Підприємці допомагають переселенцям з Маріуполя та донатять на ЗСУ
Подружжя переселенців з Маріуполя Максим та Аліна Пустакови, спаслися з палаючого від російських бомб з однією валізою. Наразі в них працюють три ресторани швидкої їжі в Києві. Підприємці готуються приймати гостей у четвертому.
П’ять закладів «Шаурма на вуглях» в Маріуполі, співзасновником яких був Максим Пустаков, були знищені російськими снарядами та бомбами. У березні 2022 року подружжю з дитиною вдалося виїхати машиною з оточеного окупантами міста. Всі документи та необхідні речі вони склали в одну валізу. У Києві сім’ї довелося починати все з нуля.
Почали маріупольці з кіоску з продажу шаурми «Перша на вугіллі» на Троєщині. Його відкрили у День Києва, 29 травня 2022 року на вулиці Драйзера (нині Рональда Рейгана). Туди за фірмовою шаурмою з запеченим на вугіллі м’ясом і салатом айсберг замість капусти почали приїздить навіть з інших районів Києва. Коли біля кіоску на Троєщині почали збиратися величезні черги, підприємство почало розширюватися. Кіоск з продажу шаурми перетворився на ресторанчик із залом, де гості можуть зручно посидіти й перекусити стравами всередині. Під час блекаутів завдяки генератору у закладі завжди була гаряча їжа.
Як тільки справи пішли вгору, підприємці звернулися до Гуманітарного штабу «Я — Маріуполь». Вони надали близько тисячі флаєрів на безплатне отримання шаурми для маріупольців. Також почали допомагати українським захисникам, зокрема перераховували гроші на купівлю авто для бійців.
На початку команда маріупольців складалась лише з трьох людей. Максим купував і привозив продукти, його дружина стала продавчинею на касі, а кухар, який працював із ними ще до війни, готував страви. Сьогодні їхній персонал складає близько 40 людей. Цього року переселенці відкрили два заклади на правому березі Києва. Один ресторан швидкої їжі з’явився на Нижньому Валу на Подолі, а другий — навпроти Олімпійського стадіону на вулиці Великій Васильківській.
Згодом «Перша на вугіллі» стала «Центром шаурми». При цьому як і раніше продовжують готувати страви на вугіллі. Меню в усіх трьох закладах однакове. Клієнтам пропонують сім видів шаурми. У складі кожної є мʼясо (курятина, свинина, телятина на вибір), запечене на вугіллі, салат Айсберг, свіжі томати, мариновані огірки й фірмові соуси. Також за бажанням клієнта до шаурми додадуть печериці, смажені на грилі, моцарелу, чедер, пармезан, ананас, гострий соус Шрірача та перець халапеньйо. Також у меню є салат, картопля по-селянськи, фрі, а серед нових позицій — батат.
«Люди просили солодку картоплю, тож ми знайшли постачальників батату. Втім все одно клієнти більше замовляють картоплю фрі. Вона у нас чудова й відмінної якості. Постачальники везуть нам інгредієнти для картоплі фрі з батьківщини цієї страви — Бельгії. Однак у нашому закладі на Олімпійській виявилася одна складність — на вихідні тут буває мало клієнтів. Адже заходів на стадіоні не проводять і офіси не працюють. Але сьогодні попри суботу у нас, слава Богу, багато людей», — розповідає Максим Пустаков.
Максим зізнається, що дуже сумує за Маріуполем, у якому досі залишаються кілька його друзів.
«Ситуація там дуже складна. Але більшість жителів Маріуполя, чекають на повернення України. У нас там нічого не залишилося. Але ми продовжуємо працювати в Києві під гаслом «з Маріуполем в серці» та з вірою у ЗСУ і нашу Перемогу. Як і раніше надаємо флаєри на безплатну шаурму для переселенців, допомагаємо бійцям на фронті. Плануємо провести у нашому закладі на Великій Васильківській майстер-клас з приготування шаурми для дітей маріупольських біженців», — розповів Максим Пустаков.
Шестирічний син Пустакових Тимофій готується цього року піти до школи в перший клас. Через обстріли Києва Максим пропонував Аліні виїхати з дитиною за кордон, але вона відмовилась, заявивши, що сім’я повинна триматися разом.
«На Позняках ми з дружиною та сином живемо так само як і в Маріуполі в одній квартирі разом з мамою та бабусею дружини. Неподалік в окремій орендованій квартирі живуть мої батьки. Ми щиро вдячні киянам за підтримку, яку ми одразу відчули як переїхали до столиці. Саме завдяки жителям Києва наші справи пішли вгору й ми відчули себе потрібними», — каже Максим Пустаков.
Як раніше повідомляв Інформатор, в Одесі з 1 серпня працює plichoplich-shop, перший в Україні благодійний магазин, аналоги якого існують лише у 2 країнах світу. На даний момент його клієнтами можуть стати лише ті ВПО, хто був без помилок зареєстрований за формою БФ “Пліч-о-пліч”. Наразі зареєстровано 1800 людей.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.