Мигдальне молоко: шкода і користь, як зробити

Що таке мигдальне молоко і як його можна використовувати

Мигдальне молоко: шкода і користь, як зробити

Мигдальне молоко має рослинну основу і виготовляється з необжареного мигдалю. Напій є відмінним джерелом вітамінів і мікроелементів. За кольором і смаком він практично не відрізняється від однойменного горіха. Не маючи нічого спільного з молоком тваринного походження, мигдальне користується великою популярністю серед веганів і людей з непереносимістю лактози.

На наш погляд, його користь несправедливо недооцінена. Тому Informator підготував детальний огляд продукту, список його корисних властивостей для організму і докладний рецепт приготування.

Що таке мигдальне молоко

Корисний рослинний напій виходить в результаті з'єднання мигдалю і води. Спочатку горіх вимочують протягом 8 годин, а потім перебивають у блендері. Головною перевагою отриманої рідини є можливість зберігати її свіжість без зниження температури. Прийшли до такого висновку ще у Середньовіччі, коли продукт тісно увійшов до раціону людей. Покупне горіхове молочко також рекомендується зберігати не в холодильнику. Смакові якості, запах і консистенція при цьому залишаться незмінними.

Молоко з мигдалю має ніжний солодкуватий смак і приємний аромат. 

У домашнього варіанту смакові властивості виражені слабкіше. Тому в нього часто додають корицю або мед. Великою популярністю напій користується завдяки можливості вживати його у піст. З нього готують різні страви і напої, включаючи кавові - латте, капучино і т.п. Також він незамінний у вегетаріанському харчуванні, де виступає альтернативою забороненого коров'ячого варіанту. Багато вегетаріанців готують молочко самостійно в домашніх умовах. Таким чином вдається зберегти всі його корисні властивості.

Корисні властивості

Полезные свойства миндального молока

Мигдаль вважається одним з найбільш корисних горіхів. У ньому міститься найбільша кількість незамінних жирних кислот, цінних вітамінів і мінералів. Серед них - вітаміни групи B і E, калій, кальцій, фосфор, мідь, залізо. Також він є провідним харчовим джерелом α-токоферолу (вітаміну E) - найпотужнішого антиоксиданту, який захищає клітини від окисного стресу. Крім того, мигдаль виступає в якості альтернативи тваринним білкам. Корисні властивості Мигдалевого молока важко перелічити, тому як вони нескінченні. Перш за все це - поліпшення зору, зміцнення зубів і кісток, очищення внутрішніх органів і т.д.

Зміцнення зубів і кісток

Багато людей віддають перевагу молочку з мигдалю перед звичайним. І не тільки тому, що воно солодке і ароматне. 

На одну чашку припадає близько 516 мг кальцію. Що рівноцінно 52% від добової норми людини. 

Завдяки цьому, напій покращує стан зубів і кісток. А вітамін D, що міститься в ньому, запобігає розвитку артриту. Крім того, він смачний, солодкий і поживний. Тому його часто дають дітям, які зіткнулися з непереносимістю лактози або просто не люблять коров'яче молоко.

Користь для серця

Користь мигдального молока для серця полягає у високому вмісті натрію. Цей мікроелемент надає профілактичну дію на серцево-судинну систему. Крім того, в продукті повністю відсутні холестерин і насичені жири. Споживання великої кількості насичених жирів призводить до підвищення рівня холестерину крові. Накопичення холестерину в судинах, в свою чергу, підвищує ризики виникнення серцево-судинних захворювань - атеросклерозу, інфаркту та інсульту.

Захисний ефект і користь для шкіри

Защитный эффект и польза для кожи

На особливу увагу заслуговує  користь і шкода цього напою для шкіри. У ньому міститься велика кількість антиоксидантів, цинку, кальцію, магнію, заліза, фосфору, вітаміну B2 і A. Випивати щодня чашечку напою корисно для здоров'я шкіри, волосся і нігтів. Він надає імуностимулюючу і омолоджуючу дію. Тому дозволяє поліпшити колір і підвищити пружність шкіри.

У молочку міститься половина денної норми вітаміну Е. Цей антиоксидант захищає шкіру від дії сонячних променів і ультрафіолету.

Зміцнення м'язів

Укрепление мышц

На 100 грамів продукту припадає 2,5 г протеїну, який необхідний для росту м'язів і збереження енергії. Також в ньому міститься залізо і вітамін B, які беруть участь у здоровому функціонуванні м'язових тканин. Зокрема, залізо забезпечує тканини киснем.  Користь молока з мигдалю для м'язів пояснюється тим, що це білковий продукт. Його можна давати дітям для повноцінного розвитку кісткової та м'язової тканин. Спортсмени також вважають за краще такий напій, у зв'язку з тим, що він допомагає у наборі м'язової маси.

Зменшує ризик розвитку діабету

Миндальное молоко уменьшает риск диабета

Напій практично не містить вуглеводів, в той час, як в порції цільного молока їх близько 12 мг. Як відомо, вуглеводи призводять до підвищення рівня цукру в крові. 

Коли організм перестає справлятися з рівнем глюкози, розвивається діабет.

Для людей, хворих на діабет, мигдальне молоко шкоди також не несе. Його вживання не супроводжується стрибками глюкози та не погіршує фізичний стан діабетиків. Допускається чергування рослинного і тваринного продуктів, адже в останньому міститься багато незамінних речовин.

