На початку наступного тижня ціни на капусту можуть зрости, проте вже за тиждень експерти прогнозують суттєвий ціновий спад, коли на ринок почне масово надходити капуста пізніх сортів
З початку вересня в Україні почали підвищуватись ціни на білокачанну капусту, повідомляють аналітики проекту EastFruit. На сьогоднішній день український ринок капусти переживає період міжсезоння, коли реалізація даної продукції середніх сортів вже практично завершилася, а продаж пізніх сортів розпочали лише поодинокі господарства. Таким чином, обмежена пропозиція в умовах активної торгівлі стимулює зростання цін у даному сегменті.
Зокрема, 3 вересня фермери основних регіонів виробництва пропонували білокачанну капусту до продажу по 7-16 грн/кг ($0,17-0,39/кг), залежно від якості та обсягів запропонованих партій продукції, що в середньому на 27% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.
За словами виробників, таке різке подорожчання зумовлене одразу кількома факторами. Насамперед, це пов’язано зі значним скороченням пропозиції даної продукції на ринку, оскільки багато господарств вже завершили сезон реалізації середніх сортів, а збирання врожаю пізнішої капусти поки що розпочали поодинокі господарства. У той же час попит у цьому сегменті дуже високий, що також провокує зростання цін.
Додамо, що на даний момент білокачанна капуста в Україні пропонується в середньому на 36% дешевше, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому гравці ринку не відкидають, що на початку наступного тижня ціни на цю продукцію можуть зрости ще більше. Проте вже за тиждень вони прогнозують суттєвий ціновий спад, коли на ринок почне масово надходити капуста пізніх сортів.
Як повідомляв Інформатор, з початком вересня в Україні традиційно стартує сезон цукроваріння. Цьогоріч до роботи стануть 27 цукрових заводів — на два менше, ніж у 2024 році. Прогнозоване виробництво — близько 1,5 млн. тонн цукру, що на 300 тис. тонн менше, ніж у попередньому сезоні. Таким чином, український ринок цукру входить у фазу скорочення пропозиції, внаслідок чого вже до кінця місяця ціна на цукор може зрости на 10–15%.