На динаміку цін на продукти впливають оперативність і обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, ціни на пальне
У лютому в Україні очікується зростання цін на продукти харчування, зокрема на хліб, крупи та овочі, внаслідок зростання витрат на енергопостачання, паливо та податки. Ціни на м'ясо в лютому залишаться стабільними, але можливі різкі зміни через попит, витрати на корми та епідемії.
Науковиця Інституту аграрної економіки Світлана Черемісіна розповіла, що у лютому буде спостерігатися здорожчання продуктів з дешевшого сегмента, зокрема хліб може подорожчати на 3-5%.
“Сировинні складові для хлібопекарської галузі продовжують дорожчати. Протягом грудня та січня ціна борошна зросла на 3,7% і склала 19,93 гривні за кілограм, соняшникова олія подорожчала на 6,0%, до 72,73 гривні за кілограм. Ціна цукру залишилась відносно стабільною: здорожчання становило лише 0,1%, до 33,16 гривні за кілограм,” - зазначила Світлана Черемісіна.
За даними Державного комітету статистики України, з грудня 2024 року по січень 2025 року ціни на хліб зросли:
Ціни на крупи, ймовірно, теж будуть продовжувати зростати. Ціни на крупи різних видів можуть збільшитися на 5 – 7%, розповіла Світлана Черемісіна. Ситуація погіршується складною ситуацією з енергопостачанням, здорожчання мпалива та підняттям податків, повідомила Світлана Черемісіна.
Лише за період грудень 2024 року – січень 2025 року:
Науковиця Інституту аграрної економіки Інна Сало в коментарі зазначила, що в лютому слід очікувати незначне здорожчання овочів – до 5%:
“На динаміку цін на овочеві істотно впливають чинники: оперативність і обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, ціни на пальне,” - сказала Інна Сало
Науковиця Інституту аграрної економіки Наталія Копитець повідомила, що ціни на мʼясо у лютому не зростуть, втім завжди є ризик різких змін цін.
“Станом на 28 січня 2025 року, порівняно з 28 січня 2024 року, у продуктових супермаркетах роздрібні ціни на основні види м’яса – яловичину, свинину та курятину – зросли в межах від 0,8% до 16,9%”, - сказала Наталія Копитець.
Зокрема, ціни на такі продукти становили:
Винятком стали курячі гомілки, які за рік подешевшали на 10%, а також сало домашнє (-9,2%) та свинина ребра (-3,7%).
Експертка відзначає, що коливання цін на м’ясо залежить від кількох факторів, таких як попит і пропозиція, купівельна спроможність населення, зміни у витратах на корми, ветеринарні препарати, енергоносії, а також рівень імпортних постачань і епідемії, як-от африканська чума свиней і пташиний грип.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.