У 2025 році площі під цукровим буряком в Україні скоротилися до 198 тис. га — це на 22% менше, ніж торік, на скорочення виробництва сировини впливає також низький рівень опадів у липні–серпні, що обумовлює нижчу врожайність цукрових буряків, окрім цього через подорожчання енергоносіїв і логістики зросте собівартість готової продукції
З початком вересня в Україні традиційно стартує сезон цукроваріння. Цьогоріч до роботи стануть 27 цукрових заводів — на два менше, ніж у 2024 році. Прогнозоване виробництво — близько 1,5 млн. тонн цукру, що на 300 тис. тонн менше, ніж у попередньому сезоні. Таким чином, український ринок цукру входить у фазу скорочення пропозиції, внаслідок чого вже до кінця місяця ціна на цукор може зрости на 10–15%.
За словами голови НАЦУ «Укрцукор» Яни Кавушевської, у 2025 році площі під цукровим буряком в Україні скоротилися до 198 тис. га — це на 22% менше, ніж торік. На скорочення виробництва сировини впливає також низький рівень опадів у липні–серпні, що обумовлює нижчу врожайність цукрових буряків. Окрім цього через подорожчання енергоносіїв і логістики зросте собівартість готової продукції.
Попри це, внутрішнє споживання, яке з 2022 року стабілізувалося на рівні 900 тис. тонн, буде повністю забезпечене. Також зберігається експортний потенціал: у 2025/26 маркетинговому році Україна може поставити на зовнішні ринки до 600 тис. тонн цукру.
За оцінками «Укрцукру», у сезоні 2024/25 експорт складе близько 580 тис. тонн — це 32% від загального виробництва. Географія експорту розширюється: окрім традиційних ринків, український цукор тепер постачається до країн Близького Сходу, Африки, а також до більш екзотичних напрямків — таких як Шрі-Ланка.
У новому сезоні світовий ринок очікує профіцит цукру до 5 млн. тонн. Водночас його запаси залишаються на 9-річному мінімумі. За даними World Market Prices, навіть у роки високих урожаїв ціни на цукор формуються стабільно високими. Це відкриває можливості для українських виробників, які мають вигідне географічне розташування та гнучкий старт сезону.
Як раніше повідомляв Інформатор, ситуація із карколомним зростанням ціни на ринку енергетичних ресурсів ставить під загрозу виробництво цукру із цукрових буряків урожаю 2025 року, і, вірогідно, призведе до зростання оптово-відпускних цін на цукор, оскільки енергетична складова у виробництві цукру складає 20-30%. У червні ціна газу для промислових споживачів в Україні зросла з близько 16–18 тис. грн за тис. кубометрів до 32 тис. грн — рівня, який раніше був типовим лише для зимових піків.