Олів’є під загрозою: прогнозують різке здорожчання важливого продукту

Українців чекають нові ціни на яйця у січні

Салат олів'є на Новий рік Фото - Getty Images
Салат олів'є на Новий рік Фото - Getty Images

Протягом 2025 року в Україні планомірно зростали ціни на яйця — поштучні та фасовані. З наближенням різдвяно-новорічних свят вартість продукту знову може піднятися, оскільки активізується споживчий попит. Виникає питання, чи збережеться висхідний тренд на початку 2026 року. Економіста Володимир Чиж розповів, що буде з цінами на яйця найближчим часом. 

Цей затребуваний на кожній кухні продукт неодноразово ставав одним із лідерів за темпами дорожчання. Згідно зі статистикою Держстату, в січні 2025 року середня вартість десятка курячих яєць перебувала на рівні 49,39 грн. Експерт переконаний, що цьогоріч українці не побачать у супермаркетах схожих цінників. 

"На початку 2026-го яйця, з високою вірогідністю, знову подорожчають. Особливо якщо стануть складнішими умови для утримання птиці або зростуть витрати на виробництво. До 10-15% точно можуть подорожчати, оскільки це найбільш волатильна група "щоденних" продуктів", — зазначив Володимир Чиж.

Ціни на курячі яйця залежать від сезону, адже в холодну пору року птиці традиційно несуться менш активно, що провокує зменшення пропозиції на ринку та збільшення вартості. Плюс у 2025-му додалося дорожчання кормів/електроенергії/логістики і загальна інфляція.

Готуємось до Нового року: як приготувати класичний салат Олів'є 

Для приготування салату Олів'є вам знадобиться біля 1,5 часу  та наступні  інгредієнти:

  • 350 г шинки або докторської ковбаси
  • 4-5 яєць
  • 3 картоплини середнього розміру
  • 3-4 моркви
  • 450 г консервованого зеленого горошку
  • 5-6 солоних чи свіжих огірків
  • 5 пучків зеленої цибулі
  • 1 пучок кропу
  • 250 г майонезу (жирність визначте самі)
  • сіль
  • чорний мелений перець

 

  1. Спочатку вимийте та очистіть картоплю, моркву, а потім відваріть у підсоленій воді до готовності. Яйця потрібно відварити окремо, тут найголовніше не переварити жовток. Ці інгредієнти, а також шинку, очистіть та наріжте кубиками. 
  2. Все вищезгадане потрібно перемішати в салатнику і додати нарізану зелену цибулю і кріп. Все це приправити чорним перцем, заправити майонезом та поставити до холодильника.
  3. Наріжте солоні огірки кубиками такого самого розміру. Складіть в окремий контейнер. Злийте рідину з горошку, горошок перекладіть в окремий контейнер.
  4. Перед подачею салату додайте туди солоні огірки та зелений горошок. Ще раз перемішайте салат.
  5. У разі потреби додайте сіль та чорний перець.

Інші варіації Олів'є

Ви також можете модифікувати свій салат. Є зовсім "екзотичні" рецепти, але ми пропонуємо розглянути "приземлені" варіанти.  Так, замість ковбаси можна використовувати м'ясо раків, качки, курки, лосось, ростбіф. Від цього смак Олів'є наповнитися новими нотками та здивує ваших гостей. Замість звичайних курячих яєць можна використовувати перепелині яйця

Також можна замінити м'ясо або ковбасу квасолею, якщо ви хочете вегетаріанське олів'є. Замість майонезу можна приготувати соус на основі сметани.  Цікавою ноткою вашого олів'є також може стати плавлений сир. Він додасть вершкового і наповненого смаку вашому салату. Прикрасити салат можна червоною ікрою, креветками, м'ясом восьминога, маслинами, оливками, авокадо і навіть ананасом. Це буде "родзинкою" вашого олів'є. 

Стежте за нами у Viber

Image
Оперативні новини та розбори: Україна, світ, війна. Підпишиться👇
Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити