Рецепти швидкого домашнього хліба: в духовці, мікрохвильовій печі, на сковорідці

Читать на русском

Рецепти хліба у домашніх умовах

Читать на русском
Рецепти швидкого домашнього хліба: в духовці, мікрохвильовій печі, на сковорідці

Рецепти хліба у домашніх умовах

Що може бути смачніше за домашній хліб? Домашній хліб – найсмачніший. Хліб у домашніх умовах приготувати нескладно. Адже це можна зробити у звичайній духовці, сковорідці, хлібопічці та навіть у мікрохвильовій печі. Також є безліч різноманітних рецептів хліба – від бездрожжового до житнього.

Інформатор підготував три найкращі рецепти домашнього хліба.

Домашній хліб в духовці

Інгредієнти:

  • 250 г води;
  • 250 г пшеничного борошна;
  • 100 г житнього борошна;
  • 2 ст. л. рослинного масла;
  • 12 г дріжджів;
  • 5-10 г сухої ромашки (дрібної);
  • 1 ст. л. цукру;
  • ½ ч. л. солі.

Спосіб приготування

  1. Спочатку готуємо тісто. У теплій воді розчиніть дріжджі та додайте цукор. Трохи перемішайте і залиште на 15 хвилин, щоб дріжджі запрацювали та утворили пінну «шапочку» на поверхні.
  2. Потім поєднуємо всі сухі елементи тіста. У мисці змішайте пшеничне і житнє борошно,  перемішайте. Потім додайте сіль та дрібну суху ромашку.
  3. Потім додайте в миску олію і перемішайте. Воно зробить тісто еластичнішим.
  4. Введіть опару та замісіть тісто, акуратно перемішуючи його ложкою. Потім вже руками сформуйте з тіста кульку. Накрийте миску з тестом рушником і залиште в теплому місці на 50 хвилин для підйому.
  5. Потім обережно обомніть тісто. Це допоможе випустити із нього зайве повітря. Якщо необхідно, то змочіть руки невеликою кількістю олії. Поверніть тісто в миску та ще раз залиште його на 50 хвилин у теплому місці без протягів для другого підйому.
  6. Поверхню столу або дошку присипте трохи борошном. Викладіть тісто, яке підійшло, і ще раз обережно обомніть.
  7. Сформуйте хліб у формі кулі, акуратно повертаючи тісто з центру до країв. Укладіть кулю на лист, застелений пергаментом, і знову залиште на 30-40 хвилин для вистоювання.
  8. Випікайте хліб у духовці, розігрітій до 220 градусів протягом близько 40 хвилин.

 

Рецепти швидкого домашнього хліба: в духовці, мікрохвильовій печі, на сковорідці 1

Домашній хліб на сковороді

Інгредієнти:

  • 500 мл води;
  • 6 г сухих дріжджів
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 500 г муки|борошна|
  • 1 ч. л. олії (для змащування сковороди).

Спосіб приготування

  1. Нагрійте воду до теплого стану. Температура повинна бути близько 38 ° С, на дотик приємно тепла. Саме в такій воді дріжджі активуються і почнуть діяти, у холоднішій вони не прокинуться, у гарячій загинуть. Висипте у воду дріжджі, цукор та сіль, перемішайте.
  2. Всипайте порціями |борошно, просіювачі його через сито. Після кожної порції ретельно перемішуйте тісто віночком. З кожним разом тісто ставатиме густішим. Коли віночок перестане впоратися, візьміть ложку.
  3. Потім продовжіть заміс руками. Продовжуйте всипати борошно, але вже потроху. Тісто не повинно бути дуже рідким, але й занадто тугим його робити не треба. Як тільки тісто почне відлипати від рук, припиніть заміс.
  4. Готове тісто зберіть у кулю, накрийте миску і заберіть у тепле місце на годину для підйому. За годину тісто має зрости вдвічі. Злегка обомніть його.
  5. Візьміть сковороду з товстим дном, тоді хліб добре пропечеться. Змастіть дно і стінки сковороди олією. Викладіть тісто в сковороду, рівномірно розподіліть його по дну. Накрийте кришкою сковороду і залиште ще на півгодини. Тісто знову підніметься.
  6. Увімкніть плиту на маленький вогонь. Поставте сковороду, накрийте кришкою. Смажте хліб близько півгодини. Слідкуйте за ним, щоб він не підгорів. Але вкотре не піднімайте кришку, щоб хліб добре піднявся.
  7. Коли одна сторона добре підрум'яниться, переверніть хліб на іншу. Смажте хліб ще півгодини, але вже без кришки. Готовий хліб вийміть із сковороди і загорніть у рушник на годину.

 

Рецепти швидкого домашнього хліба: в духовці, мікрохвильовій печі, на сковорідці 2

Домашній хліб у мікрохвильовій печі

Інгредієнти:

  • 5 ст.л. пшеничного борошна;
  • 2-3 ст. рослинного масла;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 2-3 ст. молока;
  • 2 ст. води;
  • 1 яйце;
  • ваніль.

Спосіб приготування

  1. Змішайте інгредієнти в мисці. Додайте розпушувач та ваніль. Розпушувач змусить хліб «піднятися», збільшившись обсягом. Але не треба додавати його надто багато.
  2. Додайте в суміш яйце, молоко та воду. Можна вибрати молоко за смаком: коров'яче, мигдальне, рисове, кокосове.
  3. В останню чергу додайте олії. Можна використовувати оливкову олію, соняшникову, кокосову олію. Олія в рецепті хліба в мікрохвильовій печі потрібно для того, щоб зробити хліб м'яким і насиченим, або вологим.
  4. Вимісити тісто до рівної однорідної консистенції. Вимішуйте акуратно, намагаючись зберегти вологість тіста. Залиште тісто на 2-5 хвилин.
  5. Обережно надайте тесту форму кулі. Надріжте трохи верх хліба у вигляді Х (хрестика), щоб він не тріснув під час випічки в мікрохвильовій печі.
  6. Помістіть тісто у форму для мікрохвильової печі (ні в якому разі не металеву). Форма буде потрібна з невисокими бортиками, плоским рівним дном і не вузького діаметра. Для випічки хліба в мікрохвильовій печі можна використовувати велику циліндричну керамічну чашку об'ємом 250-300 мл, в якій зазвичай готують кекси. Мінусом випічки хліба у такій чашці може бути нерівномірна структура булочки, коли низ буде більш щільним, ніж верх хліба.
  7. Випікайте хліб у мікрохвильовій печі на високій потужності до готовності.

 

Рецепти швидкого домашнього хліба: в духовці, мікрохвильовій печі, на сковорідці 3

Раніше Інформатор розповідав, як приготувати пишні сирники, як у бабусі

Також ми писали про прості рецепти млинців на будь-який смак. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі «Інформатор Live». Підписатися на канал у Viber можна тут.

 

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.