Коли і як запрацює нове шкільне харчування в Україні

Читать на русском

Завершився перший етап реформи шкільного харчування

Читать на русском

Завершився перший етап реформи шкільного харчування

В Україні новий порядок організації харчування в навчальних та дитячих закладах оздоровлення запрацює з 1 вересня цього року. Розроблені норми націлені зробити шкільне харчування більш збалансованим і корисним для дітей.

Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України,передає Інформатор .

З'явилися нові норми розподілу білків, жирів та вуглеводів, які повинні містити страви школярів. Особлива увага при організації харчування приділятиметься зниженню кількості спожитого цукру. Зокрема, вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу в буфетах, пропонованих школярам, і в харчових продуктах, які використовуються для приготування готових страв, обмежується на рівні не більше 10г на 100 г / мл харчового продукту.

Серед інших змін норм, які запрацюють з 1 вересня поточного року:

  • кількість цукру зменшиться у 2-2,5 рази - до 7,5 м на один прийом їжі;
  • кількість фруктів збільшиться до 100 г на один прийом їжі;
  • кількість хліба на 1 прийом їжі зменшиться з 60-80 м до 30-50 г, кількість м'яса збільшиться так, щоб протягом п'ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м'яса по 70 г, 100 г чи 120 г. кожна, в залежності від віку дітей;
  • кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: передбачено одну порцію молока або молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл. молока або 125 мл. йогурту або кефіру, або 125 г. сиру, або 75 г сиру м'якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

"Важливим елементом забезпечення всіх школярів здоровою та безпечною їжею є врахування особливих дієтичних потреб дитини. В залежності від цих потреб дітей повинні обов'язково інформувати щодо тих харчових елементів в складі страв, які можуть викликати погіршення стану здоров'я або алергічну реакцію", - наголошується у повідомленні.

Дітям з харчовою алергією на молоко і молочні продукти (відповідно за медичною довідкою, виданою лікарем загальної практики - сімейним лікарем або лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини з встановленим діагнозом) для харчування пропонуватимуть рослинні напої. А школярам з підтвердженим діагнозом целіакія (непереносимість глютену) повинні пропонуватися продукти і страви, що не містять глютену і його слідів, перелік яких є в документі.

Відзначимо, що в школах для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування.

Нагадаємо, в Україні дозволили організовувати кейтеринг в навчальних закладах. Зі шкільних їдалень повинні зникнути газовані напої та напівфабрикати.Крім того, в Україні з'явиться сайт з реформування системи шкільного харчування .

Також Інформатор розповідав, що дитяче харчування українців планують перевести на європейські стандарти.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.