Ромашка позбавить розладу травлення, а м'ята – здуття
Ми звикли, що спеції використовуються в кулінарії, але вони не тільки покращують смак їжі, але й корисні для травлення. Спеції можуть стимулювати вироблення певних травних ферментів та жовчі, зменшувати спазми, боротися з нудотою, а також вони мають протизапальні та антиоксидантні властивості. Але не всі спеції і трави мають лікувальний ефект.
М'ята перцева є однією з найвідоміших рослин, які полегшують розлади травлення. Її активною речовиною є ментол, який розслабляє мускулатуру кишківника, тим самим допомагаючи зменшити здуття живота, гази та біль. М'ята перцева ще може боротися зі шкідливими бактеріями, знімати запалення, а також знизити чутливість до болю.
Олія м'яти перцевої може полегшити симптоми синдрому подразненого кишківника, але вона не підходити людям з рефлюксною хворобою, оскільки може розслабити нижній стравохідний сфінктер. М'ятний чай має м'якшу дію і може мати подібний ефект.
Ромашка славиться заспокійливою дією, але вона ще має здатність пом'якшувати травну систему. Ще наші пращури використовували цю рослину для полегшення симптомів розладу травлення, газів і подразнення кишківника. Дослідження, які провели вчені, показали ефективність ромашки у лікування виразку шлунка. Вона може зменшити її завдяки своїм антиоксидантним властивостям.
Ромашка ще може бути корисною для дітей, бо показала ефективність у лікуванні коліків та діареї. Ромашка в цілому безпечна, але у деяких людей може бути на неї алергія.
Насіння карамболь є невід'ємною частиною індійської кухні, а також аюрведичної медицини. Протягом століть його використовували для усунення газів і здуття живота. Цю властивість карамболь має, ймовірно, завдяки тимолу, з'єднанню, що стимулює вироблення шлункового соку.
Дослідження показали, що насіння карамболю збільшує швидкість проходження їжі через травний тракт, посилює активність травних ферментів та збільшує секрецію жовчі, тим самим допомагаючи розщеплювати жири. Ще воно розслаблює кишкову мускулатуру шляхом блокування рецепторів, забезпечуючи спазмолітичну дію.
Вагітним і годуючим жінкам слід уникати великих доз, оскільки високі дози можуть призвести до викиднів.
З давніх часів фенхель традиційно жували після їжі, освіжаючи подих і покращуючи травлення. Його насіння багате нерозчинною клітковиною, яка допомагає запобігти газоутворенню та здуттю живота. Основною діючою речовиною фенхелю є анетол і він хімічно близький до дофаміну – розслабляє кишкову мускулатуру.
Дослідження показало, що фенхель здатен зменшувати спазми в животі, ймовірно, завдяки цьому ефекту розслаблення м'язів. Вода фенхелю здавна використовується для полегшення газоутворення і здуття живота у немовлят.
Кмин також здавна використовували для полегшення проблем з травленням. А сучасні дослідження показали, що він підвищує активність травних ферментів і прискорює перетравлення їжі. Також кмин стимулює секрецію жовчі з печінки, що сприяє перетравленню жирів і засвоєнню поживних речовин.
Ще дослідження показали, що кмин здатен полегшити симптоми синдрому подразненого кишківника, але за умови тривалого вживання.
Звісно, трави та спеції не можуть стати повноцінною заміною медикаментозного лікування, проте вони можуть доповнити його та збалансовану дієту. Також вони нададуть м'яку підтримку при повсякденних проблемах із травленням. Трави та спеції у невеликих кількостях безпечні для вживання, але тим, хто має хронічні захворювання, схильний до алергії чи приймає ліки, слід проконсультуватися з лікарем перш ніж їх вживати.