Не завжди колір говорить про зрілість олив, іноді це просто хімічний процес
На полицях магазинів можна знайти багато різних видів оливок. Вони відрізняються за кольором, розміром, смаком та способом обробки. Основні види – зелені і чорні. Багато людей віддають перевагу чорним оливкам, їх називають ще маслинами. Причина – більш насичений смак і, начебто, більший вміст вітамінів та корисних жирів.
Як пише видання IFLScience, насправді різниця між чорними і зеленими оливками не така вже й велика. Це один і той самий фрукт. Так, саме фрукт не овоч. Оливки відносяться до кісточкових плодів, які складаються з тонкої шкірки та м'ясистої серцевини, навколо твердої кісточки. Тобто це один сорт. Чорні оливки від природи нічим не відрізняються від зелених. Хіба що ступенем зрілості і то не завжди.
Тож, як йшлося вище, головна різниця між чорними і зеленими оливками полягає у ступені їх зрілості. Незрілі оливки жовтуваті або зелені, а повністю дозрілі – чорні, фіолетові та коричневі. Аналогічну ситуацію можна побачити, наприклад, на перці. Зелений болгарський перець по суті являє собою недозрілий молодий плід жовтого, помаранчевого та червоного. Тобто вживати його можна зеленим, але смаку він набуде тільки коли достигне та змінить колір (але це не про сорти, коли зелений – це кінцевий колір).
Зелена оливка, зірвана прямо з дерева та з'їдена, буде мати об'єктивно огидний смак. Це пов'язано з тим, що вона містить речовину під назвою олеуропеин, яку необхідно видалити чи розщепити, перш ніж оливка з'їсти. Для цього виробники проводять ряд спеціальних обробок, здебільшого лугом (гідроксидом натрію), а потім ретельно промивають, щоб видалити розчинні цукри, які можуть сприяти подальшому бродінню.
Ба більше, деякі чорні оливки штучно модифікують хімічними речовинами, щоб надати їм вугільно-чорний колір і більш м'який смак. Тож на смак вони лишаються такими самими, як і зелені, тільки мають інший колір. Тільки високої якості оливки справді достигають на дереві. Саме завдяки достиганню рівень олеуропеина знижується природно, а не шляхом обробки.
Тож, якщо ви купляєте бюджетні чорні оливки знайте, що вони просто оброблені за допомогою добавки глюконату заліза. За своїми властивостями та смаком вони не такі, як ті, що достигли природним шляхом. Але вони так само багаті на залізо, кальцій та вітамін А, а ще містять корисні жири, які сприяють зниженню рівня холестерину та зменшують ризик розвитку діабету 2 типу.