Не пийте лужну воду: ось що відбувається в шлунку

Така вода стала популярним продуктом в останні роки, але чи пропонує вона якісь переваги порівняно зі звичайною

Вода, лужна вода, користь, корисні поради, здоров'я, вчені, дослідження
Що таке лужна вода, й чи має вона користь для людини

Вживання лужної води стало популярною тенденцією. Багато компаній стверджують, що вона корисна – від покращеної гідратації до профілактики хронічних захворювань. Втім, професор дієтології Саломе Крюгер вважає, що ці заяви не виправдані, йдеться в публікації LiveScience. Давайте розберемося, чому.

Лужні речовини – часто кислі, вони мають високий pH, тоді як кислоти мають низький pH. Нижчі рівні pH відображають більшу кількість позитивно заряджених частинок. Рівень рН лужної води зазвичай становить від 8 до 9, що вище, ніж у звичайної питної води, нейтральної – на рівні 7.

Вода може стати лужною, коли вона тече через каміння та збирає мінерали, або її можна отримати штучно за допомогою електролізу – процесу, під час якого фільтрована вода проходить через пристрій, що розділяє воду на лужний і кислотний потоки. Лужний потік містить такі мінерали, як кальцій, магній і калій.

Дія лужної води 

Малоймовірно, що лужна вода має якийсь довготривалий вплив на організм. Це тому, що в той момент, коли він контактує зі шлунком, його рН нейтралізується кислотністю шлункового соку, який має рН від 1,5 до 3,5.

Бікарбонат у воді реагує зі шлунковою кислотою, утворюючи воду та вуглекислий газ, який потім викидається. Мінеральні речовини, що містяться у воді, всмоктуються в тонкій кишці та потрапляють у кров, де завдяки легеням і ниркам pH підтримується між 7,35 і 7,45. Надлишок мінеральних речовин в крові фільтрується нирками і виводиться.

Таким чином, вживання лужної води навряд чи значно ощелачить організм. Більше того, наукові дослідження можливого впливу лужної води на здоров’я – обмежені та часто безрезультатні.

Дослідження в пробірках показують, що лужна вода може інактивувати пепсин людини, травний фермент. При кислотному рефлюксі пепсин досягає горла і пошкоджує тканини, тому в цьому контексті інактивація пепсину може здатися корисною. Але в шлунку це потенційно може порушити травлення, що було б небажано.

Тваринам добре, а чи добре людям

Дослідження на тваринах показали збільшення тривалості життя та втрати ваги, у тварин, які споживали лужну воду протягом тривалого часу. Але дослідники не змогли пояснити механізми, що стоять за цими ефектами. Тож, незрозуміло, чи можна їх застосовувати до людей.

Одне дослідження за участю понад 300 жінок показало, що ті, хто регулярно пив лужну воду, мали нижчий індекс маси тіла, рівень цукру в крові та артеріальний тиск, ніж ті, хто пив звичайну воду. Але ці жінки краще харчувалися та більше займалися спортом. А як відомо, що ці фактори способу життя набагато сильніше впливають на ризик хронічних захворювань, ніж просто вживання лужної води.

Лужна вода корсина для здоров'я – та чи так це насправді 1
Немає переконливих доказів того, що лужна вода зволожує краще, ніж звичайна.

У дослідженні 2016 року спостерігали зменшення в’язкості крові – густоти та липкості крові – в людей, які споживали лужну воду, і припустили, що це може відображати кращу гідратацію. Однак інші дослідження, які відстежували прямі маркери гідратації, не виявили суттєвих відмінностей між лужною та звичайною водою.

Є деякі нові дослідження, які натякають, що лужна вода може діяти як антиоксидант, зменшуючи окислювальний стрес і пошкодження м’язів від високоінтенсивних або тривалих вправ. Але це все ще вивчається. Якщо лужна вода має якісь переваги, вони можуть бути більш пов’язані з вмістом електролітів, ніж з її рН.

Хворий шлунок і нирки: будьте особливо обережні 

У сукупності дані вказують на те, що лужна вода має небагато очевидних переваг порівняно зі звичайною водою, якщо вони взагалі є. Наприклад, питна вода з рН вище 9 може становити ризик для людей, які приймають препарати, котрі блокують вироблення шлункової кислоти. Це може ще більше підвищити рівень рН у шлунку.

Крім того, надлишок мінералів із лужної води може порушити рівень мінералів у крові людей із захворюваннями нирок, які не можуть ефективно фільтрувати мінерали. Якщо продукт із лужною водою містить бікарбонат натрію, це також може сприяти надмірному споживанню натрію.

РІч у тім, що більшість із нас уже споживають високий рівень натрію з кухонної солі та оброблених харчових продуктів, тому додатковий натрій із лужної води може загострити цю проблему, кажуть лікарі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube