено виноград.
Таким чином, в ході досліду вчені створили своєрідну карту Бордо. Адже велика кількість факторів, від винограду й ґрунту до мікроклімату та процесу виноробства, впливають на концентрацію сполук, які містяться у винах у кожному замку (чи виноробній фермі) того чи іншого регіону.
Вчені дійшли висновку, що вміння та потужність ШІ в сільському господарстві та гастрономії нині є незамінними. Так, дослідження, опубліковане в Communications Chemistry, передбачає, що машини можуть допомогти розслідувати шахрайство, встановлюючи, чи відповідає вино етикетці.
У Європі фальшива випивка щорічно спричиняє втрату продажів на три мільярди євро. На початку цього року членів однієї з банд було засуджено за те, що вони доставляли до Франції танкери з іспанським столовим вином, перш ніж видати його за французьке. Шахрайство тривало багато років і стосувалося еквівалента майже в п'ять мільйонів пляшок. Деякі з яких були переупаковані як бордо.
Цей підхід також можна використовувати для моніторингу якості вина протягом усього процесу його створення. Це суттєво здешевить виробництво. Зазначається, що змішування вин є ключовим кроком у створенні чудового бордо та шампанського.
"Поки що цим займаються винороби, яким платять шалені гроші за їхню майстерність. Маючи такі інструменти, було б набагато дешевше робити чудові суміші, які принесуть користь усім", - пояснили дослідники.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.