Рецепти швидкого домашнього хліба: в духовці, мікрохвильовій печі, на сковорідці
Рецепти хліба у домашніх умовах
Рецепти хліба у домашніх умовах
Що може бути смачніше за домашній хліб? Домашній хліб – найсмачніший. Хліб у домашніх умовах приготувати нескладно. Адже це можна зробити у звичайній духовці, сковорідці, хлібопічці та навіть у мікрохвильовій печі. Також є безліч різноманітних рецептів хліба – від бездрожжового до житнього.
Інформатор підготував три найкращі рецепти домашнього хліба.
Домашній хліб в духовці
Інгредієнти:
- 250 г води;
- 250 г пшеничного борошна;
- 100 г житнього борошна;
- 2 ст. л. рослинного масла;
- 12 г дріжджів;
- 5-10 г сухої ромашки (дрібної);
- 1 ст. л. цукру;
- ½ ч. л. солі.
Спосіб приготування
- Спочатку готуємо тісто. У теплій воді розчиніть дріжджі та додайте цукор. Трохи перемішайте і залиште на 15 хвилин, щоб дріжджі запрацювали та утворили пінну «шапочку» на поверхні.
- Потім поєднуємо всі сухі елементи тіста. У мисці змішайте пшеничне і житнє борошно, перемішайте. Потім додайте сіль та дрібну суху ромашку.
- Потім додайте в миску олію і перемішайте. Воно зробить тісто еластичнішим.
- Введіть опару та замісіть тісто, акуратно перемішуючи його ложкою. Потім вже руками сформуйте з тіста кульку. Накрийте миску з тестом рушником і залиште в теплому місці на 50 хвилин для підйому.
- Потім обережно обомніть тісто. Це допоможе випустити із нього зайве повітря. Якщо необхідно, то змочіть руки невеликою кількістю олії. Поверніть тісто в миску та ще раз залиште його на 50 хвилин у теплому місці без протягів для другого підйому.
- Поверхню столу або дошку присипте трохи борошном. Викладіть тісто, яке підійшло, і ще раз обережно обомніть.
- Сформуйте хліб у формі кулі, акуратно повертаючи тісто з центру до країв. Укладіть кулю на лист, застелений пергаментом, і знову залиште на 30-40 хвилин для вистоювання.
- Випікайте хліб у духовці, розігрітій до 220 градусів протягом близько 40 хвилин.
Домашній хліб на сковороді
Інгредієнти:
- 500 мл води;
- 6 г сухих дріжджів
- 1 ч. л. солі;
- 1 ч. л. цукру;
- 500 г муки|борошна|
- 1 ч. л. олії (для змащування сковороди).
Спосіб приготування
- Нагрійте воду до теплого стану. Температура повинна бути близько 38 ° С, на дотик приємно тепла. Саме в такій воді дріжджі активуються і почнуть діяти, у холоднішій вони не прокинуться, у гарячій загинуть. Висипте у воду дріжджі, цукор та сіль, перемішайте.
- Всипайте порціями |борошно, просіювачі його через сито. Після кожної порції ретельно перемішуйте тісто віночком. З кожним разом тісто ставатиме густішим. Коли віночок перестане впоратися, візьміть ложку.
- Потім продовжіть заміс руками. Продовжуйте всипати борошно, але вже потроху. Тісто не повинно бути дуже рідким, але й занадто тугим його робити не треба. Як тільки тісто почне відлипати від рук, припиніть заміс.
- Готове тісто зберіть у кулю, накрийте миску і заберіть у тепле місце на годину для підйому. За годину тісто має зрости вдвічі. Злегка обомніть його.
- Візьміть сковороду з товстим дном, тоді хліб добре пропечеться. Змастіть дно і стінки сковороди олією. Викладіть тісто в сковороду, рівномірно розподіліть його по дну. Накрийте кришкою сковороду і залиште ще на півгодини. Тісто знову підніметься.
- Увімкніть плиту на маленький вогонь. Поставте сковороду, накрийте кришкою. Смажте хліб близько півгодини. Слідкуйте за ним, щоб він не підгорів. Але вкотре не піднімайте кришку, щоб хліб добре піднявся.
- Коли одна сторона добре підрум'яниться, переверніть хліб на іншу. Смажте хліб ще півгодини, але вже без кришки. Готовий хліб вийміть із сковороди і загорніть у рушник на годину.
Домашній хліб у мікрохвильовій печі
Інгредієнти:
- 5 ст.л. пшеничного борошна;
- 2-3 ст. рослинного масла;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 2-3 ст. молока;
- 2 ст. води;
- 1 яйце;
- ваніль.
Спосіб приготування
- Змішайте інгредієнти в мисці. Додайте розпушувач та ваніль. Розпушувач змусить хліб «піднятися», збільшившись обсягом. Але не треба додавати його надто багато.
- Додайте в суміш яйце, молоко та воду. Можна вибрати молоко за смаком: коров'яче, мигдальне, рисове, кокосове.
- В останню чергу додайте олії. Можна використовувати оливкову олію, соняшникову, кокосову олію. Олія в рецепті хліба в мікрохвильовій печі потрібно для того, щоб зробити хліб м'яким і насиченим, або вологим.
- Вимісити тісто до рівної однорідної консистенції. Вимішуйте акуратно, намагаючись зберегти вологість тіста. Залиште тісто на 2-5 хвилин.
- Обережно надайте тесту форму кулі. Надріжте трохи верх хліба у вигляді Х (хрестика), щоб він не тріснув під час випічки в мікрохвильовій печі.
- Помістіть тісто у форму для мікрохвильової печі (ні в якому разі не металеву). Форма буде потрібна з невисокими бортиками, плоским рівним дном і не вузького діаметра. Для випічки хліба в мікрохвильовій печі можна використовувати велику циліндричну керамічну чашку об'ємом 250-300 мл, в якій зазвичай готують кекси. Мінусом випічки хліба у такій чашці може бути нерівномірна структура булочки, коли низ буде більш щільним, ніж верх хліба.
- Випікайте хліб у мікрохвильовій печі на високій потужності до готовності.
Раніше Інформатор розповідав, як приготувати пишні сирники, як у бабусі.
Також ми писали про прості рецепти млинців на будь-який смак.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі «Інформатор Live». Підписатися на канал у Viber можна тут.
Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.