"Президент чітко дав зрозуміти обом сторонам: якщо прямий діалог не розпочнеться в найкоротші строки, то США мають піти з цього конфлікту - що б це не означало..."
Робота "100 років" за віршем видатного українського поета Василя Стуса нагадує про тривалу боротьбу українців за свободу, сильний дух нашого народу, що не був зломлений попри найтяжчі випробування.
Чим можна отруїтись в кавунах? Про це розповіла лікарка-дієтолог Марта Лісевич
Сезон кавунів настав. Попри відсутність їхнього звичного постачання через тимчасову окупацію РФ частини Херсонщини, українці, хоч і втридорога, та все ж купують улюблену сезонну смакоту. Лікарка-дієтолог та гастроентеролог Марта Лісевич на YT-каналі "Медичний" пояснила, як правильно обрати кавун, та чому насправді ним можна отруїтись.
Дієтологиня розвіяла міф про шкоду нітратів. На її думку, дорослі люди щодня цілком безпечно вживають нітрати з різними плодами та рослинною клітковиною, ріст якої ті забезпечують.
За словами медикині, нітрати входять до складу препарату "Нітрогліцерин" та здатні розширювати судини. Тож, їх часто приймають люди з хворим серцем, які страждають на стенокардію. В незначній кількості нітрати нешкідливі, а навіть корисні для дорослих, переконана медик. Щоправда, це жодним чином не стосується дітей.
За нормами рекомендовано 300-400 грамів на день. Однак, багато хто з нас не може зупинитись, почавши їсти кавун, чи, до прикладу, черешню. Втім, якщо ви при цьому почуваєтесь цілком нормально - на здоров'я.
Дієтологиня нагадала, що кавун містить лікопени, котрі протидіють старінню. Однак, щоб вони працювали, вживати кавун слід окремо від іншої їжі. Якщо ж відчуваєте, що переїли, пройдіться, зробіть легку руханку. Корисно вживати кавун для відновлення енергії і після тренування: бігу, боксу тощо.
Втім, випадки отруєння кавунами трапляються, причому навіть доволі сильні. Настільки, що це спричиняє в майбутньому острах щодо вживання цієї баштанної культури. То хто ж насправді винен у цьому?
Гасроентерит (сильне харчове отруєння) викликають не нітрати, а бактерії - сальмонела або лістерія, вважає дієтологиня. Вони потрапляють в організм людини з корки кавуна, який належним чином не помили, а купили, скажімо, при дорозі. Саме таким чином невидимі вороги можуть потрапити в солодку м'якоть та спричинити отруєння.
Серед симптомів зараження:
Мийте кавуни перед вживанням! Це перше й найважливіше правило. Використовуйте чисті ножі.
Правило друге. В жодному разі не купуйте в маркетах вже нарізані на скибки кавуни чи дині. Купуйте цільний кавун, не розрізаний навпіл. Бо обмотана поліетиленом скибка кавуна - це спа для бактерій, вважає лікарка.
Третє. Не варто пробувати плоди, ягоди чи гарбузові перед їхнім придбанням на ринку. Відмовляйтесь їсти немиті продукти - немитими руками, це дуже погана ідея! Краще купуйте на око, додала медикиня.
Раніше Інформатор розповідав про 5 простих способів нарізати кавун, щоб було зручно їсти.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.