Покращує зір

У вік комп'ютерних технологій робота практично кожної людини пов'язана з гаджетами. Це комп'ютери, лептопи, смартфони, планшети. На жаль, вся ця техніка згубно позначається на стані очей. Зміцнити зір і запобігти появі катаракти можуть продукти з високим вмістом вітаміну A. Мигдальне молоко чим корисно, так це наявністю у його складі ретинолу (він же вітамін A). Регулярне вживання напою допоможе захистити очі від перенапруги та запобігти погіршенню зору через роботу за комп'ютером

Шкода мигдального молока

Незважаючи на нескінченний список корисних властивостей, "немолочне" молоко може завдати також шкоди організму. В першу чергу це стосується магазинного варіанту, у якому часто містяться консерванти, емульгатори та стабілізатори. Крім того, для посилення смаку виробники додають цукор, який сильно знижує користь продукту. Також він може негативно впливати на шлунок. Є ще кілька категорій людей, яким лікарі рекомендують виключити з раціону горіховий напій. Це вагітні жінки та немовлята.

Кому протипоказано мигдальне молоко

Кому противопоказано миндальное молоко

Необхідно бути максимально обережними з вживанням напою в період вагітності. Це не означає, що він категорично протипоказаний вагітним. Навпаки, його часто рекомендують жінкам у період виношування дитини через ті,що  містяться у ньому корисні речовини. Однак бувають винятки, тому важливо консультуватися з лікарем, щоб не завдати шкоди мамі і малюкові. Немовлятам вживати рослинний напій не можна. У ньому практично немає вітаміну C, тому існує ризик розвитку цинги. У Іспанії бували випадки, коли у дітей до року виявляли цингу і слабо розвинений кістковий корсет.

Негативний вплив на шлунок

Шкода мигдального молока для шлунка можлива тільки при вживанні магазинного аналога. Багато виробників додають до своєї продукції особливий загусник. Карагенан або карраген сприяє розвитку онкологічних захворювань, а також перешкоджає нормальній роботі шлунково-кишкового тракту. Як наслідок, у людей можуть виникати здуття, харчові алергії, запальні захворювання кишківнику, виразки та навіть рак шлунку. Щоб уникнути подібних наслідків, необхідно ретельно вивчати етикетку перед покупкою або готувати напій на власній кухні.

Рецепт мигдалевого молока

Рецепт миндального молока

Для початку потрібно вибрати відповідні горіхи: свіжі, з легкими горіховим ароматом і солодкуватим смаком. Якщо є присмак гіркоти, такий мигдаль використовувати не можна. У ньому міститься речовина під назвою синильна кислота, яка при попаданні до організму людини перетворюється на ціаністий калій. Однак хвилюватися не варто. Горький горіх рідко надходить у продаж і використовується тільки у косметичній промисловості.

До вашої уваги рецепт мигдального молока покроково:

  1. 200 грамів сушеного мигдалю ретельно промийте під проточною водою, залийте 400 мл чистої води кімнатної температури та залиште на 8-12 годин.
  2. Злийте цю воду і залийте горіхи трьома склянками свіжої.
  3. Перемістіть інгредієнти до блендеру і перемелюйте впродовж 2 хвилин до однорідної маси.
  4. Процідіть рідину через марлю або ситечко.
  5. Макуху повторно залийте невеликою кількістю води і помістіть до блендеру.
  6. Процідіть нову порцію і змішайте з попередньою.
  7. Додайте трохи меду і кориці на смак.

Масу можна висушити в духовці та використовувати в якості борошна, щоб приготувати смачний дієтичний десерт

Використання в кулінарії

У мигдалевого молока калорійність є досить низькою. З цієї причини воно може входити навіть до дієтичного раціону. Напій є відмінною самостійною стравою, а також інгредієнтом безлічі коктейлів. Зокрема, з нього добре робити смузі із додаванням банану, полуниці, лохини та інших ягід. Також можна використовувати в якості альтернативи коров'ячому молоку при приготуванні лате, капучино, какао і т.п. Їм заливають вівсяні пластівці і снідають 2-3 рази на тиждень. Неймовірним смаком і ароматом володіють желе, чіа-пудинг, бламанже та інші десерти..

Калорійність мигдального молока

На 100 мл продукту припадає лише 17 ккал. 

Енергетична цінність:

  • білки - 0,64 г;
  • жири - 1,51 г;
  • вуглеводи - 0, 59 м

Цей напій, на відміну від коров'ячого, козячого, овечого, не містить лактозу і холестерин.

Як бачимо, його цілком можна віднести до категорії дієтичних. А з урахуванням великої кількості вітамінів і мінералів, горіхове зілля повинно обов'язково бути присутнім у раціоні кожної людини. З його допомогою можна гарненько схуднути, зміцнити організм, поліпшити зір, захистити серце.

Використання у косметології

Використовується як косметичний засіб для відбілювання та омолодження шкіри. Як роблять мигдальне молоко для вмивання: змішують напій з теплою водою в співвідношенні 70/30. Нерозбавлену рідину можна використовувати для протирання обличчя ватним диском. Як результат, шкіра стане м'якшою, підтягнутою, а пігментні плями - менш помітними.

Тепер ви знаєте, як зробити мигдальне молоко в домашніх умовах і якими властивостями воно володіє. Впевнені, що спробувавши один раз цей напій, ви закохаєтесь в нього також, як Інформатор!

 

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube