Кутя на Різдво: топ 7 рецептів страви, яка запам'ятається
Ми пропонуємо вашій увазі як традиційні, так і незвичайні рецепти приготування куті до різдвяного столу
Ми пропонуємо вашій увазі як традиційні, так і незвичайні рецепти приготування куті до різдвяного столу
Головна страва Різдвяної вечері - кутя. Саме її потрібно покуштувати за столом в першу чергу, як благословення до вечері і на прийдешню удачу.
Інформатор зібрав кілька рецептів страв і опис звичаїв приготування куті, які обов'язково стануть в нагоді всім і кожному.
Кутя «Традиційна»
Традиційний варіант страви готують з очищеної пшениці, з додаванням маку, волоських горіхів, родзинок і меду.
Кутя «Щедра»
Страву готують із пшениці або рису з додаванням молочних продуктів і масла, різних сухофруктів, як то: чорносливу і кураги, а так само лісових горіхів і фундуку.
Кутя «Пісна»
Таку кутю зазвичай готують з рису або пшона, до неї подають узвар.
Кутя «Голодна»
Готується з булгура або перловки з медом. Можна додати цукати або варення.
Лайфхак з приготування класичної куті
- Пшеницю треба замочити на ніч або залишити у воді на пару годин. Після - добре промити і варити близько години.
- Мак потрібно залити водою, щоб покрити зернятка. Варять його 20 хвилин, відціджують і розтирають блендером.
- Горіхи краще трохи підсмажити.
- Кутю з перемішаною кашею, маком та медом краще залишити на пару годин, щоб настоялась.
- Святкове блюдо подається на стіл холодним.
ТОП-3 незвичайних рецептів куті
Кутя в гарбузі
Зрізуємо в гарбузі верхівку- «кришку», вибираємо м'якоть і насіння. Всередину гарбуза відправляємо частину родзинок, чорносливу та кураги і все це ставимо в заздалегідь розігріту духовку.
Далі добре промиваємо крупу (пшеницю або рис), заливаємо гарячою водою, варимо в каструлі на повільному вогні до м'якості, періодично доливаючи гарячу воду. Мак теж промиваємо і запарюємо гарячою водою (але не окропом!) На 2-3 години. Після чого розтираємо і додаємо в масу мед, ваніль і корицю до смаку.
На завершення з'єднуємо крупу з перетертим маком, що залишилися сухофруктами і горіхами, добре перемішуємо і додаємо в гарбуз. Якщо суміш виходить сухуватою, то можна додати пару ложок узвару. Гарбуз з начинкою знову відправляємо до духовки, на пару хвилин. Після - охолодити і подавати до столу.
З шоколадом і халвою
Готуємо пшеницю: добре промиваємо, заливаємо гарячою водою, варимо в каструлі на повільному вогні до м'якості. Після охолоджуємо крупу. Мак запарюємо і гарненько розтираємо. Промиваємо, запарюємо і обсушуємо родзинки. Потім з'єднуємо холодну пшеницю, мак, горіхи, родзинки, мед. Можна додати трохи узвару. Халву і шоколад ріжемо невеликими шматочками і акуратно додаємо до куті.
З ячменю з замороженими ягодами
Ячмінь замочується на ніч у холодній воді. Потім в тій же воді варимо крупу на слабкому вогні не менше години, поки не стане напівм'якою. Далі додаємо цукор або мед, заздалегідь промиті родзинки і варимо на слабкому вогні ще півгодини. На завершення додаємо заздалегідь розморожені ягоди та горіхи. До столу таку кутю подають охолодженою.
Раніше Інформатор повідомляв, скільки українців святкують Різдво .
Також читайте, що прийнято ставити на різдвяний стіл .
Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.