Покупців налякали підозрілі цятки на яблуках - ось що відбувається

Крихітні світлі крапки не є плямами, вони невід'ємна частина біології фрукта

Яблука
Не шукайте проблему де її немає

У світі існують сотні видів яблук, які відрізняються кольором, розміром, текстурою, смаком та ароматом. Від жовтого до червоного чи навіть строкатого, від м'якого до хрусткого та соковитого, від кислого до надмірного солодкого. Проте є у них одна особливість – невеличкі світленькі цяточки. Саме вони частенько відлякують людей.

Якщо придивитись, то цими цяточками вкрита майже вся поверхня яблуко. Але вони інколи непомітні і майже не відрізняються від загального кольору фрукта, а інколи навпаки – дуже виражені. Що це таке і чи безпечно вживати яблука в цяточку пише видання IFLScience, посилаюсь на науковців. Тож, якщо говорити мовою науки, то це чечевички і вони не вказують на хвороби дерева і тим паче на те, що фрукт тривалий час лежав на сонці.

Завдяки чечевичкам у яблуках проходять природні процеси
Завдяки чечевичкам у яблуках проходять природні процеси

 Що таке чечевички?

Ці крихітні точки, які називаються чечевички, відіграють вирішальну роль у розвитку рослини. Побачити їх можна не тільки на яблуках, а і на інших фруктах, наприклад, грушах, сливах, персиках тощо. Завдяки чечевичкам відбувається газообмін між внутрішніми тканинами рослини і зовнішнім середовищем.

Чечевички дозволяють кисню та вуглекислого газу проходити всередину плоду та виходити назовні. Ще вони дозволяють контролювати рівень вологості усередині плоду. Враховуючи той факт, що обмін киснем і вуглекислим газом відбувається у рослинах по-різному, залежно від процесу, то кількість цяточок і їх вираженість, теж різна. А ще аеробне дихання, необхідне для росту та дозрівання плодів, триває навіть після збирання врожаю.

Яка шкода від чечевичників

Хоча чечевички мають вирішальне значення для розвитку плода, вони можуть бути і його вразливим місцем. Оскільки це по суті отвори у захисній оболонці плоду, то крізь них можуть потрапляти бактерії або грибки, які спричиняють процес гниття. У яблука чи іншого фрукта цей процес супроводжується зміною кольору та текстури, або навіть внутрішнього розкладання плода. Тож хоч вони й задіяні у процесі дозрівання фрукта, але мимоволі можуть стати причиною того, що він зіпсувався.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube